Trepaanit

Ota yhteyttä:

Trepaanit
Antti Paalanen
Yleiskuvaus

Trepaanit-yhtyeen musiikki ja soittimisto ovat ainutlaatuista suomalaisen nykykansanmusiikin kentässä. Sulassa sovussa soivat tuvalainen jousisoitin igil, kaksirivinen haitari, irlantilainen busuki ja aivan uusi soitin vantele.
Yhtyeen jäsenet Olli Varis, Eero Turkka, Antti Paalanen ja Riku Kettunen ovat monista eri yhteyksistä tuttuja kansan- ja muunkin musiikin ammattilaisia. Yhtyeen soittimiston muodostavat busuki, haitarit, huuliharput, igil, jouhikko, laulu, mandoliini ja vantele. Vantele on Riku Kettusen keksimä ja rakennuttama kielisoitin, jonka sointi muistuttaa afrikkalaista koraa ja jossa on mukana ripaus intialaista sitaria. Kettunen sai 2005 Kaustinen Folk Music -festivaaleilla soittimellaan ensi palkinnon ”ennenkuulumattomat soittimet” -kilpailussa.

Julkaisut, teokset ym.

Trepaanit: Halla (2006 cd), TREPANON1
Trepaanit: Trepanation (2009 cd) (EtnoEmma ehdokas 2010)
Julkaisija: Kanteleen Ääniä, jakelija: Töölön musiikkitukku

Kokoonpano

Riku Kettunen: mandoliini, vantele
Antti Paalanen: 2 1⁄2 -rivinen haitari
Eero Turkka: laulu, jouhikko, igil, huuliharput
Olli Varis: busuki

Musiikki-/tanssityylit

Trepaanien yhtyesointi muodostuu arkaaisen estetiikan kiireettömyydestä ja improvisatoorisuudesta. Vaikka kappaleet ovat harkiten sävellettyjä ja sovitettuja, on tilaa jätetty esityshetkellä tapahtuvalle kollektiiviselle improvisoinnille ja muuntelulle. Sävellyksissä on kuultavissa rakkaus vanhoihin suomalaisiin kantele -ja jouhikkosävelmiin, perinteiseen rekilauluun ja uudempaan pelimannimusiikkiin. Musiikillisia vaikutteita on saatu myös länsimaisen taidemusiikin impressionisteilta ja minimalisteilta. Tämä kaikki yhteenkietoutuneena tuottaa musiikkia, jota suomalaisessa kansanmusiikissa ei ole koskaan aiemmin kuultu.

Esiintymisvalmius

Konsertit, klubit, ym.

Toimintamuodot
Yhtye/kuoro