Ehdokkaat 2017

Etnogaalan ehdokkaat on valittu

Etnogaalan ehdokkaat on valittu yhteensä seitsemään palkintokategoriaan. Ammattilaisraadit ovat valinneet kolme ehdokasta jokaiseen sarjaan. Neljän kategorian (vuoden artisti, ilmiö, tulokas ja kansanmusiikkitekijä) ehdokkaat on valittu yleisön ehdotusten joukosta. Voittajat julkistetaan Etnogaalassa.

“Olemme iloisia yleisöltä kerättyjen ehdotusten määrästä. Ehdotuksia tuli kaikkinensa 273 kappaletta. Ammattilaisraadit ovat tehneet hyvää työtä, koska ehdokkaissa on hyvin edustettuna koko ala.”, toteaa Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen toiminnanjohtaja Sirpa Lahti

Etnogaalan ehdokkaat 2017

Vuoden artisti

 • Anne-Mari Kivimäki
 • Frigg
 • Ismaila Sané

Vuoden ilmiö

 • Kalevauva.fi
 • Orivesi All Stars
 • Pelimanni 8bit

Vuoden tulokas

 • BaranBand
 • Elssa Antikainen
 • Maija Kauhanen

Vuoden kansainvälistyjä (palkinnon jakaa Music Finland)

 • Frigg
 • Okra Playground
 • Pekko Käppi & K:H:H:L

Vuoden kansanmusiikkitekijä (palkinnon jakaa Elvis ry.)

 • Anne-Mari Kivimäki
 • Pekko Käppi & K:H:H:L
 • Tuuletar

Vuoden tanssintekijä (palkinnon jakaa Tanssin Tiedotuskeskus)

 • Hanna Poikela
 • Petri Kauppinen
 • Rami Meling

Risteys-palkinto (palkinnon jakaa Maailman musiikin keskus)

 • Digelius Music
 • Hilda Länsman
 • World Music School Helsinki

Ehdokkaiden kuvat medialle: https://drive.google.com/open?id=0Bys9i7tFOC1XMGNzQ0dEX2ZNRHc

Ehdokkaiden esittely (aakkosittain)

Anne-Mari Kivimäki

Anne-Mari Kivimäki (s. 1976) on Tampereella asuva freelance-muusikko, säveltäjä ja sanoittaja. Hän on kehittänyt venäläisen Notka-haitarin ympärille yhtyeitä ja monitaiteellisia soivia taideteoksia ja luonut oman soittotyylin, nykykarjalaisen haitari-trancen. Hänen keikkailevia yhtyeitään ovat rajoja rikkova duo Puhti, kokeellinen konemusiikkiyhtye Suistamon Sähkö sekä Anne-Mari Kivimäki & Palomylly -76.

Vuoden 2017 aikana Kivimäki on kiertänyt Suomessa 10-henkisellä Lakkautettu kylä -konsertilla. Lakkautettu kylä -albumi on saanut palkintoja ja huomiota sekä Suomessa että ulkomailla. Kivimäki on viime vuosien aikana perustamassaan Perinnelaboratoriossa tarttunut ennakkoluulottomasti monitaiteellisiin projekteihin ja laboratoriossa on syntynyt mm. Suistamo-konserttisarja, Suistamo-levysarja, valokuva- ja sarjakuvanäyttely sekä mykkäelokuva ja musiikkivideoita.
Anne-Mari Kivimäki on ehdolla Vuoden artisti- sekä Vuoden kansanmusiikkitekijä -kategorioissa, esiintyy Suistamon Sähkö yhtyeensä kanssa Etnogaalassa Tavastialla.

BaranBand

Iranilaiset muusikkoveljekset Marouf ja Gian Majidi matkustivat tahoillaan ympäri maailmaa, kunnes perustivat yhteisen yhtyeen, joka sai nimekseen BaranBand. Sana baran tarkoittaa sadetta. BaranBandin musiikissa kohtaavat Majidin veljesten kurdilais-iranilaiset traditiot ja monet elämän varrella kohdatut vaikutteet. Lähi-Idän sekä Pohjois-Afrikan musiikkien vaikutus on BaranBandin musiikissa vahva. BaranBand Julkaisi debyyttialbuminsa “Mn Bo To” kesällä 2017 ja se sai suurta huomiota ja arvostusta medialta sekä Suomessa että ympäri Maailman. Baranband on mukaansatempaava live-bändi, joka saa yleisön tanssimaan.
BaranBand on ehdolla Vuoden tulokas -kategoriassa ja esiintyy Etnogaalassa Tavastialla.

