Kansanmusiikin mestarit/Masters of Finnish Folk Music -project

Ota yhteyttä:

Kansanmusiikin mestarit/Masters of Finnish Folk Music -project
Lari Aaltonen
050 3834183
Yleiskuvaus

KANSANMUSIIKKIAARTEET PÄIVÄNVALOON!
Professori Erkki Ala-Könnin kenttänauhat levysarjaksi

Kansanmusiikin mestarit -hanke toimittaa ja julkaisee Erkki Ala-Könnin keräämästä massiivisesta perinneaineistosta edustavan CD-levysarjan suomalaista kansanmusiikkia ja -laulua. Levyt julkaisee WMCE Top Label Award -palkittu helsinkiläinen levy-yhtiö Aito Records.

Julkaisuhankkeen sivut sijaitsevat osoitteessa www.aitorecords.com/alakonni. Internet-sivuilta voi seurata projektin etenemistä työpäiväkirjasta, jota sarjan toimittajat säännöllisesti pitävät. Sivut ovat englanninkieliset.

Tampereen yliopiston Kansanperinteen laitoksen (nyk. Musiikintutkimuksen laitos) legendaarinen professori Erkki Ala-Könni (1911-1996) keräsi neljänkymmenen vuoden aikana noin 8000 arkistonauhatunnin ja yli kahdensadantuhannen valokuvanegatiivin laajuisen ainutkertaisen perinnekokoelman. Ala-Könni keräsi tämän massiivisen aineiston aikana, jolloin vanhan kansanomaisen kulttuurin ja estetiikan taitajia oli vielä tavoitettavissa mikrofonin ääreen ja kameran sulkijan eteen.

Vaikka Ala-Könni tallensi suunnattoman määrän kansanmusiikkia ja -laulua "Hangosta Petsamoon", hän ehti itse työstää julkaisuksi vain yhden, nykyään keräilyharvinaisuudeksi kohonneen levyn Runonlaulua Kalevalan syntysijoilta (Otavan Kirjalliset Äänilevyt) 1960-luvulla. Tämän jälkeen Erkki Ala-Könnin tallentamaa aineistoa on päätynyt julkaisuiksi asti vain harvakseltaan. Tämän vuoksi Kansanmusiikin mestarit -hanke on tarttunut aineistoon alusta asti systemaattisesti ja julkaisee kokoelmasta edustavan otoksen.

Kansanmusiikin mestarit -hankkeen ensimmäisessä vaiheessa julkaistaan sarjan kaksi ensimmäistä levyä. Ensimmäiset julkaisut tulevat markkinoille alkuvuodesta 2008. Hankkeen ensimmäistä vaihetta rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.

Erityisosaaminen

Hankkeen internet-sivut: www.aitorecords.com/alakonni
Levy-yhtiön sivut: www.aitorecords.com
Tampereen yliopiston Musiikintutkimuksen laitos: www.uta.fi/laitokset/mustut
Tampereen yliopiston Kansanperinteen arkisto: www.uta.fi/laitokset/mustut/arkistosivut

Lari Aaltonen projektipäällikkö
lari.aaltonenREMOVETHIS@uta.fi
tel. +358-50-3834183

Pekko Käppi sisältövastaava
pekko.kappiREMOVETHIS@uta.fi
tel. +358-50-5903891

Julkaisut, teokset ym.

Artikkeli: "Kalottipää mopomies ja kyltymätön kerääjä" (Trad-lehti 4/2006)

The Masters of Finnish Folk Music VOL 1: TBA - julkaistaan 2008
The Masters of Finnish Folk Music VOL 2: TBA - julkaistaan 2008

Toimintamuodot
Arkisto
Jakelija
Kustantaja
Museo
Oppilaitos
Muu
Publishing project