Etnogaala (på Svenska)

Etnogaala war succé

Vinnaren:

Årets artist: Anne-Mari Kivimäki

Årets fenomen: Orivesi All Stars

Årets nykomling: Maija Kauhanen

Årets internationella insats: Frigg

Årets folkmusiklåtskrivare: Pekko Käppi & K:H:H:L

Årets dansprofil: Petri Kauppinen

Korsning-priset: Hildá Länsman

 

Läs mera från Lira: http://www.lira.se/maija-kauhanen-frigg-och-hilda-lansman-bland-vinnarna-pa-den-forsta-finska-etnogalan/

  

Etnogalan kungör priskandidater och artister

 

Kandidatnamnen för Etnogalan är klara. Toppnamn inom folkmusik, världsmusik och folkdans kommer att prisbelönas vid Finlands första Etnogala på Tavastia. Vid galan uppträder bl.a. BaranBand, Maija Kauhanen och Suistamon sähkö.

 

Finlands första Etnogala går av stapeln tisdag 7.11.2017 på Tavastia. Vid Etnogalan uppmärksammas intressanta och välförtjänta aktörer inom folkmusik, världsmusik och folkdans med priser i sju kategorier. Juryer bestående av proffs inom branschen har valt tre kandidater för varje kategori. Kandidaterna för fyra kategorier (årets artist, fenomen, nykomling och folkmusiklåtskrivare) har valts utgående från publikförslag. Vinnarna kungörs vid Etnogalan. 

”Vi är mycket glada över att ha fått ta emot så många förslag från publiken, sammanlagt 273 stycken. Våra proffsjuryer har gjort ett bra arbete, för kandidaterna speglar hela branschen”, konstaterar Sirpa Lahti, verksamhetsledare för Centralen för främjande av folkmusik och folkdans.

Kandidater vid Etnogalan 2017

Årets artist
Anne-Mari Kivimäki

Frigg
Ismaila Sané

 

Årets fenomen
Kalevauva.fi
Orivesi All Stars
Pelimanni 8bit

 

Årets nykomling
BaranBand
Elssa Antikainen
Maija Kauhanen

 

Årets internationella insats (priset delas ut av Music Finland)

Frigg
Okra Playground
Pekko Käppi & K:H:H:L

 

Årets folkmusiklåtskrivare (priset delas ut av Elvis rf)
Anne-Mari Kivimäki
Pekko Käppi & K:H:H:L
Tuuletar

 

Årets dansprofil (priset delas ut av Informationscentralen för dans)
Hanna Poikela
Petri Kauppinen
Rami Meling

 

Korsning-priset (priset delas ut av Global Music Centre)

Digelius Music
Hildá Länsman
World Music School Helsinki

Rockklubben Tavastia förvandlas till en etnoklubb med två scener 7.11. kl. 19. Stämningen och attityden på Tavastia passar för Etnogalan, där inget stelt umgänge utlovas även om det handlar om en prisgala, i stället är det dags att njuta av musik och dans. Vid själva galan varvas imponerande uppträdanden med prisutdelningar på olika scener. Yle streamar galan på Yle Teema via internet  och Yle Radio 1 sänder direkt i samband med sin Etnokväll. Dessutom görs tre separata tv-program senare om kvällens artister.

 

Vid Etnogalan uppträder bland annat:
BaranBand
Maija Kauhanen
Suistamon sähkö
Pekko Käppi
Duo VIldá
Kalevauva.fi

 

Biljetter till Etnogalan säljs av Tiketti: förköp 12-20 € till 15.10, efter det samt vid dörren 15-22€.

 

Etnogalan arrangeras av Centralen för främjande av folkmusik och folkdans i samarbete med Yle. Övriga samarbetspartners är Global Music Centre, Music Finland, Elvis rf, Informationscentralen för dans, Musikerförbundet, Finlands Ungdomsföreningar, Teosto och Finlands folkmusikförbund. Etnogalan ingår i världsmusikfestivalen Etnosoi!s program. Galan har erhållit understöd av Stiftelsen för musikfrämjande, Kalevalasällskapet och Landbygdens bildningsförbund.

 

Ackreditering till galan senast 15.10. via info@kansanmusiikki.fi

 

Bilder på artisterna: https://drive.google.com/open?id=0Bys9i7tFOC1XMGNzQ0dEX2ZNRHc

 

Ytterligare information och intervjuförfrågningar:

Sirpa Lahti

Centralen för främjande av folkmusik och folkdans

040-7384736

tj@kansanmusiikki.fi

www.kansanmusiikki.fi/etnogaala

 

Grafisk design: Minna Lusa (Yle)

Meddelare: Marjatta & Kaisa – maetka.fi

Ytterligare information om kandidaterna

Anne-Mari Kivimäki är frilansmusiker, kompositör och arrangör från Tammerfors, känd för att ha skapat mångsidiga ensembler kring det ryska Notka-dragspelet samt en helt egen spelstil, nutida karelsk dragspelstrance.

Frigg har hört till våra folkmusikflaggskepp under snart tjugo års tid. Septetten har förtjusat sina lyssnare med en fusion av västerländska folkmusikstilar vilande på en stark nordisk spelmansbas, även känd som nordgrass. I juni gav gruppen ut sin åttonde skiva Frost on Fiddles.

