TE!Fest 2018

16.6. klo 12-21, Paasikivenaukio, Kerava ja Kerava-sali, Keuda-talo, Keskikatu 3a, Kerava

Uuteen kansanmusiikkiin keskittyvä TE!Fest järjestetään Keravalla 16.6.2018 nyt toista kertaa. Festivaalia tähdittävät kansanmusiikin kotimaiset ja kansainväliset huippunimet. Ohjelmistosta vastaa keravalainen, kansainvälisen kansanmusiikin kentällä mainetta niittänyt viulisti Esko Järvelä.

OHJELMA

Konsertit Kerava-salissa (Keskikatu 3a):
Klo 12:00 Näppärikurssin päätöskonsertti
Klo 16:00 Ale Carr (SWE) & Esko Järvelä
Klo 18:00 Maija Kauhanen
Klo 20:00 Curly Strings (EST)
Liput: www.lippu.fi

Konsertit Paasikivenaukiolla:
Klo 13:00 Hytkyt
Klo 15:00 Mutaveijarien lastenkonsertti
Klo 17:00 Heikki Lahti & Komia
Klo 19:00 Jaakko Laitinen & Väärä raha

Paasikivenaukiolla järjestettävät konsertit ovat maksuttomia.

Paikalla myös saunoa Saunabussissa ja pulahtaa paljuun. Saunomisen mahdollistavat Keski-Uudenmaan Saunaseura KUUMA ry ja vipsauna.fi.

LISÄTIETOJA TE!FEST 2018 KONSERTEISTA JA ESIINTYJISTÄ

NÄPPÄRIKURSSIN PÄÄTÖSKONSERTTI
Vuoden 2018 TE!Festin avaa nuorten näppäripelimannien soittokurssin päätöskonsertti.
Klo 12:00, Kerava-sali
www.lippu.fi

HYTKYT
Keravalainen Hytkyt on mukava naisporukka, joka laulaa kansanlauluja perinteitä kunnioittaen, mutta uusin maustein maustettuna. Suomen rikas laulukulttuuri on osa itää ja länttä. Tästä perinteen moninaisuudesta ammentaa Hytkyjen laulujen voima ja tunteiden ja tunnelmien kirjo, pontimena laulamisen ilo. Se on kansanlaulua sellaisena, jollaisena sen kuuluukin olla.

Hytkyt matkailee maailmalla, lähellä ja kaukana, oppimassa paikallisilta lisää siitä, miten muualla lauletaan ja he tuovat mukanaan tuliaisina uusia lauluja ja laulutapoja. Hytkyjen "PiäAkkana" toimii kansanmusiikin tohtorisnainen Sirkka Kosonen. Hän valitsee ohjelmiston ja tekee sovitukset Hytkyille sopiviksi.

Klo 13:00, Paasikivenaukio
Vapaa pääsy

MUTAVEIJARIEN LASTENKONSERTTI
Lastenmusiikkiyhtye Mutaveijarit vie kuulijansa "mutaisille matkoille ja jännittäville vesireiteille". Yhtye tunnetaan energisestä lavaesiintymisestään. Eri tyylilajeja yhdistelevät laulut tempaavat mukaansa niin lapset kuin aikuisetkin.

Mutaveijarien esikoislevy Ympäri ämpäri! oli vuonna 2017 Emma-ehdokkaana lastenmusiikin kategoriassa. Samainen albumi on palkittu myös Varhaisiän Musiikinopettajien kunniamaininnalla. Esityksen ikäsuositus on 3-8 vuotta.

 

Klo 15:00, Paasikivenaukio
Vapaa pääsy

ALE CARR (SWE) & ESKO JÄRVELÄ
Ale Carr ja Esko Järvelä ovat palkittuja, innovatiivisia ja dynaamisia uuden sukupolven kansanmuusikoita. Skandinaavinen pelimannimusiikki elää nousukauttaan ja tämä duo porskuttaa sen korkeimmalla aallonharjalla. Sekä Carr että Järvelä ovat varttuneet kansanmusiikintäyteisessä ympäristössä ja tämä näkyy parivaljakon sähäkässä ja musikaalisessa tavassa käsitellä polskille, sottiiseille ja engelskoille tyypillisiä rytmejä ja finessejä. Ale Carrin ja Esko Järvelän yhteistyö on saumatonta ja he soittavat yhteen suorastaan virtuoottisesti. Heidän soitolleen on tyypillistä virtapiikit, vivahteikas fraseeraus ja aito kansanmusiikkipoljento. Skandinaaviset pelimannisävelmät sekä duon omat sävellykset ovat täynnä elämää. Kuuntelukokemus on ikimuistoinen ja suorastaan hengästyttävä.

Ale Carr ja Esko Järvelä tunnetaan kansanmusiikkipiireissä kansainvälisesti myös yhtyeistä Frigg, Dreamers Circus, Baltic Crossing, Basco ja Tsuumi Sound System.