Digelius Music

Digelius Music -musiikkikauppa on vuosikymmenten ajan (vuodesta 1971) tarjonnut suomalaisille, myymälästä pääkaupunkiseudulla ja muualle maahan ensin myyntiluetteloin ja nyt verkkokaupasta, asiantuntevaa sivistystä kaiken maailman musiikeista - niin isoista musiikkikulttuureista kuin pienistäkin. Uusien äänitteiden myynnin lisäksi kaupan filosofiaan on kuulunut myös niiden kierrättäminen, maailmanlaajuisesti – sekä vertaansa vailla oleva palvelualttius, jonka mukaisesti äänite, jota Digeliuksessa ei ole, etsitään vaikka kuinka hankalan matkan takaa. Digeliuksessa todellakin kohtaavat sekä musiikkikulttuurit että niiden äärellä toimivat ja niistä kiinnostuneet ihmiset.
Digelius Music on ehdolla Risteys-palkinnon saajaksi.

Duo Vildá

VILDÁn musiikissa mystiset joiut, svengaavat rytmit ja improvisaatio kulkevat kiehtovalla tavalla käsikkäin, kipristellen mennessään kuulijaa pakkasen lailla. Vaikutteita ammennetaan saamelaisten vahvasta yhteydestä luontoon, nykypäivän popmusiikista kuin myös suomalaisesta kansanmusiikistakin. Upeaäänisen Hildá Länsmanin joiut ja Viivi Maria Saarenkylän ilmeikäs harmonikka luovat ainutlaatuisen äänimaailman, joka tempaisee kuulijan matkalle pohjoisen tuntureille, saamenmaan tuulien tuiverrukseen.
Hilda Länsman on ehdolla Risteys-palkinnon saajaksi ja Duo Vildá esiintyy Etnogaalassa Tavastialla.


Elssa Antikainen

29-vuotias tanssija, opettaja ja koreografi Elssa Antikainen aloitti kansantanssiharrastuksen 2-vuotiaana, sittemmin tie on vienyt Rovaniemen tanssijan opintojen kautta Ouluun, jossa hän viimeistelee opintojaan tanssinopettajana. Monialaisesti ja -lajisesti ympäri Suomen tanssin parissa työskentelevä Elssa on ollut mukana perustamassa Tanssiteatteri Hämyä, jossa hän toimii yhä aktiivisesti. Tanssin ja näyttelemisen lisäksi musiikki, erityisesti laulaminen, on lähellä Elssan sydäntä.

Sosiaalisuus, rempseys, vaativuus ja heittäytyvyys ovat hänen vahvuuksiaan tanssinopettajana. Elssan koreografiat ja tanssiryhmät ovat menestyneet useissa valtakunnallisissa tanssikatselmuksissa. Viime vuosina hän on ollut mukana useissa kiitetyissä produktioissa esim. Janne ja Aino – balladi erään säveltäjän elämästä, Hässäkkä goes Ultra bra -tanssiteos yhteistyössä Hanna Poikelan kanssa sekä Tanssiteatteri Hämyn kokoillan tanssiteos Perintö.
Elssa Antikainen on ehdolla Vuoden tulokas -kategoriassa.

Frigg

Frigg on marssinut maamme kansanmusiikin eturivissä kohta jo kahden vuosikymmenen ajan. Septetti on valloittanut kuulijansa vahvasti pohjoismaiseen pelimannimusiikkiin nojaavalla länsimaisten kansanmusiikkityylien fuusiolla, jota kuvaamaan maailmanmusiikkimedia on kehittänyt termin nordgrass viitaten yhtyeen bluegrass-vaikutteisiin. Neljän viulun, kielisoitinten ja kontrabasson huippuunsa hiottu yhteissoitto ryyditettynä pirskahtelevalla ja humoristisella live-energialla on tehnyt vaikutuksen kuulijoihin ympäri maailman. Frigg julkaisi kesäkuussa 2017 kahdeksannen levynsä ”Frost on Fiddles”, joka on aikaisempien levyjen tapaan imenyt osakseen mittavaa kansainvälistä huomiota.
Frigg on ehdolla Vuoden artisti- ja Vuoden kansainvälistyjä -kategorioissa.

