Sibeliusmuseum / Sibelius-museo

Ota yhteyttä:

Sibeliusmuseum / Sibelius-museo
+358-2-215 4388
Yleiskuvaus

Sibelius-museo on Suomen ainoa varsinainen musiikkimuseo. Museo sijaitsee Woldemar Baeckmanin piirtämässä tyylikkäässä rakennuksessa, joka on eräs 1960-luvun modernismin omaperäisimmistä luomuksista. Museon yli 1400:sta soittimesta on esillä kokoelma perinne- ja taidemusiikkisoittimia eri puolilta maailmaa. Sibeliuksen elämäntyölle on luonnollisesti omistettu oma tilansa. Keväisin ja syksyisin museo järjestää keskiviikkokonsertteja, joissa kuullaan kamarimusiikin helmiä.

Sibelius-museoon on helppo löytää. Museo sijaitsee noin kilometrin päässä kauppatorilta ja vain noin sadan metrin päässä Turun Tuomiokirkosta. Ympäristö on rauhallinen ja viihtyisä, museota ympäröi yliopistokorttelit ja museon tontti rajoittuu Aura-jokeen.

MUSEO

Sibelius-museon näyttelytoiminta liittyy Suomen ruotsinkielisen yliopiston Åbo Akademin musiikkitieteen oppiaineeseen ja musiikkihistorialliseen arkistoon. Museon perusta luotiin vuonna 1926, kun Otto Anderssonista tuli vastaperustetun musiikkitieteen ja kansanrunoudentutkimuksen professuurin ensimmäinen viranhaltija Åbo Akademissa. Professori Andersson keräsi seminaarikirjaston yhteyteen musiikkitieteellistä ja musiikkihistoriallista materiaalia, joka koostui nuoteista, soittimista, kirjeistä ja kuvista. Näin saivat alkunsa nk. ”Åbo Akademin musiikkihistorialliset kokoelmat”, millä nimellä niitä kutsuttiin vuoteen 1949 saakka, jolloin nimi Jean Sibeliuksen suostumuksella muutettiin Sibelius-museoksi. Sibelius-museo kuuluu osana valtiolliseen korkeakouluun Åbo Akademiin. Näyttely- ja konserttitoiminta on yksityisen yliopistosäätiön, Stiftelsen för Åbo Akademin rahoittama.

Museon osoite ja aukioloajat:
Piispankatu 17, 20500 Turku
Avoinna ti - su klo 11-16, ke myös klo 18-20

ARKISTO

Sibeliusmuseoon kuuluu musiikkihistoriallinen arkisto, jonka juuret ovat Otto Anderssonin kokoelmissa. Arkisto on laaja ja monipuolinen. Siihen sisältyy sekä varsinainen arkisto (musiikkielämässä aktiivisiin yksityishenkilöihin, musiikkijärjestöihin jne. liittyvää aineistoa) että materiaalia, joka muodostaa erilaisia kokoelmia. Arkistossa on mm. käsinkirjoitettuja ja painettuja nuotteja, kirjeitä, muistiinpanoja, harvinaisia painotuotteita, lehtileikkeitä ja äänitteitä. Erikseen voidaan mainita Jean Sibeliusta ja Otto Anderssonia koskeva arkistoaineisto.

Sibeliusmuseon fonografirullakokoelma ja Föreningen Bragen talletus käsittävät yhteensä 378 äänitettyä rullaa, joihin on talletettu kansanmusiikkia ja murrenäytteitä Suomen ruotsinkielisiltä alueilta ja Virosta. Äänitykset, joista vanhimmat ovat vuodelta 1909 ovat pääasiassa Otto Anderssonin ja Alf Brennerin tekemiä. Useiden rullien kohdalla ovat sekä kerääjä että informantti toistaiseksi tuntemattomia. Kokoelmasta on olemassa internet-tietokanta. Kaksi kolmasosa kokoelmasta on digitalisoitu ja kuunneltavissa CD-levyltä. Rullien digitalisointi on edelleen käynnissä.

Kelanauhoina on kenttätyönauhoituksia (kansanmusiikkia) sekä kaupallisia kelanauhoja ja muita nauhoituksia (haastatteluja, konsertteja, laulujuhla-aineistoa jne.). Vanhimmat nauhat ovat vuodelta 1952. Aineisto on kirjattu kortistoon ja osittain internet-tietokantaan. Pohjanmaalaista kansanmusiikkia sisältävät nauhat on digitalisoitu, samoin osa nauhoista, joilla on vanhempaa kansanmusiikkia tai Sibelius-aineistoa. Nauhojen digitalisointi on edelleen käynnissä.

Arkiston aukioloajat:
ti – to klo 9 -15
sivusisäänkäynti Tuomiokirkon puolelta

MUSIIKKITIEDE

Åbo Akademissa on ollut musiikkitieteen oppiaine vuodesta 1926. Ensimmäisenä professorina toimi legendaarinen Otto Andersson, joka oli aktiivinen tutkija monilla musiikkitieteen osa-alueilla ja perusti Sibelius-museon. Nykyään musiikkitieteen oppiaine tarjoaa opetusta perustasolta tohtorintutkintoon. Opetus tapahtuu lähes kokonaan ruotsin kielellä. Musiikkitieteen laitos toimii samassa rakennuksessa Sibelius-museon kanssa.

Toimintamuodot
Arkisto
Kirjasto
Museo
Tutkimuslaitos