Rajatapaus

Rajatapaus (englanniksi borderline, ruotsiksi gränsfall) on uusi yleisteema kansanmusiikki- ja –tanssin alalla vuosina 2013-2014. Edellinen teema 2012-2013, limittäin rajatapauksen rinnalla on Kantele palaa! Rajatapaus-teemavuotta esitellään ja alustetaan Folkforumissa  11.1. alkaen klo 11 Turussa ja teemavuosi alkaa perinteisin menoin Folklandia-risteilyllä 11.-12.1.2013

 

Suomalainen kansanmusiikki ja -tanssi suvaitsevassa Suomessa 2000-luvulla. Teemavuonna Kansanmusiikin ja –tanssin edistämiskeskus nostaa valokeilaan yhteisöllisyyden rajoineen ja rajattomuuksineen. Teemavuonna korostuu kansanmusiikin ja – tanssin monimuotoisuus, monikulttuurisuus, ikä- kieli- ja sukupuolirajattomuus, maantieteellisyys sekä kansainvälisyys.

Kansanmusiikki ja –tanssi on viime vuosina vallannut tilaa genrerajojen ulkopuolelta ja inspiroinut monia taiteilijoita alan ulkopuolelta. Onko vielä rajoja rikottavaksi, löytyykö hulluja ideoita rajojen ylityksille, löytyykö kansanmusiikin ja –tanssi kautta sanottavaa, joka tuo ihmisiä lähelle toisiaan? Löytyykö raja-alueilta sellaista musiikkia, tanssia, tapahtumia, sellaisia muusikoita, tanssijoita, soittimia, joita olisi syytä nostaa esille koko kansan tietoon?

KEK kehottaa alan ihmisiä pohtimaan rajoja eri näkökulmista. Heitämme kentälle enemmän kysymyksiä kuin annamme vastauksia:

Mitä minä rakastan kansantanssissa ja –musiikissa, mikä siinä on olennaista, mikä rajaa sen muusta? Mitä rajoja alan sisältä löytyy, joita pohtimalla voi löytyä uutta? Auttaisiko joskus rajaaminen ja sitä kautta asiaan syventyminen löytämään perille? Vai pitäisikö rajoja poistaa, onko kansanmusiikin ja -tanssin harrastaminen rajattomasti avointa toimintaa kaikille yhteisön jäsenille? jne.

RAJATAPAUS on tarkoituksella hyvin avoin teema, joka avautuu monesta eri vinkkelistä, toivomme, että jäsenjärjestömme ja alamme toimijat hyödyntävät teemaa monipuolisesti. Rajatapauksen avulla voimme sukeltaa rajamaille ja löytää uusia kiinnostavia asioita, voimme avata Kansanmusiikin ja –tanssin rajoja, voimme nostaa esiin rajoja, kyseenalaistaa niitä, keskustella niistä, möyhiä niitä tai hävittää rajoja.

Toivotamme kaikille innostavaa, rajoja avaavia, yllätyksellisiä löytöretkiä kansanmusiikin ja –tanssin parissa!

Vuoden Teemaa on valmistellut työryhmä Reetta-Kaisa Iles, Risto Blomster, Risto Kuparinen, Päivi Ylönen-Viiri, Elina Seye sekä R-L Joutsenlahti

Riitta-Liisa Joutsenlahti,

toiminnanjohtaja

Kansanmusiikin ja –tanssin edistämiskeskus

www.kansanmusiikki.fi,www.kansantanssi.fi, www.folkmusic.fi,folkdance.fi

 

puh 044-7516366, tj@kansanmusiikki.fi