Hanna Poikela

Hanna Poikela (s. 1986) on oululainen tanssitaiteilija ja tanssinopettaja (AMK), joka toimii koreografina, opettajana ja esiintyjänä intohimonaan suomalainen kansantanssi. Hänen edelliset merkittävät koreografiat ovat Rautatie (Oulun kaupunginteatterin ja JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen yhteistuotanto) ja Sokeana hetkenä (Hässäkkä goes Ultra Bra, yhdessä Elssa Antikaisen kanssa). Poikelan taiteellista työtä tukee Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta. Seuraava Poikelan kokoillan teos on valittu JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen vuoden 2018 tuotantoon, ja hän on myös tulevan oululaisen suurproduktion pääkoreografi. Hanna tunnetaan kokoonpanojen Tanssiteatteri Hämy ja Vuoden Kansantanssiyhtye 2016 Polokkarit taiteellisena johtajana. Hän on yksi näkyvimpiä nuoria kansantanssin tekijöitä.
Hanna Poikela on ehdolla Vuoden tanssintekijä -kategoriassa.

Hilda Länsman

Hilda Länsman toimii musiikkikulttuurien risteyksessä, josta johtavat tiet moniin suuntiin. Hän on kasvanut sukupolvien ketjun kautta saamelaiseen joikuperinteeseen ja on rakentanut yhteyden tämän päivän maailmanmusiikkiin ja myös akateemiseen musiikintutkimukseen. Hän on toiminut saamelaisena sooloartistina monenlaisissa eri tyylilajeja edustavissa palkituissa produktioissa (mm. Gájanas, Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden yhtye 2017, Solju-yhtye, UMK-kilpailujen finaali 2015). Lisäksi hän on konsertoinut erilaisissa kokoonpanoissa sekä Suomessa että ulkomailla. Länsmanin työ joikuperinteen parissa on huomioitu laajalti myös mediassa.
Hilda Länsman on ehdolla Risteys-palkinnon saajaksi ja esiintyy Duo Vildán kanssa Tavastialla.

Ismaila Sané

Ismaila Sané (s. 1956) on senegalilaissyntyinen lyömäsoittaja, laulaja, afrikkalaisen baletin soolotanssija, säveltäjä, koreografi ja pedagogi. Sané tunnetaan mm. Piirpauken pitkäaikaisena lyömäsoittajana sekä yhtyeistä Saïsba, Galaxy, Senfi ja Buddha Surfers. Hän on vieraillut lukuisten yhtyeiden konserteissa ja levytyksissä. Kokeneena pedagogina hänet on nähty eri tilaisuuksissa kouluista korkeakouluihin.

Sané aloitti uransa Senegalissa ammattitanssijana afrikkalaisessa baletissa. Suomessa hän on asunut pysyvästi vuodesta 1999. Hän on saanut mm. 2003 nykyisen kotikuntansa Lempäälän Vuoden Lempo-palkinnon, 2005 Opetus- ja Kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon Galaxy-yhtyeen jäsenenä ja 2005 Kalevala korun kulttuurisäätiön tunnustuspalkinnon Outi Sanén kanssa. Levytyksiä Sanélla on kymmenittäin. Sanén urasta tehty retrospektiivinen näyttely vuonna 2016 kiersi usealla paikkakunnalla. Hänelle on myönnetty valtion taiteilijaeläke vuonna 2017.
Ismaila Sané on ehdolla Vuoden artisti -kategoriassa.

Kalevauva.fi

Kalevauva.fi on Aapo Niinisen ja Kimmo Nummisen muodostama nykypäivän trubaduuriyhtye, jonka ohjelmisto on kerätty suoraan kansan suusta – vauva.fi-foorumilta. Kappaleiden sanoitukset ovat napattu tältä internetin suositulta keskustelupalstalta ja sävelletty yhtyeen toimesta tunnelman mukaiseksi. Yhtyeen jäseniä on kutsuttu "nykyajan Lönnroteiksi" ja duon keräämiä tekstejä on päätynyt myös äidinkielen oppikirjaan.