Ale Carr - cittern ja viulu
Esko Järvelä – viulu
Klo 16:00, Kerava-sali
www.lippu.fi

HEIKKI LAHTI & KOMIA
Komia on yhtye, joka kaipaa esittelyä. Komian soitossa yhdistyvät keskisuomalaisuus, keskipohjalaisuus sekä kaustislaiset kylätyylit. Komian pelimanneista Ilkka asuu Kaustisen kirkolla, Mauno Järvelässä ja Arto Salonkylässä. Heikki ja Katja ovat jämsänkoskelaisia ja Tony pitää majaa Jylhän kylällä Kaustisella. Jylhässä Tonyn tuvassa on pidetty myös yhtyeen kahdet harjoitukset. Kolmansiakin suunnitellaan, koska siellä saa niin hyvää ruokaa. Laajahko ohjelma, joka sisältää pelkkiä helmiä, perustuu toiminta-ajatukseen: ”Kyllä se sielä sitte menee!”

Heikki Lahti, Mandoliini
Arto ja Ilkka Salo, Mauno Järvelä, viulu
Katja Lampinen, harmonikka
Tony Uusitalo, basso


Klo 17:00. Paasikivenaukio
Vapaa pääsy

MAIJA KAUHANEN
Maija Kauhanen on monipuolinen multi-instrumentalisti, laulaja, säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja. Hänet tunnetaan muun muassa harvinaisen Saarijärven kanteleen taitajana. Valovoimaisen ja karismaattisen artistin ura on ollut viime vuosina voimakkaassa kansainvälisessä nosteessa.

Sooloartistina Maija Kauhanen on konsertoinut kotimaan ohella mm. Kiinassa, Japanissa, Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa. Lisäksi hän esiintyy osana useita eri kokoonpanoja. Kauhasen ensimmäinen sooloalbumi Raivopyörä julkaistiin keväällä 2017 Suomessa, Keski-Euroopassa ja Iso-Britanniassa Nordic Notes -levy-yhtiön toimesta.

Raivopyörän tekstit sivuavat rankkoja teemoja, kuten kotiväkivaltaa ja parisuhdeongelmia. Toisaalta niistä löytyy myös paljon iloa ja riemua, lohtua ja toivoa. Eri-ikäisten naisten tarinat ja kohtalot ovat keskeisessä roolissa. Levyn visuaalisena teemana kulkee massiivinen ja runsashelmainen musta mekko. Mekko symboloi elämän eri kerroksia - se kohottaa, piilottaa, korostaa ja suojaa, muuttuu sekä vaihtaa muotoaan elämän ja liikkeen mukana.

Maija Kauhanen palkittiin vuoden 2017 Etnogaalassa Vuoden tulokkaana. Hän pokkasi Raivopyörä -albumillaan myös Emma-palkinnon Vuoden 2017 etnoalbumi -sarjassa.

Maija Kauhasella on taito koskettaa kuulijaa genrestä riippumatta. Artistina hän on ennakkoluuloton ja heittäytyvä. Vahva laulu, sydäntä riipaisevat tarinat, rouhea Saarijärven kantele ja samanaikaisesti soitetut lyömäsoittimet yhdistyvät polyrytmien ja tekno-beatin kutomaan sykkeeseen synnyttäen ainutlaatuisen grooven ja soundimaailman vain yhden muusikon voimin.

Maija Kauhanen – laulu, Saarijärven kantele, lyömäsoittimet

Klo 18:00, Kerava-sali
www.lippu.fi

JAAKKO LAITINEN & VÄÄRÄ RAHA
Jaakko Laitinen & Väärä raha tulee Lapista. Vuonna 2009 perustetun yhtyeen jäsenet ovat kotoisin Sallasta, Inarista ja Rovaniemeltä. Jaakko Laitinen & Väärä raha on julkaissut neljä pitkäsoittoa ja keikkaillut yli 20 eri maassa.

Jaakko Laitisen & Väärän rahan musiikissa voi kuulla kaikuja Balkanin mustalaisrytmeistä, venäläisistä romansseista ja vanhasta suomalaisesta iskelmästä. Yhtye esittää pääasiassa omaa tuotantoaan. Laulujen aiheissa käsitellään rakkautta ja elämän keskeisiä kysymyksiä. Sävelissä ja rytmeissä ilo ja suru kietoutuvat yhteen estottomaksi kudelmaksi, joka "saa tanssijalan vipattamaan!"


Klo 19:00, Paasikivenaukio
Vapaa pääsy

CURLY STRINGS (EST)
Curly Strings (EST) koostuu neljästä virolaisesta kansanmuusikosta, jotka tapasivat toisensa Viljandin musiikkiakatemiassa. Yhtye ammentaa inspiraationsa amerikkalaisesta bluegrassista ja omasta henkilökohtaisesta perinteestään tämän päivän Viron kulttuurikentällä. Instensiivinen ja leikkisä yhteistyö, aavemaisen kauniit melodiat ja vilpitön lavaesiintyminen, muodostavat perustan Curly Stringsin äänimaisemalle. Yhtyeen nousu Viron musiikkitaivaalle vuonna 2013 oli ilmiö vailla vertaistaan: folk-artisteista tuli valtavirtaa jotka poimivat musiikkipalkinnon toisensa jälkeen ja nousivat musiikkiliikkeiden myyntikärkeen viikko toisensa perään.

Eeva Talsi – viulu, laulu
Taavet Niller – pystybasso, laulu
Jaan Jaago – kitara, laulu
Villu Talsi – mandoliini, laulu


Klo 20:00, Kerava-sali
www.lippu.fi

TE!Festin järjestää Keravan kaupungin kulttuuripalvelut.

p. 040 318 2002