Maailmalla – kansainvälisyys kansanmusiikissa ja kansantanssissa

Kansanmusiikin ja kansantanssin vuoden 2019 yleisteema on

Maailmalla – kansainvälisyys kansanmusiikissa ja kansantanssissa
Out in the world! - internationality in folk music and folk dance
Ut i världen! - Internationalism inom folkmusiken och folkdansen

Vuonna 2019 kansanmusiikin ja kansantanssin kentällä keskitytään kansainvälisyyteen, joka moniulotteisuudessaan on jossain määrin osa kaikkien alan toimijoiden arkea. Vuoden kansainvälisenä päätapahtumana järjestetään WOMEX (world music expo) ensimmäistä kertaa Suomessa.

Suomalainen kansanmusiikki ja kansantanssi ovat jo lähtökohdiltaan kansainvälisiä: ”Yleensä perinteestä ajatellaan, että mitä vanhempaa, sen suomalaisempaa. Lainattu on epäsuomalaista. Tosiasiassa asia on päinvastoin: mitä vanhempaa, sen kansainvälisempää”, toteaa Heikki Laitinen kirjassaan Iski sieluihin salama.

Vuoden 2019 teema rohkaisee alan toimijoita pohtimaan kansainvälisyyttä sen monissa merkityksissä. Se voi tarkoittaa omassa toiminnassa kansainvälisten kontaktien etsimistä, kulttuurista moninaisuuden tarkastelua tai ylirajaista verkostoitumista. Tanssiryhmät Eurooppaan! Festareille lisää ulkomaisia vieraita! Maailmanmusiikkia ja elävää perintöä! Harrastajat verkostoituvat! Suomen kulttuurien laaja kirjo esille! Ulkomaankiertueita yhtyeille!

Tulevaisuuden megatrendeistä vahvimpia ovat kansainvälisten kontaktien, instituutioiden ja foorumeiden lisääntyminen. Kansanmusiikin ja kansantanssin ala kohtaa tämän kehityksen avoimin mielin ja innosta kihisten!

Teeman tavoitteena on herätellä kansanmusiikin ja kansantanssin toimijoiden suhdetta kansainvälisyyteen ja kansainvälistymiseen. Teemavuosi huipentuu Womex-messuihin (world music expo) lokakuussa. Womex tuo maailman Tampereelle ja se on ennen kaikkea näytön paikka ammattilaisille, mutta tarjoaa myös mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja korkeatasoisesta musiikista nauttimiseen koko alalle.” toteaa KEK:in toiminnanjohtaja Sirpa Lahti.

KEK on saanut Opetus ja Kulttuuriministeriöltä tuen kulttuuriviennin kärkihankkeeseen “Folk Finland - suomalaisen kansan- ja maailmanmusiikin kansainvälistyminen 2018-2019” Hankeella edesautetaan alan yritysten kansainvälistymistä.

 

Lataa teemavuoden logot ja materiaalit täältä.

 

Lisätietoja:

Sirpa Lahti, Toiminnanjohtaja

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus ry. (KEK)

toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi, p. 040 738 4736

www.kansanmusiikkikansantanssi.fi