JuuriJuhla-RotFest

1.–8.4.2017, Espoo

JuuriJuhla-RotFest on yksi Espoon kaupunkifestivaaleista. Tapahtuma juhlistaa myös Suomi 100 –juhlavuotta! Tapahtuma pitää sisällään huikeita suomalaisen kansanmusiikin eturivin yhtyeiden konsertteja, ruotsalaisten huippukansanmuusikoiden vierailuja ja iloisia pelimannikonsertteja. Viikkoon mahtuu myös Maria Kalaniemen ja Eero Grundstömin Svalan-levyn julkistuskonsertti.

Tuorein yhteistyökumppani Suomen luontokeskus Haltia vie kuulijat 1.4. tapahtuman avajaiskonsertissa keskelle upeata luontomaisemaa kun päänäyttelysalissa soi paimensävelmät Armas-yhtyeen soittamana. Jouhikkovelho Pekko Käppi laittaa tunnelman astetta groovempaan suuntaan omassa esityksessään. Ilta jatkuu pelimannijameilla Haltian ravintolassa, missä musiikin lisäksi on tarjolla ravintolan JuuriJuhlalle suunnittelemia annoksia Haltian steam buns nyhtökaura- tai vasikan poski -täytteellä ryyditettynä sopivilla juomilla. Jamisoittajiksi on tulossa pelimanneja Spelareista sekä Kesäpelimanneista.

JuuriJuhla-RotFest tuottaa kirkkokonsertin Pstalttamus-pelimannivirsiä 2.4. klo 19 tunnelmallisessa Espoon tuomiokirkossa yhteistyössä Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Esbo svenska församlingin kanssa. Esiintymässä on upea kolmikko Timo Alakotila, Senni Valtonen ja Maria Kalaniemi, jotka esittävät raikasta ja innovatiivista musiikkia yli rajojen. Maamme eturivin kansanmuusikot yhdistelevät pelimannimusiikkia ja virsiä omintakeisesti leveällä soitinarsenaalilla omin sovituksin ja sävellyksin. Mielikuvitusrikas lopputulos vie kuulijan uuteen mielenkiintoiseen maailmaan.

Psalttamus-pelimannivirsiä perustettiin 2014 kesäkuussa konserttiin samaisessa Espoon tuomiokirkossa. Tuolloin Senni ja Timo soittivat duona, Maria oli yleisössä. Konsepti tuntui alusta asti toimivan hyvin, virsien ja pelimannisävelmien yhtymäkohdat tulivat mukavasti esiin! Samoin hienot virsimelodiat saivat uuden ilmeen uusilla instrumenteilla ja sovituksilla. Kansanmusiikin fraseeraustapa tuntui sopivan hyvin myös virsiin. Maria Kalaniemen loistokas soitto sekä tulkinnat syvensivät entisestään konserttikokonaisuutta! Tämä konserttikokonaisuus on esitetty nyt kolmen vuoden aikana noin 30 kertaa ja kiinnostusta tuntuu riittävän edelleen!

Suomenruotsalaista iltaa vietetään 4.4. tunnelmallisessa Lagstad Hembygdsgårdissa, jossa pidetään Maria Kalaniemen ja Eero Grundströmin Svalan (Pääsky) – levyn julkistamiskonsertti. Sykähdyttävät suomenruotsalaiset balladit, meriaiheiset laulut, tunteikkaat tangot, maaniset menuetit sekä uudet sävellykset soivat intensiteettiä, karuutta ja kauneutta. Konsertin vierailevina muusikkoina ovat Pekko Käppi, jouhikko ja laulu sekä Mikko Kosonen, kitara. Konsertteja on kaksi perättäin klo 17.30 ja 19.30 että mahdollisimman moni kuulija mahtuu mukaan. Yle Radio 1 lähettää viimeisen konsertin suorana tiistain Etnoilta-lähetyksessään.

