Rahvaanmusiikin kerho: Sugrikuu

15.10.2020 klo 20, Kulttuurikeskus Telakka

Arvon rahvas! 

 

Viime kuussa Rahvaanmusiikin kerhon klubissa päästiin hyvään vauhtiin, kun Zäpämmät ja LempiLempi tarjoilivat Telakan lämmössä sulosäveliään. Tässä kuussa jatketaan Sugrifestin merkeissä to 15.10. jo HUOM!! kello 19 kolmen yhtyeen voimin. Kansainvälistä sukukansapäivää vietetään virallisesti lokakuun kolmantena lauantaina, mutta erilaisia tapahtumia on perinteisesti pitkin lokakuuta.

 

 Tällä kertaa Kansanmusiikkiliiton kiertuebändinä edustaa Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala. Viisikielisiä viuluja soittavan parivaljakon musiikista ei menoa eikä poljentoa puutu. Yhtye tiedottaa myös, että heidän kiertuekeikoillaan tullaan kuulemaan Teija Nikun heille säveltämän Balkanodemia-teoksen kantaesitys. Luvassa siis aivan upouutta ohjelmistoa! 

 

Illan toinen esiintyjä on Human Cell Signals. Kanteleen ja sellon sähköinen liitto. Yle toteaa artikkelissaan heidän tuoreesta debyyttilevystään näin: “Musiikki on sekoitus popin ja rokin, maailmanmusiikin ja uuden taidemusiikin olevaisuuksia. --Onnistunut ja persoonallinen ensijulkaisu.” “Musiikkimme liikkuu herkissä- ja rankempienkin sävyjen- äänimaisemissa.” Noora Laiho, kantele ja Harri Topi, sello itse kuvaavat yhtyeensä musiikkia. 

 

Kolmas illan esiintyjistä on Loimolan Voima: uutta karjalankielistä musiikkia tekevä yhtye, jonka debyyttialbumi ”Ruttomužikan kyynäl” (suom. Kiivaan miehen kyynel) julkaistiin heinäkuussa 2020. Yhtyeen muodostavat juuriltaan suistamolaiset veljekset, Tuusulassa asuva Mika Saatsi ja Jyväskylässä vaikuttava Niko Saatsi.  Yhtye haluaa tehdä karjalaista kulttuuria ja kieltä entistä tunnetummaksi maassamme musiikin keinoin. 

 

Ilta järjestetään yhteistyössä Suomi-Venäjä-seuran ja Tampereen kaupungin kanssa.

 

RAHVAAN JAMIT PERUUTETTU. Ensi kuussa yritetään kuitenkin jamitella taas <3

 

Arvon rahviskansa. Viime kerralla osa olikin jo ostanut lipun ennakkoon, hienoa! Tälläkin kertaa on siis mahdollistaa ostaa 10e lippu ennakkoon Lippu.fi kautta välttääksemme ruuhkia Telakan ovella. Ja myös kortilla maksu onnistuu.

 

Suositamme myös maskin käyttöä tapahtumassamme viranomaisten suositusten mukaan ja pyydämme huolehtimaan käsihygieniasta Telakalle saavuttaessa. Kädenpesupisteet löytyvät yläkerran WC-tiloista. Ethän tule sairaana paikalle. 

 

***

Rahvaanmusiikin kerho:

Duo Emilia Lajunen&Suvi Oskala

Human Cell Signals

Loimolan Voima

Kulttuuritalo Telakalla (Tullikamarin aukio 3, Tampere)

to 15.10. klo 20

 

19.30 lipunmyynti

20.00 Duo Emilia Lajunen&Suvi Oskala

21.00 Human Cell Signals

22.00 Loimolan Voima

liput 10€ / 5€

(alemmalla hinnalla opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, Rahviksen jäsenet)

Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/1MG4T7bu5

***

Rahvaanmusiikin kerhon syksyn muut klubit:

to 19.11.

to 10.12.

***

Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala viisikieliset viulut

 

Kahden viisikielisen hybridiviulun yhtye Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala on akustinen kokoonpano, joka kuulostaa soittajamääräänsä suuremmalta, mahtuu pieneen tilaan eikä tanssittavuuttakaan musiikista puutu!