Yhtye perustettiin Kaustinen Folk Music Festivalille 2016 ja tämän jälkeen meno on ollut hurjaa. Helsingin sanomat tituleerasi Kalevauva.fitä “kesän 2016 ehkä puhutuimmaksi bändiksi” ja bändi on ollut mediassa isosti esillä, mm. vieraillut lukuisissa TV-ohjelmissa Possesta Puoli seitsemään. Keväällä 2017 Kalevauva.fi julkaisi debyyttialbuminsa ja viime kesänä duo on hurmannut festivaaliyleisöjä aina Provinssista Naamoille ja Kaustisilta Kotkan meripäiville.
Kalevauva.fi on ehdolla Vuoden ilmiö -kategoriassa ja esiintyy Etnogaalassa Tavastialla.

Maija Kauhanen

Vahva laulu, sydäntä riipaisevat tarinat, rouhea Saarijärven kantele ja samanaikaisesti soitetut lyömäsoittimet! Polyrytmien sekä vahvan beatin kutoma syke yhdistettynä hypnoottisiin melodioihin luovat ainutlaatuisen grooven ja soundimaailman vain yhden muusikon voimin.

Maija Kauhanen on monipuolinen muusikko ja säveltäjä, jolla on vahva lavakarisma ja palo koskettaa kuulijoitaan. Kauhasen ensimmäinen sooloalbumi ´Raivopyörä´ (2017) liikkuu vahvoissa tunnelmissa ja tunkeutuu kuulijan ihon alle. Useassa kappaleessa teemana ovat eri-ikäisten naisten kohtalot. Tekstit kertovat parisuhteiden haasteista sekä kotiväkivallasta, mutta mukaan mahtuu myös paljon iloa, riemua, lohtua ja toivoa.
Maija Kauhanen on ehdolla Vuoden tulokas -kategoriassa ja esiintyy Etnogaalassa Tavastialla.

Okra Playground

Elektro-folkyhtye Okra Playground on levyllä hätkähdyttävä, livenä sykähdyttävä ja heidän musiikkinsa ja esiintymisensä menevät suoraan sydämiin. Tällä musiikillisella leikkikentällä muinaiset kansansoittimet kantele ja jouhikko elävät jännittävässä symbioosissa modernien instrumenttien sekä elektronisten äänimaailmojen kanssa. Musiikin juuret löytyvät syvältä suomalaisesta maaperästä mutta latvusto hipoo maailmanmusiikin kaukaisempia reunoja. Laulajien vahvat äänet ja ikiaikaiset tekstit johdattavat kuulijan yhtä aikaa kauas ja lähelle. Hypnoottinen poljento tuo koko yhtyeen yhteismusisointiin mystistä energiaa.

Yhtyeen debyyttilevy Turmio (2016) on julkaistu kansainvälisesti ja heidät valittiin 2016 WOMEXin viralliseen showcase-sarjaan. Sen jälkeen tie on vienyt heidät esiintymään mm. Malesiaan ja Belgiaan.
Okra Playground on ehdolla Vuoden kansainvälistyjä -kategoriassa

Orivesi All Stars

OAS eli Orivesi All Stars on kenelle tahansa soittamisen perustaidot omaavalle avoin pelimannikollektiivi, joka on perustettu musiikillisen ilon löytämisen, oppimisen, kokemisen ja jakamisen edistämiseksi. Ikähaitari OAS:ssa on n.10-85 vuoden välillä, maantieteellinen kattavuus on jo vähintäänkin akselilla Saksa-Oulu-USA ja ryhmässä ei tehdä eroa, oletko amatööri-, harrastaja- vai ammattisoittaja. Ainoa päämäärä on, että harjoitetaan mukavaa ja mielekästä musisointia yhdessä, hyvässä hengessä ja annetaan sen näkyä ja kuulua!
Yhtye on perustettu perinteisillä Oriveden kansanmusiikkikursseilla joulukuussa vuonna 2011. Yhtyeen vetäjänä toimii Antti Järvelä.
Orivesi All Stars on ehdolla Vuoden ilmiö -kategoriassa.

