Etnogaala voittajat 2017

Tavastia-klubilla juhlittiin Suomen ensimmäistä Etnogaalaa tiistaina 7.11.2017. Tilaisuudessa palkittiin ansioituneita kansan- ja maailmanmusiikin sekä kansantanssin tekijöitä.

  

Palkitut kategorioittain:

Vuoden artisti: Anne-Mari Kivimäki, Tampere (MES-palkinto 2000€)

Vuoden ilmiö: Orivesi All Stars (Suomen kansanmusiikkiliiton sekä Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen markkinointipaketti)

Vuoden tulokas: Maija Kauhanen, Helsinki (Marjatta & Kaisa Oy:n tiedotuspaketti)

Vuoden kansainvälistyjä: Frigg, pääkaupunkiseutu (Music Finlandin tarjoama palvelupaketti kansainvälistymisen vauhdittamiseen)

Vuoden kansanmusiikkitekijä: Pekko Käppi & K:H:H:L, Tampere (2000 € Suomen musiikintekijät ry.)

Vuoden tanssintekijä: Petri Kauppinen, Oulu (1000 € Suomen nuorisoseurat)

Risteys-palkinto: Hilda Länsman, Utsjoki (Maailman musiikin keskuksen palveluja 2000 €)

  

Kuvia median käyttöön (©Ville Tanttu): https://drive.google.com/open?id=16nv3kjW3-3qjS9g5rT2kt7pDo-SaRQZT

  

Yleisradio striimasi gaalan ja se on nähtävillä Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4274960

 

Tuomariston edustaja Anne-Mari Hakamäki, Kaustinen Folk Music Festival:in ohjelmajohtaja luonnehti ensimmäistä Etnogaalaa:

“Etnogaalan ehdokkaiden joukko toimi hienona osoituksena siitä, miten monipuolinen ja mielenkiintoinen kansanmusiikin kenttä meillä on. Tuomariston tehtävä ei ollut missään nimessä helppo.

Olemme iloisia siitä miten kaikki tämä vahvoista juurista ponnistava kansamusiikki, etno, maailmanmusiikki tai folk kaikkine tekijöineen ja ilmiöineen nojaa vahvasti perinteeseen, mutta samalla pursuaa innokasta, luovaa, kehittävää otetta. Tätä ajatusta halusimme pitää raadin työskentelyn kantavana pohjana. Ehdokkaiden laaja spektri onkin ennemmin positiivinen haaste ja rikkaus, josta riittää monenlaista ammennettavaa myös tuleville jälkipolville.”

  

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Sirpa Lahti, Toiminnanjohtaja, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus

tj@kansanmusiikki.fi p. 040 7384 736

 

Raatien perustelut:

Risteys-palkinto: Hilda Länsman

Risteys-palkinnon voittaja toimii musiikkikulttuurien risteyksessä, josta johtavat tiet moniin suuntiin: Hän on kasvanut sukupolvien ketjun kautta saamelaiseen joikuperinteeseen ja on rakentanut yhteyden tämän päivän maailmanmusiikkiin ja myös akateemiseen musiikintutkimukseen. Hän on toiminut saamelaisena sooloartistina monenlaisissa eri tyylilajeja edustavissa palkituissa produktiossa (mm. Gájanas Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vuoden yhtye 2017, Solju-yhtye, UMK-kilpailujen finaali 2015). Lisäksi hän on konsertoinut erilaisissa kokoonpanoissa sekä Suomessa, että ulkomailla. Länsmanin työ joikuperinteen parissa on huomioitu laajalti myös mediassa.

 

Tulokas: Maija Kauhanen

Vuoden tulokas on mielenkiintoinen, valovoimainen, taitava ja monipuolinen taiteilija. Suomeksi laulava artisti on herättänyt vahvoilla tulkinnoillaan ja tunteikkailla tarinoillaan kielimuurista huolimatta kansainvälisesti suurta kiinnostusta. Ilmiömäinen ja suvereeni instrumenttien monipuolinen käyttö, tekee sooloartistista kokonaisen orkesterin veroisen. Vuoden tulokas on saanut tuotettua vahvasta osaamisen taustastaan omaperäisen ja kiinnostavan tuotteen, joka on ampaissut ensimmäisen soololevyn myötä kirkkaaksi tähdeksi kansanmusiikin galaksiin.

