Berghäll, Joakim

Ota yhteyttä:

Berghäll, Joakim
Yleiskuvaus

"Saxophones are often misplaced and misused in traditional music projects, but Joakim Berghäll is a true role model..." - Fiona Talkington, Songlines magazine

Joakim Berghällin tämänhetkisiin yhtyeisiin kuuluvat mm. Tsuumi Sound System sekä enemmän jazziin päin kallellaan olevat ryhmät kuten Auteur Jazz, Astro Can Caravan, Saarikorpi Brom ja The Kling.

Hänen aiempiin esiintymiskumppaneihinsa lukeutuvat UMO, Väsen, Frigg, Die Deutsche Kammerfilharmonie Orchestra, Ville Leinosen orkesterit sekä Sakari Kukko.

Berghällin uudessa triossa soittavat hänen lisäkseen Samuli Mikkonen ja Jori Huhtala. Yhtye soittaa hyvin etnoväritteistä, improvisaatioon nojaavaa musiikkia jonka jotkut saattaisivat leimata jazziksi, toiset (sen kummemmin mitään nimiä mainitsematta) taas saattaisivat saada näppylöitä mikäli kuulisivat trion musiikkia väitettävän jazziksi. Niin tai näin, musiikki kuulostaa triolta itseltään, eikä keneltäkään muulta. Se on määrittelyitä tärkeämpää.

Kuluvan vuoden (2009) keväänä Joakim Berghäll kasasi yhteen EKO Orchestran; 27-henkisen yhtyeen jossa folk- ja rytmimuusikot kohtaavat perinteisen orkesterimaailman. EKO tulee sanoista Elävän Kuvan Orkesteri ja sen erikoisalaa onkin - toistaiseksi Berghällin säveltämä - elokuvallinen musiikki.

Parhaillaan Joakim Berghäll säveltää kulttuurirahaston apurahan turvin teosta "A Meal Beneath the Surface" jousikvartetille ja tenorisaksofonille. Teos ottaa kantaa ilmastonmuutokseen ja sen ensiesitys on 18. Marraskuuta 2009.

Alkuvuodesta 2010 Berghäll jatkaa sävellyksen opintojaan Metropoliassa Timo Alakotilan kanssa. Aiemmin hän on opiskellut Kuopiossa ja Tanskassa, pääaineenaan saksofoni. Berghällin juuret ovat Savonlinnassa, jossa hän aloitti musiikkiopisto-opinnot 1985 soitettuaan selloa pari vuotta. Musiikkikoulutusta tulee siis ensi vuonna täyteen 25 vuotta eikä loppua näy!

Erityisosaaminen

Lusikat. (!) Vakavasti ottaen, Berghällin erikoisosaaminen liittyy pieniin lyömäsoittimiin joita hän on aina harjoittanut ilolla. Nykyään suuri osa Berghällin keikkoja on sellaisia, joihin häntä on alun perin kysytty juuri siksi että kaikkien saksofonien lisäksi hän soittaa kätevästi myös perkussioita.

Julkaisut, teokset ym.

Viimeisimmät julkaisut:

Growing Up, Tsuumi Sound System 2009, cd
Music for Motion Picture, EKO Orchestra 2009, ep
Aphorisms, Auteur Jazz (Ricky-Tick Records) 2009, cd/vinyyli
The Nagual Julian, Astro Can Caravan (Ricky-Tick Records) 2009, vinyylisingle
Economy Class, Frigg 2008, cd
Water Music, Saarikorpi Brom 2008, cd
Hotas, Tsuumi Sound System 2007, cd

Musiikki-/tanssityylit

Nykyfolk/maailmanmusiikki, improvisoitu musiikki, jazz. Kaikki käy!

Esiintymisvalmius

Jos et kysy, et voi tietää!

Toimin seuraavissa rooleissa
Muusikko - Musician - Musiker
Säveltäjä - Composer - Kompositör
Sovittaja - Arranger - Arrangör
Instrumentit

Sopraano-, altto-, tenori- ja baritonitonisaksofoni pääinstrumentteinaan Berghäll tuplaa erinäisillä pienillä lyömäsoittimilla ja sellolla. Tanssi-, elokuva- ja teatteriproduktioissa hän on soittanut myös rumpuja, bassoa, kitaraa ja koskettimia.