Ismaila Sané kommer ursprungligen från Senegal och är känd som slagverkare, sångare, dansare, tonsättare, koreograf och pedagog, stadigvarande bosatt i Finland sedan 1999. Han är bekant från bl.a. Piirpauke, Saïsba, Galaxy, Senfi och Buddha Surfers och har fått flera priser samt erhållit statlig konstnärspension 2017.

Kalevauva.fi är en nutida trubadurensemble vars repertoar kommer direkt från folket, det vill säga diskussionsforumet vauva.fi. Aapo Niininen och Kimmo Numminen har kallats ”Lönnrot i nutid” samt ”sommarens mest omtalade band” (2016). Duon gav ut sitt debutalbum våren 2017.

Orivesi All Stars är ett öppet spelmanskollektiv som välkomnar vem som helst som behärskar grunderna i sitt instrument. Medlemmarna är mellan 10–85 år gamla och sträcker sig geografiskt från Tyskland och USA till Uleåborg. Kollektivet grundades vid folkmusikkursen i Orivesi 2011 och som primus motor fungerar Antti Järvelä.

Pelimanni 8bit är ett videospel i retroanda uppbyggt kring den unge fiolspelmannen Friiti som möter många äventyr på vägen mot sitt stora mål, att bli mästerspelman. Spelet förser världen med folkmusikens glädjebudskap på ett helt nytt sätt. Utgivare är Folkmusikinstitutet i Kaustby.

BaranBand grundades av musikerbröderna Marouf och Gian Majidi som efter att ha rest världen runt beslöt sig för att grunda ett gemensamt band som kombinerar brödernas kurdisk-iranska traditioner med andra influenser de mött på vägen. Debutalbumet utgavssommaren 2017.

Elssa Antikainen har dansat folkdans i hela sitt liv och slutför för tillfället sina danslärarstudier i Uleåborg. Hon har varit med om att grunda Dansteater Hämy, leder flera dansgrupper och gör koreografier för dem samt har deltagit i flera prisade produktioner, bland dem Janne ja Aino, Hässäkkä goes Ultra Bra och Perintö.

 

Maija Kauhanen kombinerar stark sång, gripande berättelser, mustig Saarijärvikantele med slaverk – allt samtidigt! Hon är en mångsidig musiker och kompositör som har förmågan att beröra sina lyssnare. Debutalbumet Raivopyörä utkom våren 2017 och behandlar såväl glädje och hopp som familjevåld.

 

Okra Playground har tagit världen med storm tack vare sin spännande kombination av forntida och moderna instrument samt elektroniska ljudvärldar. Debutskivan Turmio har nått internationell framgång och gruppen uppträdde som Womex officiella showcase-artist 2016.

 

Pekko Käppi & K:H:H:L kombinerar kärlek och död med finländsk voodoo och arkaisk groove. Deras minimalistiska och direkta sound doftar såväl popmusik, psykedeliska visioner som finländsk natur och hemligheter från gången tid. Traditionell lyrik och stråkharpa trivs tillsammans med bordun och distortion.

Tuuletar har ett friskt grepp om finländsk musiktradition och skapar med hjälp av sina röster ett rikt klanglandskap där medryckande beatbox-rytmer möter finländsk folktradition och globala intryck. Gruppen uppträder flitigt såväl i Finland som utomlands.

Hanna Poikela är danskonstnär, danslärare, koreograf, lärare och artist med passion för finländsk folkdans. Till hennes senaste koreografier hör Rautatie för Uleåborgs stadsteater och danscentret JoJo) samt Sokeana hetkenä (Hässäkkä goes Ultra Bra, tillsammans med Elssa Antikainen). Hon är också konstnärlig ledare för dansteater Hämy och folkdansgruppen Polokkarit.

Petri Kauppinens rötter finns i folkdansen men han har breddat sin dansrepertoar också mot nutidsdans, dansteater och musikteater. Hans koreografier har framförts av tiotals dansgrupper i Finland och utomlands och hans verkförteckning omfattar hela 174 verk, varav 67 är helaftonsverk. För tillfället fungerar han bl.a. som konstnärlig ledare för projektet Hela Finland dansar samt som koreograf för Spelman på taket vid Tampereen Työväen Teatteri.

Rami Meling har sysslat med folkdans hela sitt liv i Karjalaiset Nuoret, där han inledde sin instruktörskarriär som 13-åring. Numera gör han koreografier för grupperna Pitko och Roigu samt masskoreografier för bl.a. Barnlek och Europeade. Han utgår för folkdansen med kombinerar dem med överraskande musik- och dansstilar, från Nightwish till orientalisk dans.

Digelius Music har sedan 1971 försett finländare i hela landet med expertis om musikkulturer från hela världen, stora som små. Till denna skivaffärs filosofi hör även återanvändning samt en otrolig service. Den skiva som inte finns här ser man till att skaffa fram. I Digelius möts såväl musikkulturer som människor intresserade av dem.

Hildá Länsman är verksam i en korsning mellan musikkulturer där vägarna går åt många håll. Hon är född och uppvuxen i den samiska jojktraditionen och har byggt upp kontakter till dagens världsmusikvärld samt till akademisk musikforskning. Hon verkar i ensembler som Gájanas och Solju och har uppmärksammats båfe i Finland och utomlands.

World Music School Helsinkis kvällar med musik och dans från hela världen är ett forum där vem som helst kan delta och lära sig nytt. Vid dessa kvällar presenteras två vitt skilda kulturer genom Helsingforssamfundet och alla lär sig av varandra genom dans. Skolan för fram samfundens rätt till egen kultur samtidigt som den möjliggör möten mellan kulturer.