Helsingin Balalaikkaorkesteri

Ota yhteyttä:

Helsingin Balalaikkaorkesteri
Pentti Yrjänäinen
+358442882742
Yleiskuvaus

Vuodesta 1910 toiminut Helsingin Balalaikkaorkesteri on pietarilaisen Andrejevin orkesterin (perustettu v. 1888) jälkeen toiseksi vanhin venäläisten kansansoitintenorkesteri maailmassa. Helsingin Balalaikkaorkesteri juhlisti 100-vuotista taivaltaan konsertoimalla täydelle salille Finlandia-talossa huhtikuussa 2010. Orkesterin juhlavuoden suojelijana toimi tasavallan presidentti Tarja Halonen.
Helsingin Balalaikkaorkesterin ohjelmisto koostuu venäläisistä kansansävelmistä, balalaikkaorkesterille sävelletystä musiikista, taide- ja populaarimusiikista sekä maailmanmusiikista. Konserteissa kuullaan usein tuttuja slaavilaisia sävelmiä kuten Uralin pihlaja ja Kalinka, mutta myös Säkkijärven polkkaa sekä Sibeliuksen, Theodorakiksen ja Shostakovitshin teoksia.
Helsingin Balalaikkaorkesterissa soitetaan balalaikkoja, domria, harmonikkoja ja lyömäsoittimia. Helsingin Balalaikkaorkesterissa on kaksikymmentä soittajaa sekä laulusolistit Heli Jormanainen ja Slava Druzhinin. Gennadi Klykov, kapellimestari ja Venäjän ansioitunut taidevaikuttaja, johtaa Helsingin Balalaikkaorkesteria ja vastaa ohjelmiston suunnittelusta. Orkesteri toimii Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston yhteydessä.
Yli 100-vuotias Helsingin Balalaikkaorkesteri on konsertoinut pitkän historiansa aikana eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Orkesteri on esiintynyt useita kertoja Portugalissa, Venäjällä, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa ja Latviassa. Orkesteri on tehnyt myös levytyksiä. Ensimmäinen savikiekko julkaistiin vuonna 1929 ja viimeisin cd-levy Helsingin Balalaikkaorkesteri – 100 vuotta maaliskuussa 2012. Uusi levy sisältää orkesterin äänityksiä vuodesta 1929 lähtien aina kevääseen 2011 saakka.

Julkaisut, teokset ym.

Taru Venäjästä (2004, cd-levy)
Helsingin Balalaikkaorkesteri – 100 vuotta (2012, cd-levy)

Toimintamuodot
Yhtye/kuoro