Pauanne

10.5.2017 klo 20:00. Vapaa pääsy, Black Box / Musiikkitalo, Helsinki

PAUANNE

Kukka Lehto / viulu
Tero Pennanen / Hammond-urut, harmooni, preparoitu piano ja arkistonauhat
Mikko Hassinen/ perkussiot ja arkistonauhat

Pauanne esittää Musiikkitalolla kuultavassa ensikonsertissaan sävellyksiä, jotka pohjautuvat suomalaisiin arkistonauhoihin. Aineistoa on saatu käyttöön Suomen Kirjallisuuden Seuralta, Juminkeko-säätiöltä ja Kansanperinteen arkistosta. Konsertissa kuullaan soivana osana yhtyeen musiikkia useita legendaarisia kansanlaulajia kuten Tiila Ilkkaa, Oksenja Mäkiselkää sekä Taavi Uutelaa arkistonauhojen muodossa.

Konsertin aiheena ovat vanhat ja nykyiset uskomukset. Vanhoista kansanuskomuksista löytyy nykyihmiselle monia täysin mielipuoliselta kuulostavia käytäntöjä. Voisi kuvitella, että tiede ja tiedonkulku olisivat jo jyränneet alleen uskomukset. Tämän päivän lehtiartikkelit horoskooppeineen ja yksisarvishoitoineen eivät ole kuitenkaan kovin kaukana menneen ajan mytologiasta.

Entisaikoina onnea uskottiin olevan rajattu määrä kyläyhteisössä, ja toisten onni oli itseltä pois. Nykyäänkin onnea tuntuu olevan rajattu määrä valtion sisällä, eikä sitä haluta antaa muualta tuleville. Vanhoissa uskomuksissa tietäjän rautainen aita on suojellut pahalta siinä missä tänä päivänä halutaan uskoa muurien suojelukseen.

Kaikki konsertissa käytettävät soittimet ovat aikoinaan olleet uskomusten mukaan syntisiä tai ihmiselle haitallisia. Musiikkitalon konsertissa nähdään, kuinka soittajien ja kuulijoiden käy.