Sellosalin konsertissa 5.4. esiintyvät upeat ruotsalaiset kansanmusiikin legendat Lena Willemark & Mats Öberg sekä ruotsalais-portugalilainen Stockholm Lisboa Project vieraanaan Maria Kalaniemi. Lena Willemark on eturivin kansanmusiikin legendoja Ruotsissa. Hän on viulisti, laulaja ja säveltäjä, joka yhdistelee kansanmusiikkia ja jazzia. Mats Öberg on yksi Ruotsin tunnetuimmista pianisteista. Nyt Willemark & Öberg kuullaan duona! Stockholm Lisboa Project yhdistelee mukavalla tavalla ruotsalaista polskaa ja portugaliliasta fadoa.

Sellosalin lavalle nousevat 7.4. Timo Rautiainen & Ville Ojanen, Valma & VarsiNaiset sekä lämpiön klubilla Jaakko Laitinen & väärä raha. Tästä vauhdikkaasta konsertista Yle tallentaa televisiolle salikonsertin.
Ville Ojanen on musiikintekijä, jota voisi luonnehtia kansanmusiikin kameleontiksi, sillä hän on ehtinyt muuntaa omaa musiikkiaan vuosien varrella useisiin eri suuntiin. Raskaan suomenkielisen rockin parista paremmin tunnettu Timo Rautiainen koki kansanmusiikillisen heräämisen esiintyessään Kaustisen festivaaleilla 2010. Sen jälkeen kansanmusiikki ja akustinen musiikki ylipäätään ovat ottaneet aina vain voimistuvan otteen Timon musiikillisella uralla. Timo Rautiaisen ja Ville Ojasen ohjelmisto pitää sisällään Timon uran tärkeimpien laulujen lisäksi heidän molempien ja niin monen muunkin suomalaisen suosikkikappaleita vuosikymmenten varrelta.

Valma & VarsiNaiset on vuonna 2010 perustettu kokoonpano, joka tunnetaan vangitsevasta tarinankerronnastaan ja vallattomasta lavaesiintymisestään. Suomalaisesta syvällisyydestä ja suorapuheisuudesta ammentavat lyriikat ovat Vilma Talvitien kansanmusiikki/pop-vaikutteisten kappaleiden keskiössä. Yhtyeen omaleimaisen äänimaiseman kulmakiviä ovat komeat lauluharmoniat ja jousisoitinten kekseliäs käyttö.
Joulukuussa 2016 neljännen albuminsa Näennäinen julkaissut Jaakko Laitinen & Väärä Raha tunnetaan ennen kaikkea hurmoksellisena livebändinä, joka yhdistelee musiikissaan monenlaisia mausteita Balkanin mustalaisrytmeistä venäläisten romanssien kautta vanhaan iskelmään. Luvassa on annos rakastetuimpia Väärä Raha -ralleja vuosien varrelta kuin uusia aisteja hiveleviä laulujakin. On aika rasvata tanssikengät ja antautua Lapland-Balkan musiikin pyörteisiin trumpetin kiekuraisten trillien, haitarin kurittoman naurun, kontrabasson syvältä kouraisevan sykkeen ja rumpujen ilakoinnin viettelemänä
Tanssimaan pääsee Sellosalin päivätansseissa 4.4. jossa tanssittamassa ovat JuuriJuhlan kestosuosikit, Espoon pelimannit, solistinaan upea Vieno Kekkonen! Ja Sellosalin lämpiö varmasti taas pullistelee tanssijoita. Viime vuonna tanssijoita riitti lipputiskille saakka!
Lapsille ja koko perheille JuuriJuhlan ohjelmassa on tarjolla myös monenlaista konserttia. Koululaisilla on mahdollisuus kuulla Stockholm Lisboa Projectia Sellosalissa.
Tapahtuman viimeisenä päivänä 8.4. on vauhdikas Nuorten Pilpatuskonsertti Espoon kulttuurikeskuksen lämpiössä. Siellä esiintymisvuorossa ovat lasten ja nuorten kansanmusiikki- ja kansantanssiryhmät, mukaan on nyt kutsuttu myös aikuisten ryhmiä. Nuorten Pilpatuskonsertissa esiintyvät Musikinstitutet Kungsvägenin Folksvägen-orkesteri, Huippumusan pikkuviulut, Tiksiviulut, Espoon kansantanssijat, Soukan kansantanssijat sekä Rutistus.
Pelimannit jalkautuvat 8.4. myös Pilpatussoittoihin eri puolille Espoota. Pilpatussoiton järjestää Espoon kansanmusiikkikilta.

