Rahvaanmusiikin kerho: Tuomas Rounakari - Shamanviolin + Anne-Mari Kivimäki & Palomylly

13.12.2018 klo 21, Kulttuuritalo Telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere

Arvon rahvas!

 

Ennen kuin punakkanenäiset tontut alkavat vallata pihamaita ikkunoista kurkkien, juhlitaan vuoden viimeinen Rahvis-ilta Telakan lämmössä shamaaniviulun ja haitari-trancen pauloissa. Tuomas Rounakarin viulu kutsuu arktisten kansojen shamaanit liikuttamaan rahvasta transsiin ja Anne-Mari Kivimäki jatkaa ystävineen tunnelmallisia reivejä Karjalan malliin. Tämä ilta ei takuulla jätä ketään kylmäksi, vaikka joulukuu paukkuisi Siperian pakkaslukemissa!

 

Spesiaaliohjelmanumerona ennen keikkoja klo 20.30 esitetään alakerrassa Anne Välinoron ohjaama lyhytelokuva ”Karvan verran” hänen Suistamon Alatun kylässä syntyneestä 87-vuotiaasta äidistä ja tämän suhteesta talttumattomiin hiuksiinsa. 

 

Huom! Lippuja saa illan keikoille ostettua jo klo 20 alkaen, mutta elokuvan voi tulla katsomaan maksutta. Klo 21 alkava ohjelma on maksullista. Ja Rahvis-illan lippujahan saa ENNAKKOONKIN ostaa Telakan tiskiltä ma 10.12. lähtien, niin ei tarvitse ovensuussa torstaina jonottaa!

 

******

Rahvaanmusiikin kerho: Tuomas Rounakari - Shamanviolin + Anne-Mari Kivimäki & Palomylly

to 13.12. klo 21

Kulttuuritalo Telakalla (Tullikamarin aukio 3, Tampere)

 

liput 10/5€

 

20.00 lipunmyynti

20.30 ”Karvan verran” -lyhytelokuva, ohj. Anne Välinoro (kesto 20min) -ilmainen esitys-

21.00 Tuomas Rounakari - Shamanviolin

22.00 Anne-Mari Kivimäki & Palomylly

******

 

Jamit taas tuttuun tapaan ennen Rahvis-klubia klo 19-20.30 Kulttuurikeskus Uululla (Erkkilänkatu 11 C, 4.krs)! Jami-vetäjinä Hanna Ryynänen ja Joonas Ojajärvi. (http://uulu.fi/palvelut/musiikkikoulu/opettajat/)

 

 

PS. Tästä kevään klubi-iltojen päivämäärät ja tähän mennessä sovitut esiintyjät kalenteriin! Ensi vuosi onkin JUHLAVUOSI, sillä Rahvis täyttää 20v.!

24.1. Pauanne + tba

14.2. Sampo Lassila Narinkka + tba

14.3. Teho + tba

4.4. Riikka Timonen & Senni Eskelinen + tba

9.5. Kansanmusiikin päivän klubi

 

***

”KARVAN VERRAN” (ohj. Anne Välinoro)

 

Lyhytelokuva *Karvan verran* kertoo 87-vuotiaasta Hilkasta, joka kutsuu itseään "tappurapääksi". Hiukset ovat poikkeuksellisen karkeat, kiharat ja niitä on ikääntyneenäkin vielä liikaa. Elokuvassa käydään läpi naisten ulkonäköpaineita, jotka eivät tunnu vanhetessakaan katoavan mihinkään. Se on samalla myös yhdenlainen puheenvuoro ikäihmisten hyvinvointia koskevaan keskusteluun.

 

Elokuvassa on huumoria, arkista puuhailua saunomisineen, mökkeilyineen ja leipomisineen. Hilkan hiusongelmakin ratkeaa siinä omalla, yllättävällä tavalla. Samalla siinä käydään läpi hiuskokemuksia kolmessa polvessa. Elokuvaa on kuvattu Savonlinnassa, Iisalmessa ja Tampereella. Sen ensi-ilta 24.8.2018 Arthouse Cinema Niagarassa Tampereella keräsi salin lähes täyteen yleisöä.

 

Anne Välinoro on pitkän uran Aamulehdessä tehnyt ja nykyisin freelancerina toimiva kulttuuritoimittaja. ”Karvan verran” on hänen kesällä 2018 valmistunut esikoiselokuvansa.

 

***

TUOMAS ROUNAKARI - SHAMANVIOLIN

 

Säveltäjä-viulisti-etnomusikologi Tuomas Rounakari, myös kansainvälisiä areenoita tiuhaan kiertävän folkmetal-yhtye Korpiklaanin jäsen, on sukeltanut syvälle arktisten kansojen rituaalisen musiikin maailmaan. Tuloksena on ainutkertainen konsertti, jossa alkuperäiskansojen myytit, shamaanien laulut sekä Kaj Donnerin Siperian matkakertomukset siivittävät transsiin vajonneen viulistin soittoa. Esityksessä Rounakari seuraa sisintään improvisoiden, viulu luovuttaa vireensä ja kotka nousee siivilleen, taivaankantta raottamaan.

 

Shamaaniviuluesitys sai alkunsa vahalieriöistä, jotka suomalainen kielitieteilijä Kai Donner nauhoitti Siperianmatkoillaan vuosina 1912-1914. Nämä vahalieriöt sisältävät harvinaisia lauluja oikeiden shamaanien laulamina, Obin ja Jenisein jokilaaksoista.

 

https://www.facebook.com/shamanviolin/

http://www.shamanviolin.fi

http://korpiklaani.com

 

 

***

ANNE-MARI KIVIMÄKI & PALOMYLLY

 

Anne-Mari Kivimäki & Palomylly soittaa musiikkia Karjalan tanssimailta, niin että karmuuni laulaa, pokoiniekat nousevat ja lanteet heiluvat Kontokin kulmilla. Yhtye tulkitsee ja tunnelmoi musiikkia Kivimäen uudelta Ilja-albumilta, joka julkaistiin keväällä 2018. Kivimäen kanssa kiertueella soittavat hänen pitkäaikaiset muusikkoystävänsä kontrabassotaiteilija Ville Rauhala ja viulumestari Piia Kleemola.

 

Anne-Mari Kivimäki on Tampereella asuva freelance-muusikko, säveltäjä ja sanoittaja. Hän on kehittänyt venäläisen Notka-haitarin ympärille yhtyeitä ja monitaiteellisia soivia taideteoksia ja luonut oman soittotyylin, nykykarjalaisen haitari-trancen. Kivimäki voitti vuoden artisti -palkinnon Suomen ensimmäisessä Etnogaalassa vuonna 2017.

 

Anne-Mari Kivimäki - haitari, laulu, stomp box

Piia Kleemola - jouhikko, viulu, laulu

Ville Rauhala - kontrabasso, laulu

Pauliina Saarman - äänitekniikka

 

www.annemarikivimaki.fi

www.facebook.com/kivimakiannemari

 

 

 

https://www.facebook.com/rahvaanmusiikin.kerho/