Duon soittajat ovat alansa huippua ja virtuoottisuudessaan musiikkia voisi kuvata myös kamarikansanmusiikiksi. Yhtyeen ohjelmisto koostuu suomalaisien arkistojen helmistä, jotka yhtye on sovittanut näköisekseen. Uutuutena duon ohjelmistossa on koti- ja ulkomaisilta kollegoilta tilattuja sävellyksiä, joissa duon ilmaisu laajenee entisestään.

Yhtye on konsertoinut Suomessa laajasti ja ulkomailla yhtye on esiintynyt Etelä-Koreassa, Intiassa sekä Pohjoismaissa. Vuonna 2019 duo esiintyi WOMEX-maailmanmusiikkimessuilla virallisena showcase-artistina, joka valittiin yli tuhannen hakijan joukosta. Yhtyeen toisen levyn julkaisi vuonna 2018 saksalainen Nordic Notes levy-yhtiö. Ensilevynsä ‘Tyttörinki’ duo julkaisi vuonna 2012. Samana vuonna yhtye voitti Konsta Jylhä -kilpailun perinnesarjan I:n palkinnon sekä sai erikoismaininnan perinnetuntemuksesta.

”Perinnetuntemus ja vahva oma ääni yhdistyvät duon soitossa ja mikä virkistävintä, turha krumeluuri on vältetty. Soitossa kyse tuntuu olevan musiikista; menosta ja poljennosta.” – Amanda Kauranne, Kansanmusiikin ilta, YLE 1

 

Emilia Lajunen, viisikielinen viulu

Suvi Oskala, viisikielinen viulu

 

www.duoemiliasuvi.com

www.youtube.com/duoemiliasuvi

 

***

 

Human Cell Signals 

 

Kahden ammatimuusikon yhtye, joka tekee itse musiikkinsa. Lisämausteena he soittavat mm. Jimi Hendrixiä. Musiikki vaeltelee rockista herkempiin sävyihin. Osaa musiikista voisi kuvailla elokuvamusiikiksi. 

 

Noora Laiho, kantele

Harri Topi, sello

 

***

 

Loimolan Voima

 

Loimolan Voima on uutta karjalankielistä musiikkia tekevä yhtye, jonka debyyttialbumi ”Ruttomužikan kyynäl” (suom. Kiivaan miehen kyynel) julkaistiin heinäkuussa 2020. Yhtyeen muodostavat juuriltaan suistamolaiset veljekset, Tuusulassa asuva Mika Saatsi ja Jyväskylässä vaikuttava Niko Saatsi. "Ruttomužikan kyynäl" pitää sisällään 10 uutta kappaletta, jotka on säveltänyt Mika Saatsi, sanoittanut Niko Saatsi ja sovittaneet Ilkka Hämäläinen ja Mika Saatsi. Levyn tuotannosta vastaavat Ilkka Hämäläinen ja Loimola Lo-fi Oy. 

 

Levyn tekstit ammentavat aineksia karjalaisten yhteisistä kokemuksista: sodat, evakkoaika, kotiseutujen menetys, omista perinteistä vieraantuminen ja näistä kaikista seurannut ylisukupolvinen trauma ovat levyn keskeisiä teemoja. Luopumisen teemat eivät kuitenkaan tarkoita luovuttamista, päinvastoin levy julistaa rohkeasti, ettei karjalaisuus ole kuollut, vaan että se elää aikaansa seuraten ja jatkuvasti uudistuen myös nykyajassa. Laajemmassa mittakaavassa yhtyeen musiikin voi nähdä yhtenä osana karjalan kielen elvyttämistä ja voimaannuttamista. Yhtyeen konserteissa musiikki soljuu eteenpäin yhdessä karjalan ja suomenkielisen tarinoinnin kanssa ainutlaatuisella tavalla. Loimolan Voima onkin elävä todiste siitä, ettei karjalankielisen kulttuurin viimeistä sanaa ole Suomessa vielä kirjoitettu.