Tapahtuma huipentuu 8.4. Kansanmusiikin ilotulitukseen, jossa räiskymässä Kelavala, eli pitelemättömät Heikki Laitinen, Reijo Kela ja Kimmo Pohjonen. Juhlakonserttiin tuo tuulahduksen saaristosta Aspö spelmän, ja kansantanssin riemua esittää Katrilli. Espoolainen Leikarit esittää konsertissa espoolaista kansanmusiikkia Suomen itsenäisyyden ajalta. Illan päätteeksi yleisöä tanssittaa Suomen iloisin ja suurin pelimanniyhtye Orivesi All Stars.
Kelavala on ainutlaatuinen esittävän taiteen ryhmä. Sen jäsenistä Reijo Kela (tanssi) on tullut tunnetuksi mielikuvituksellisten, ainutkertaisten esitysten aikaansaajana, Heikki Laitinen (ääni) on edelläkävijä uudenlaisen ihmisääni-ilmaisun kehittämisessä, Kimmo Pohjonen (haitari) kiertää kaikilla mantereilla pitäen soolokonsertteja ja saaden aikaan mitä merkillisimpiä produktioita. Improvisoidun musiikin ja tanssin yhdistämisestä on ollut tuloksena satoja ainutkertaisia esityksiä, joiden kesto on vaihdellut muutamasta minuutista kahteentoista tuntiin.
Helsinkiläinen Kansantanssi- ja musiikkiryhmä Katrilli esittää perinteisiä suomalaisia ja Suomen sukulaiskansojen kansantansseja. Perinteikkään ohjelmiston lisäksi Katrilli tekee myös uusia koreografioita joissa yhdistyy suomalaiset kansanperinteet, nykytanssin liikekieli ja tanssiteatterin elementit. Katrilli esittää konsertissa teoksen Uumortti. Uumortin kansan maailmasta ja tunnelmasta kertovan teoksen on ohjannut Hilppa Herd, koreografia Hilppa Herd ja Anna-Kristiina Oja. Uumortti on Katrillin juhlavuoden 2015 teos.
Aspö Spelmän tuo tuulahduksen suomenruotsalaista musiikkia Saaristomereltä. Aspön pelimanneissa on jäseniä kolmessa sukupolvessa: he ovat isoisä Bruno Johansson, hänen poikansa Tore sekä pojanpojat Markus ja Johan, kaikki pianohaitarin soittajia. Joukkoa täydentää viulisti Timo Kirves. Kuuluisin Aspön pelimanneista oli edesmennyt ”Aspön Erik”, Erik Jansson. Nykyinen kokoonpano jatkaa loistavasti hänen jalanjäljissään.
Espoolainen Leikarit soittaa konsertissa perinteistä espoolaista kansanmusiikkia Suomen itsenäistymisen ajalta. Pelimanniyhtye Leikarit on toiminut vuodesta 1975 lähtien esiintyen paitsi kotinurkillaan pääkaupunkiseudulla myös muualla Suomessa ja ulkomailla. Leikareissa soittavat tässä konsertissa: viulistit Maarit Kyllönen, Rauno Lehtovaara, Ulla Hillebrandt (myös laulu) ja Jusssi Tarkkanen (myös mandoliini), klarinetistit Jaakko Heikkinen ja Tony Wallius, haitaristi Karoliina Paunonen sekä basisti Reino Harjunkoski

Lippuja saa ennakkoon Sellosalin ja Haltian konsertteihin Lippupisteestä.

Terveisin
Päivi Ylönen-Viiri

www.juurijuhla.fi
Lisätiedot:
taiteellinen johtaja Maria Kalaniemi, maria.kalaniemi@gmail.com, 040 5539199
tuottaja Päivi Ylönen-Viiri, juurijuhla@juurijuhla.fi. 0500 431913
Kuvia esiintyjistä: www.juurijuhla.fi/medialle/