Kantele Palaa

Kantele palaa!

 

Kantele on uusi yleisteema kansanmusiikki- ja –tansialalla vuosina 2012-2013. Edellinen teema, limittäin kanteleteeman rinnalla jatkuvana on Höyrypäät ja mopopojat - musiikkia ja tanssia tallentamassa vuosille 2011-2012.

Kanteleen teemavuosi alkaa perinteisin menoin Folklandia-risteilyllä 13.-14.1. Teema on laivalla on monella tavalla esillä, kanteleteemaisia ovat esimerkiksi teemavuoden avajaiskonsertti, Ilmakantelekilpailu sekä Mun kanteleeni kauniimmin –konsertti. Ennen Folklandiaa, kanteleen ajankohtaisia ilmiöitä esitellään Folkforum-seminaarissa Turussa 13.1. Ajankohtaisia hankkeita ovat esimerkiksi juuri julkaistu Kari Dahlblomin Keski-Suomen kantele –kirja, Nurmeksen museon, Rauno Niemisen ja Timo Väänäsen Kantele eläväksi –hanke sekä Kanteleen kielin –projekti, jonka työryhmässä ovat Timo Väänänen, Kari Dahlblom, Leena Häkkinen sekä Matti Kontio. Lisäksi työryhmä, johon kuuluvat Arja Kastinen, Anna-Liisa Tenhunen sekä Rauno Nieminen, tekee tutkimusta karjalaisista kanteleensoittajista ja heidän musiikistaan. Julkaisu on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2012 lopussa.

Kantele nostetaan teemana monella tavalla esille alan lehdissä, koulutuksessa ja tapahtumissa. Kansanmusiikin ilta YLE Radio 1:ssä aloittaa heti vuoden alussa ohjelmasarjan Kanteleen kielin -projektin kanssa. Sarja tulee kestämään koko kevään ja se alkaa viikolla neljä.

 

Kantelekursseja on tarjolla eri puolilla Suomea vuoden aikana. Kanteletta voi opetella soittamaan esimerkiksi Ilomantsin ja Lahden kanteleleireillä kesäkuun alussa, Sommelon kansainvälisellä kanteleleirillä kesä-heinäkuun vaihteessa, Hirvilahden musiikkileirillä heinäkuussa, Vieremän kanteleleirillä heinäkuussa sekä joulun välipäivinä Oriveden kansanmusiikkikursseilla. Ainakin Ilomantsin ja Sommelon kurssille voivat vasta-alkajatkin tulla mukaan. Jatkuvaa kanteleenopetusta annetaan kaiken ikäisille ainakin Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkiosastolla Helsingissä.

 

Fantasiakantele-rakennuskilpailu julistetaan käyntiin vuoden 2012 alussa. Kanteleen tulee olla soiva ja muotoilultaan tavanomaisesta poikkeava. Lisätiedot kansanmusiikki.fi –sivustolta.

 

Kantele ja sen sukulaissoittimet tulevat olemaan esillä vuoden 2012 tapahtumissa tavallista enemmän teeman vuoksi. Kanteleliiton järjestämä KanteleFest -tapahtuma on 2012 Meidän festivaalin yhteydessä Tuusulassa.

 

Tärkeintä kanteleteemassa on, että mahdollisimman monelle tulisi omakohtainen kokemus kanteleen soittamisesta tai kanteleen soiton kuulemisesta. Innostavaa alkavaa kanteleen teemavuotta!