Pekko Käppi & K:H:H:L

Pekko Käppi & K:H:H:L (Kuolleiden Hevosten Hillittömät Luut) tekee musiikkia, jossa yhdistyvät rakkaus ja kuolema, suomalainen voodoo ja arkaainen groove.

Heidän minimalistinen ja suora sointinsa tuoksuu persoonallisella tavalla popmusiikille, mutta joukkoon mahtuu myös rikasta rytmiikkaa ja psykedeelisiä näkyjä. Silti kokonaisuus on makealla tavalla vaarallinen, kuten kesäisen suon äänet sisältäen menneisyyden salaisuuksia. Perinteiset sanoitukset ja raastavan iloinen jouhikko paiskaa kättä menneen ja nykyajan borduunojen ja säröjen kanssa.

Pekko Käppi: Jouhikot, laulu, Tommi Laine: sikarilaatikkokitara, laulu, lyömäsoittimet, Nuutti Vapaavuori: sikarilaatikkobasso, laulu

Pekko Käppi & K:H:H:L on ehdolla Vuoden kansainvälistyjä- ja Vuoden kansanmusiikkitekijä -kategorioissa ja esiintyy soolona Etnogaalassa Tavastialla.

Pelimanni 8bit

Pelimanni 8bit -tasohyppelypeli esittelee nuoren viulupelimanni Friitin, joka lähtee seikkailuun halki järviseutujen ja lakeuksien kohti kunnianhimoista tavoitettaan, Mestaripelimannin arvonimeä. Matkallaan Friiti kohtaa toinen toistaan taitavampia pelimanneja Hauranmaasta Näkkiin, ja pelin henki on selvä: soita tai tule soitetuksi!

Kansanmusiikki-instituutin julkaisema Pelimanni 8bit paketoi suomalaisen perinnemusiikin ja mielenmaiseman pikselikuosiin, joka kuljettaa kansanmusiikin ilosanomaa maailmalle ennennäkemättömällä tavalla. Jimmy Träskelinin suunnittelemia retrografiikoita ja suomalaisesta kansanmytologiasta ammentavaa pelimaailmaa säestävät Antti Janka-Murroksen riemastuttavat pelimusiikkisovitukset perinteisistä pelimannikappaleista.
Pelimanni 8bit on ehdolla Vuoden ilmiö -kategoriassa.

Petri Kauppinen

Tanssija, tanssinopettaja, koreografi ja ohjaaja Petri Kauppinen otti tanssilliset ensiaskeleensa vuonna 1977 ja aloitti tanssin ammattiopinnot Oulun Konservatoriossa vuonna 1991. Petrin tausta on kansantanssissa, joka on tarjonnut loistavan pohjan laajentaa tanssirepertoaaria mm. nykytanssin, tanssiteatterin ja musiikkiteatterin puolelle. Vuosina 1996-1997 Petri Kauppinen suoritti koreografian opintoja London Contemporary Dance Schoolissa. Tanssitaiteen maisteriksi hän valmistui Kalifornian Yliopistosta Irvinestä joulukuussa 2002. Vuodesta 1997 lähtien Kauppinen on toiminut aktiivisesti myös puheteatterin puolella työskennellen tanssijana ja koreografina ammattiteattereissa.

Petri Kauppisen koreografista tuotantoa ovat esittäneet kymmenet eri tanssiryhmät Suomessa ja ulkomailla, tämänhetkinen julkaisuluettelo käsittää kaikkiaan 174 teosta, joista 67 on kokoillan teoksia. Parhaillaan töihin kuuluu mm. Koko Suomi Tanssii -hankkeen taiteellinen johtajuus sekä syyskuussa Tampereen Työväen Teatterissa ensi-iltansa saaneen Viulunsoittaja Katolla -musikaalin koreografia.
Petri Kauppinen on ehdolla Vuoden tanssintekijä -kategoriassa.

