Tonos Silkkiteillä

01.11. klo 19.00, Kulttuurikeskus Caisa, Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14

Musiikkia Silkkiteiltä

Musiikkia Sikkiteiltä on konserttikokonaisuus, jossa Tonos-yhtye vierailijoineen esittää musiikkia tuhansia vuosia vanhojen kauppateiden varsilta muinaisesta Roomasta Kiinaan. Silkkitien juuret perustuvat Aleksanteri Suuren valloituksiin noin 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua ja samoihin aikoihin tapahtuvaan Kiinan suuntautumisesta Keski-Aasiaa kohti. Kauppareittejä pitkin kuljetettiin silkin lisäksi paljon muitakin kauppatavaroita kuten norsunluuta, kultaa ja jalokiviä. Reitit elivät kukoistusaikaansa 600-700 -luvuilla ja hiipuivat lopullisesti 1400-luvulla merireittien löytymisen myötä. 

Kappaleet ovat suurimmaksi osaksi perinnemusiikkia, mutta mukana on myös muutama uudenmpi kappale sovitettuna Tonoksen ja silkkitien hengen mukaisesti. Konserttiin on muinaisten sointien lisäksi haluttu myös alueen tämän päivän äänimaailmaa, jotka kaikki heijastavat kuitenkin sukupolvelta toiselle kulkeutunutta vuosituhansien perinnettä.

Tonoksessa soittavat ja laulavat musiikin monipuolinen tekijä, erityisesti kreikkalaiseen musiikkin erikoistun Meri-Sofia Lakopoulos, kaikenlaisista kansanmusiikkikokoonpanoista tunnettu luottokitaristi Valtteri Bruun, kurkkulauluun erikoistunut Sauli Heikkilä ja varsinainen multi-instrumentalisti Irakista Suomeen muuttanut Ako Laki. Vierailijoina konsertissa ovat muunmuassa Nefesistä tuttu suomalaistunut pariskunta Yonca ja Murat Ermutlu.

Loka-marraskuun konserttien jälkeen Silkkiteiltä-ohjelmistoa esitetään eri pituisina kokonaisuuksina tarpeen mukaan. Yhtyeen jäsenet ovat valmiita järjestämään myös työpajoja.

Caisan konsertin visualisointi Panaiota Tzetertzian ja Payam Abdosamadi.

Konsertteja tukee Taiteen Edistämiskeskus

Tiedustelut 
Meri-Sofia Lakopoulos 040 461 9145, 
[email protected]il.com.
Sauli Heikkilä, 045 671 1868
[email protected]