FolkForum

Tervetuloa FolkForum -seminaariin!

Päivä: perjantaina 10.1.2020

Paikka: Taideyliopiston Sibelius-Akatemian R-talo, Kamarimusiikkisali (Pohjoinen Rautatiekatu 9, Helsinki)

10.00-12.00 Kansanmusiikista ja kansantanssista elantonsa repivät – pitäisikö järjestäytyä? Yhdessä vai erikseen? Onko tukiverkostolle tarvetta ja mitä se voisi käytännössä tarkoittaa? Keskustelua herättelemässä mm. Maija Pokela ja J-P Piirainen. 

12.00-13.00 Lounas (omakustanteinen)

Saanko luvan? Kulttuurinen lainaaminen vs. kulttuurinen omiminen 

Seminaarin tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja herättää keskustelua kulttuurisesta omimisesta. Missä menee sallitun raja? Kuka omistaa kansanlaulun? Miten pedagogien tulisi huomioida kulttuurinen omiminen opetuksessa?

Kuluvalla vuosikymmenellä kulttuurisen omimisen käsite on noussut yhä vahvemmin yleiseen keskusteluun. Kansanmusiikin ja kansantanssin ala toimii läheisesti eri kulttuurien, myös usein vähemmistökulttuurien perinnetuotteiden parissa. Niistä ponnistaen ja niitä uudistaen. Onko alallamme riittävästi osaamista ja ymmärrystä kulttuurisensitiivisyydestä vai mennäänkö eteenpäin vanhoilla opeilla? Osataanko aiheesta virinnyt keskustelu kääntää voitoksi: onko voimia uudistua yhä syvemmän musiikkisuhteen ja tasa-arvoisemman kulttuurikäsityksen suuntaan?

13.00-13.20 Kenen lauluja laulat? kulttuurisen omimisen käsitteestä ja kansanmusiikista Heidi Haapoja-Mäkelä, FT, MuM, post doc -tutkija, Helsingin yliopisto 

13.20-14.00 Paneelikeskustelu kulttuurisesta omimisesta.
Paneelin moderaattorina Matti Hakamäki/ johtaja, Kansanmusiikki-instituutti
Hilja Grönfors/ mestarikansanlaulaja
Pirita Näkkäläjärvi/ saamelaisasiantuntija, joikaaja
Béla Gazdag/ kansantanssin opiskelija, OAMK
Heidi Haapoja/ 
post doc -tutkija Helsingin yliopisto.

Vuoden 2020 Teema: Tanssiin kutsu – kansanomaiset tanssit

Tanssiminen on yksi helpoimmista tavoista tutustua kansanmusiikin ja kansantanssin kenttään, sillä tanssiminen ei vaadi omaa soitinta tai aikaisempia pohjataitoja. Kansanomaisten tanssien sateenvarjon alle kuuluvat niin sosiaaliset paritanssit, ryhmätanssit, katrillit tai muut tanssit, joita kansa, Suomen moninaiset yhteisöt, tanssii.  Yhdessä tanssiminen on helposti osallistavaa kulttuurista toimintaa. Estrdikansantanssilla on vankka jalansija suomalaisessa kansantanssitoiminnassa. Vuoden 2020 teema rohkaiseekin alan toimijoita laajentamaan ja syventämään toimintaansa huomioimalla myös muut tanssimisen tavat. Tarkoitus ei ole asettaa sosiaalista tanssimista ja esitystoimintaan tähtäävää tanssimista vastakkain, vaan laajentaa kansanomaisten tanssien toimintamuotoja.

Onnistuneeseen tanssielämykseen vaikuttaa vahvasti musiikki. Musiikin ja tanssin vuorovaikutus on kansanomaisissa tansseissa sisäänrakennettua.Teema rohkaisee alan toimijoita ammattilaisista aina uusiin harrastajiin kiinnittämään entistä suurempaa huomiota tanssin ja musiikin väliseen vuorovaikutukseen. Tanssitilanteessa tanssijat vaikuttavat soittajien soittoon ja päinvastoin, ja esimerkiksi tanssinopetustilanteessa pelimanni on parhaimmillaan tanssinopettajan kollega ja kanssaopettaja.

Teema kannustaa sekä lisäämään kansanmusiikin ja kansantanssin tavoitettavuutta matalan kynnyksen tanssinopetuksen avulla, että syventämään olemassa olevia tanssitaitoja olemalla aidosti läsnä kanssatanssijoiden ja -soittajien kanssa. Kutsutaan koko kansa tanssimaan!

14.00-15.00 Toiminnallisessa työpajassa paneudutaan vuoden 2020 teemaan. Työpajaa ohjaamassa Pispalan Sottiisin Paritanssilähettiläät.

18.30- Silja Europa lähtee Länsisatamasta Folklandia-risteilylle.

Seminaarin kieli on suomi. 

Ilmoittautumiset 6.1.2020 mennessä bit.ly/FolkForum2020

Vapaa pääsy. 

Seminaari tullaan videoimaan ja se on myöhemmin katsottavissa Kansanmusiikki-instituuttin Youtube-kanavalta.

FolkForumin järjestävät: Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus, Kansanmusiikki-instituutti, Pispalan Sottiisi/ Folklandia risteily ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kansanmusiikin aineryhmä.


FolkForum on osa ”Yhdessä folkin aallonharjalla” -tapahtumakokonaisuutta, johon kuuluvat lisäksi
9.01. Etnogaala Tavastialla www.etnogaala.fi
10.-11.01. Folklandia-risteily Tallink-Silja Europalla www.folklandia.fi 
  

11.01 PerinneArkki eli Folklandian viralliset jatko Teatteri Foorumissa www.facebook.com/events/832586503862490/

#folkforum #yhdessäfolkinaallonharjalla

Lisätietoja:toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi
Facebook event: https://www.facebook.com/events/536074226973424/
F
olkForum logot (©Sirpa Lahti): https://drive.google.com/drive/folders/1ADdY0MAXI9Li5G0bpdU5i1N3S3k2ST9n?usp=sharing 

***

Annual seminar FolkForum takes place at Sibelius Academy R-building, Chambermusic hall (Pohjoinen Rautatiekatu 9, Helsinki) at 10.1.2020 13-15.
This year we talk about cultural ownership and the years theme "Let's dance".
 
Seminar is in Finnish.
Registration before 6.1.2020 via this link bit.ly/FolkForum2020
Free admission. Welcome!