 

Vuoden Kansainvälistyjä: Frigg

If JPP showed the world just what Finnish fiddling could do, then Frigg have proved over the last 15 years, that they are the rightful heirs to the JPP crown and have incorporated the brilliance of Finland’s traditions with finluences from Balkan to Bluegrass, in a truly border-breaking approach. Their management team is highly respected abroad and must be commended for building up strong partnerships and relationships within the profession, supporting them on tours which have taken in America, Australia and Japan as well as in Europe. Keeping a long term career in the spotlight is challenging, yet with their most recent album Frigg has shown that they continue to have new and fresh approaches and they continue to delight audiences around the world.

 

Vuoden Tanssintekijä: Petri Kauppinen

Vuoden tanssintekijä on koreografi, pedagogi ja tanssinopettaja, jonka työskentely pohjaa vahvasti kansantanssiperinteeseen ja joka vie tätä perinnettä myös laajemmalle esittävän taiteen kentälle. Hän on monipuolinen, avoin ja uutta kehittävä taiteilija, ja hän kannustaa myös muita hakemaan kansantanssista uusia ulottuvuuksia omilla tavoillaan. Hän työskentelee luontevasti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, sekä ammattilaisten että harrastajien parissa, ja hänen positiivinen asenteensa innostaa kansantanssin pariin koko ajan uusia toimijoita. Vuoden tanssintekijä on Petri Kauppinen.

 

Vuoden ilmiö: Orivesi Allstars

Vuoden ilmiö modernisoi ja vie perinnettä eteenpäin häpeilemättömällä ja määrätietoisella tavalla. Positiivinen energia, joka tämän ilmiön parissa syntyy, tarttuu kulovalkean lailla ja jo vuosia jatkunut toiminta on synnyttänyt merkittäviä ja aktiivisia etäpesäkkeitä eri puolille Suomea. Vuoden ilmiö 2017 kunnioittaa kansanmusiikin pelimanniperinnettä ja kaikkien tasavertaista oikeutta laadullisesti kunnianhimoisen taiteen ja musiikin tekemiseen. Ilmiö on myös hieno osoitus kansanmusiikin ammattilais- ja harrastajakentän aidosta kohtaamisesta hienon yhteistyön muodossa.

 

Vuoden Kansanmusiikkitekijä: Pekko Käppi & K:H:H:L

Pekko Käppi on luonut aivan oman äänensä musiikintekijänä. Hän nojaa vahvasti perinteeseen, mutta saa sen kuulostamaan 2010-luvun musiikilta. Hän on tuonut jouhikon ja musiikkinsa uusiin ympyröihin, joissa ne toimivat kuin häkä!

Mutta Matilda ei olisi Matilda ilman muita Kuolleiden Hillittömäin Hevosten luita. Pekon ohella myös Tommi Laine ja Nuutti Vapaavuori taikovat instrumenteistaan shamanistisia, herkkiä ja hypnoottisia soundeja, jotka ammentavat runsaat sävynsä niin kansanperinteen kuin rockin, hevin,  jopa popmusiikin ehtymättömästä kaivosta.

Vuoden kansanmusiikkitekijät Pekko Käppi & K:H:H:L ja sanoittaja Toni Tapaninen ovat luoneet raa’an, vahvan ja mukaansa tempaavan kokonaisuuden,  ja siksi he ansaitsevat tulla tänään palkituiksi.

 

Vuoden artisti: Anne-Mari Kivimäki

Tämä artisti on vaikuttanut monipuolisuudellaan sekä perinteeseen nojaavissa että moderneissa, positiivisella tavalla hullua luovuutta pursuavissa, projekteissa mukana.

Hän on taiteellisen tohtoritutkintonsa tuotoksena synnyttänyt kokonaisen sarjan laajaa kiinnostusta herättäneitä poikkitaiteellisia produktioita, joissa aivan erityisellä tavalla tutkija-muusikkous ja artistin kiinnostus monitaiteelliseen ilmaisuu yhdistyvät. Vuoden artistia yhdistävät projektit ovat Suistamon sähkö, Lakkautettu kylä, Ma´ilmanlopun maanitus, Sijaton sielu-lyhytelokuva sekä Puhti.