Rami Meling

Rami on pitkän linjan kansantanssin harrastaja, ohjaaja ja koreografi, jolle tanssiminen on tullut jo äidinmaidossa. Rami on vaikuttanut koko ikänsä Pääkaupungin Karjalaisissa Nuorissa tanssijana ja ohjaajana, jossa ohjaajaura alkoi 13-vuotiaana aikuisten alkeisryhmässä. Nykyään Rami tekee koreografioita Pitko ja Roigu ryhmille, lisäksi hän on tehnyt useita kenttäkoreografioita mm. Barnlekiin ja Europeadeen. Koreografisen työn pohjana ovat tutut kansantanssin elementit, mutta niiden yhdistäminen yllättäviin musiikkeihin ja vaikutusten ottaminen muista tanssilajeista, luovat yhdessä Ramin erityisen kädenjäljen. Teoksessa Onnen solat Rami yhdisti tanhun ja itämaisen tanssin, Evakon laulu toi karjalaista perinnettä tähän päivään. Tansseja löytyy mm. Palefacen, Nightwishin ja Mariskan tahtiin.
Rami Meling on ehdolla Vuoden tanssintekijä -kategoriassa.

Suistamon sähkö

Suistamon Sähkö tanssittaa, äkkilähtö rajan taa! Uusi yhtye on ehtinyt toimintansa  alkutaipaleella valloittaa areenoita ja tanssittaa transsiin sekä kotimaassa että ulkomailla. Vuonna 2016 Suistamon Sähkön debyyttialbumi Suistamon Sähkö ylsi World Music Charts Europe -listalle. Yhtye soittaa uutta karjalaista tanssimusiikkia työkaluinaan koneet, venäläinen leikkihaitari, lauluvoima ja rap. Suistamon Sähkö on lantionpohjassa tuntuvaa elektromusiikkia, yhteisöllistä liikettä sekä helposti hoilattavia laulumelodioita. Laulujen inspiraationa toimivat Karjalan matkat ja kuoppaiset tiet, kyläkartat, vesivoimalaitokset ja jauhavat myllyt sekä rahisevat arkistonauhat.
Eero Grundström koneet, laulu
Reetta-Kaisa Iles laulu, esitanssi
Tuomas Juntunen laulu, esitanssi
Anne-Mari Kivimäki haitarit, laulu
Suistamon sähkö esiintyy Etnogaalassa Tavastialla.

Tuuletar

Tuuletar vie suomalaista musiikkiperinnettä maailmalle tuoreella otteella. Yhtyeen taiturimaiset laulajat luovat pelkillä äänillään sointirikkaan maiseman, jossa iskevät beatbox-rytmit kohtaavat suomalaisen kansanperinteen ja globaalit vaikutteet. Yhtye keikkailee ahkerasti Suomessa ja ulkomailla ja on vienyt originaalia musiikkiaan mm. Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Saksaan sekä lähitulevaisuudessa myös Taiwaniin ja Intiaan.

Riemukas ja vangitseva Tuuletar kuvailee originaalia musiikkiaan termillä ”vocal folk hop”. Tuuletar julkaisi maailmanlaajuisesti kiitellyn esikoisalbuminsa “Tules Maas Vedes Taivaal” (Bafe’s Factory) kesällä 2016. Yhtyeen moderni ja omaperäinen tyyli toi sille Vuoden etnoalbumi -palkinnon alkuvuonna järjestetyssä Emma Gaalassa.
Tuuletar on ehdolla Vuoden kansanmusiikkitekijä -kategoriassa.

World Music School Helsinki

World Music School Helsingin eräänlaiset maailman tanssitupaillat ovat matalankynnyksen foorumi kenelle tahansa osallistua ja tulla oppimaan erilaisten helsinkiläisten yhteisöjen perinteestä. Tanssitupailloissa kaksi aivan erilaista kulttuuria esitellään kulttuuria edustavan paikallisen, helsinkiläisen, yhteisön kautta. Yhteisöt oppivat toinen toisiltaan, oppiminen tapahtuu yhdessä tanssimalla. World Music School Helsinki tuo esille niin tanssitupatoiminnallaan kuin monipuolisen kansainvälisen musiikinopetustoiminnan kautta yhteisöjen oikeuden omaan kulttuuriin samalla kun mahdollistaa erilaisten kulttuurien kohtaamisen.
World Music School Helsinki on ehdolla Risteys-palkinnon saajaksi.