FolkForum: Kaikki pelaa

09.01. klo 13.15-16, Musiikkitalo, Auditorio, Mannerheimintie 13a, Helsinki

”Kaikki pelaa” on valittu vuoden 2015 yleisteemaksi. Kansantanssi ja kansanmusiikki on yhteisöllistä toimintaa, musisoiminen ja tanssiminen on kaikkien oikeus ja mahdollisuus, huolimatta iästä, sukupuolesta ja kunnosta.

1. Aineettoman kulttuuriperinnön painoarvo" Seppo Knuuttila, perinteentutkimuksen professori emeritus Itä-Suomen yliopisto

2. Kaikki pelaa -teemaan sopivien uusien oppimateriaalijulkaisujen esittelyjä ja metodien demonstraatioita, tanssitaiteilija Petri Kauppinen

SampoFolkJam on epeli tanssipelipaketti kaikenikäisille

Oulun ammattikorkeakoulun tanssin osaston FolkJam® -tiimi julkaisi uuden SampoFolkJam® EPELIT TANSSIPELIT -paketin viime kesäkuussa. Kirjan on toimittanut oululainen tanssitaiteilija Petri Kauppinen. Toimituskuntaan kuuluu Kauppisen lisäksi joukko tanssialan ammattilaisia sekä Oamkin tanssinopettajaopiskelijoita.

SampoFolkJam® Epelit tanssipelit -kirja sisältää 40 tanssipeliä, jotka johdattelevat hauskasti leikin ja seurapelien varjolla pelaajat tanssin äärelle. Pelit on jaoteltu seitsemään ryhmään sisältöpainotuksen mukaan. Tanssiharjoittelun keskeiset osa-alueet ovat löytäneet SampoFolkJamin® myötä uuden muodon. Pelit harjoittavat muun muassa tarkkaavaisuutta ja reagointikykyä, tilan hahmottamista, koordinaatiota, musikaalisuutta, yhteistoiminnallisuutta ja luovuutta. Tanssipeleistä voivat nauttia seurueet, ryhmät, työyhteisöt, kerhot ja kaikki sellaiset tahot, jotka haluavat tulla lähemmäksi tanssia.

Kirjan mukana tuleva SampoFolkJam® CD-levy sisältää tunnin verran mukaansatempaavaa, taitavien pelimannien soittamaa ja peleihin soveltuvaa musiikkia. Levyn artisteja ovat mm. Saaga Ensemble, Hedningarna, Anne-Mari Kivimäki, Hohka, Mööbeli, Rymäkkä, Angelin Tytöt ja Vilddás. SampoFolkJam -tanssipelien idea esitellään käytännönläheisesti Folkforum 2015 -tapahtumassa.

Folkforumin osallistujat voivat ostaa tanssipelipaketin ennakkotilatessaan tarjoushintaan 49€ (normaali hinta 55€) hinta sisältää alvin. Ennakkotilaukset voi lähettää osoitteeseen folkjam@folkjam.fi

"Folkmusik på dagis" ja "Folkmusik i skolan", kansanmuusikko, opettaja Marianne Maans ja MWI/Lirarna:n koordinaattori Minna Lehtonen

Opetusmateriaalit sisältävät kansanmusiikin ohjelmistoa ja ohjeita opettajille ja ohjaajille, musiikit löytyvät MP3-tiedostoina Lirarna-verkoston kotisivuilta. Käyttäjä voi opiskella kappaleita korvakuulolta. Toimittaja Marianne Maans on koonnut ohjelmiston pääosin pitkän kouluttajan työnsä tuloksena. Menetelmäoppaat on valmistettu Lirarna-verkostossa yhteistyössä Martin Wegelius-institutet (MWI), Barnkulturnätverket BARK/Österbottens förbund, DUNK sekä Svenska litteratursällskapet i Finland/Finlands svenska folkmusikinstitut (SLS/FMI).

Kansanmusiikkia kouluihin – Kansanmusiikin menetelmäopas ala- ja yläkouluihin, projektipäällikkö Piia Kleemola-Välimäki

Kansanmusiikkia kouluihin -menetelmäopas sisältää ohjelmistoa ja ohjeita sekä soivia esimerkkejä, jotka ovat kuunneltavissa mukana olevalta CD-levyltä. Oppaaseen on ladattavissa ilmaiseksi mobiililaitteille (älypuhelimet ja tabletit) sopiva sovellus, jonka avulla voi katsella soitinesittelyjä sekä kahta oppaan kappaleesta tehtyä musiikkivideota. Menetelmäopas on valmistunut Lasten ja nuorten rytmimusiikkiverkosto Louhimon ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikön Folklink-hankkeen yhteistyönä.

kahvipaussi

Laulun voimalla, Kassandrakuoro - kotoperäisesti kansainvälistä, kansanlauluja, opettaja Veera Voima

Kassandrakuoro on vuodesta 2000 toiminut naiskuoro, jonka jäsenet ovat lahjoittaneet ohjelmistoon lauluja eri puolilta maailmaa. Tuloksena on musiikkia, joka on vahvasti läsnä nyky-Suomessa ja jossa samanaikaisesti sykkii koko maailma.  Kansainvälinen, kanta- ja uussuomalaisista naisista koostuva Kassandrakuoro on olemukseltaan ainutlaatuinen maailmassa: kuoron muualta tulleet, suomalaistuneet jäsenet tuovat mukanaan laulunsa ja tarinansa ja antavat ne eteenpäin kuorolleen. Lisäksi laulu, liike ja askeleet yhdessä muiden kanssa luovat energian, jota on kiitelty monien esitysten jälkeen. Ryhmää ohjaa ja laulut sovittaa sekä toisinaan koreografioi Sibelius-Akatemian Kansanmusiikin osaston kasvatti, musiikin maisteri Veera Voima. Kassandrakuoro on toiminut vuodesta 2000. Kuorossa on tällä hetkellä laulajia Eestistä, Ranskasta, Saksasta, Kreikasta, Turkista, Portugalista, Unkarista ja tietenkin Suomesta. Ryhmän koko on n.26 laulajaa.

Näppärit, kansanmuusikko, musiikinopettaja Anni Järvelä

Kansanmusiikkilähtöinen musiikkikasvatusfilosofia, joka pyrkii edistämään musiikista ja musiikin tekemisestä saatavan henkisen pääoman tasavertaista jakaantumista. Kasvatusfilosofia on kehittynyt suomalaisen, perinteisesti taidemusiikin hallitseman musiikinopetusjärjestelmän kyljessä. Näppäriaatteen mukaan musisoimisen tulisi olla luonteva osa ihmisten arkea ja kanssakäymistä. Näppäripedagogiikan keskeisiin ajatuksiin kuuluu, että harrastuspohjaa laajentamalla tuodaan hyvä ja laajakatseinen musiikkisuhde kaikkien ulottuville estämättä kuitenkaan lahjakkuuksien esille tuloa.

3. Kansantanssin riemuvuosi 2016 lyhyesti

 

Seminaari on kohdistettu kaikille kansanmusiikista ja kansantanssista kiinnostuneille ihmisille, harrastajille, ammattilaisille, koulujen ja musiikkioppilaitosten opettajille, harrastusryhmien ohjaajille jne.  Seminaarin kieli suomi.

 

Seminaarimaksu 30€/15€ (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät), sisältää kahvi/tee ja pientä purtavaa. Omakustanteinen lounasmahdollisuus Musiikkitalon opiskelijakahvilassa tai Musiikkitalon läheisyydessä olevissa muissa lounaspaikoissa (lista auki olevista paikoista tulee erikseen). Yhdellä seminaarimaksulla voit osallistua sekä Folkforumiin ja samana päivänä järjestettävään klo 10-12.30 Talviseminaariin. Talviseminaarin ohjelma löytyy TÄÄLTÄ

 

Ilmoittautumiset 2.1. mennessä joko spostilla tj@kansanmusiikki.fi tai nettilomakkeella  (huom! voit samalla lomakkeella ilmoittautua sekä Talviseminaariin että Folkforumiin)

Järj. Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus yhdessä Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän ja Folklandian kanssa