Kaikilla mausteilla - Eläväperintö 2018

TEEMAVUOSI 2018

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK) nimeää alalle vuosittain yhteisen teeman, joka on tänä vuonna:

Kaikilla mausteilla – elävät perinteet kansanmusiikissa ja kansantanssissa

With all spices - living heritage in folk music and folk dance

Med alla kryddor - levande traditioner i folkmusik och folkdans

Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, joka on läsnä ihmisten arjessa. Meille tärkeää ja läheistä kulttuuriperintöä ovat esimerkiksi tanssi ja musiikki, juhlat, käsityötaidot sekä ruokaan tai luontoon liittyvät elävät perinteet. Elävä kulttuuriperintö koskettaa meitä kaikkia arjessa ja juhlassa, työssä ja harrastuksissa.

Mitä elävää kulttuuriperintöä on Suomessa? Museovirasto on jo kahden vuoden ajan kerännyt esimerkkejä Elävän perinnön wikiluetteloon. Saalis on komea: yli 130 wikiartikkelia 180 eri toimijataholta. Mukana ovat niin saunominen, karjalanpiirakat, räsymaton kudonta kuin tikkuristikin. Kuva on kuitenkin moninaisempi: yhtä lailla luettelosta löytyvät romanien lauluperinne, dansen purpuri, saamelainen käsityöperinne kuin afrikkalainen musiikki ja tanssi Suomessa. Nyt ei haeta vain ”perisuomalaisia” esimerkkejä vaan moninaista kuvaa tämän päivän Suomesta. Työ wikiluettelon parissa on jatkuvaa ja uusia esimerkkejä haetaan koko ajan.

Teemavuosi liittyy Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta.
Tule aktiivisesti mukaan osallistumaan Kaikilla mausteilla -teemavuoteen!

Lataa tästä käyttöösi #eläväperintö2018 -logo: pdf. Logon on suunnitellut muotoilija Paula Susitaival.

Alla KEK:in #eläväperintö2018 -haastekampanja, linkki Museoviraston kokoamaan oppimateriaalipakettiin ja muutamia ideoita teemavuoden toteuttamiseen.

 

Osallistu teemavuoden #eläväperintö2018 -haastekampanjaan!

Kuka tahansa voi haastaa kenet tahansa somessa, tekstarilla, puhelimella, kirjeellä tai kasvotusten kokeilemaan mitä tahansa elävää perintöä teemavuoden aikana: Haasta ystäväsi laulamaan rekilaulua, työkaverisi tanssimaan masurkkaa tai kumppanisi tekemään mykyrokkaa. Tutustu esimerkiksi alueesi tai sukusi perinteisiin ja valitse sieltä mieluisin tai muuten haasteen ansaitseva perinne!

Huolehdithan siitä, että vastaanottaja saa haasteen ja pyydä häntä jatkamaan haastetta.

Parhaat kampanjaan osallistuneet ideat ja niiden toteumat palkitaan tammikuussa 2019.

Kerro olevasi mukana haastekampanjassa käyttämällä #eläväperintö2018 ja #livingheritagechallenge2018 hashtagia.

 

Opi lisää elävästä perinnöstä

 

Museoviraston koostamalle verkkosivustolle (http://opi.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/) on koottu koulujen käyttöön oppimateriaalipaketti. Även på svenska (http://opi.aineetonkulttuuriperinto.fi/sv/) Siellä voit tutustua elävään aineettomaan kulttuuriperintöön. Tervetuloa mukaan tekemään perinnettä näkyväksi ja pohtimaan mitä elävä perintö tänä päivänä on!

Työkalupakki

Poimi tästä parhaat ideat ja sovella oman ryhmäsi toimintaan!

1. MEIDÄN PERINNE

Kokoa yhteen työryhmä, innokas porukka, joka on valmis sukeltamaan syvemmälle paikallisiin perinteisiin. Miettikää ryhmässä, mikä on meille erityisen arvokas perinteen muoto, josta haluaisimme tietää enemmän ja samalla kertoa oppimastamme muille. Haastattele perinteen tuntijaa, surffaa netissä, käy kirjastossa. Katso myös kansainvälistä näkökulmaa: mistä perinne on peräisin ja onko muualla maailmassa jotain samankaltaista.

  • Kirjoita oppimasi perusteella artikkeli Elävän perinnön wikiluetteloon. Alkuun pääset täältä.  Laita samalla vaivalla artikkeli myös Wikipediaan.
  • Tee video ryhmäsi esiintymisestä, treenitunnista tai haastattele nuorta tai vanhaa perinteen taitajaa. Lataa video nettiin ja linkkaa Elävä perintö Youtube-kanavalle.
  • Ota kuvia harjoituksista, esityksistä, ihmisistä perinteen parissa. Lataa kuvia käyttämillesi some-alustoille ja erilaisiin ryhmiin.

 

2. PIDETÄÄN ÄÄNTÄ!

Kenelle haluamme kertoa enemmän meistä, toiminnastamme ja meille tärkeistä perinteistä? Järjestä seminaari tai työpaja teille tärkeistä teemoista. Kutsu koolle isompi tai pienempi porukka, keitä kahvit ja sitten vaan puhumaan, tanssimaan, soittamaan, laulamaan…

Kutsu mukaan myös opettaja, toimittaja, kunnan kulttuurivastaava ja paikallispoliitikko. Tapaamisen teemoja voivat olla esimerkiksi Elävä perintö meidän kunnassa, paikalliset osaajat, nuorison uudet perinteet jne. Tuo mukaan myös kansainvälistä näkökulmaa: mitä uusia tai ulkomailta tulevia perinteitä meidän omalta kotiseudultamme löytyy?

 

3. TURUILLE JA TOREILLE

Vie oma porukkasi jonnekin, missä ette aiemmin ole olleet esiintymässä tai harjoittelemassa. Tee kynnys matalaksi osallistua, tutustua ja kysyä.  Valloita museo, kirjasto, koulu, vanhainkoti - Ota kaikki mukaan!

 

4. UUDET KAVERIT

Laita hynttyyt yhteen ihan uuden ihmisen, koulun, päiväkodin, harrastusryhmän tai maahanmuuttajakerhon kanssa. Tai kaveeraa omalla alueella yli genrerajojen – folkista hiphopiin ja polkasta afroon. Järjestäkää puolin ja toisin yhteinen työpaja tai treenipaja, jossa opitte toisiltanne. Katsoa tuttua asiaa uudesta näkökulmasta – laita soittaja tanhuamaan ja toisinpäin. Oppikaa uusia taitoja, luokaa uusi esitys tai pitäkää ihan vain hauskaa!

Lisätietoja: toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi

Jaa tietoa eteenpäin ja haasta mukaan kaikki tuttusi!

Tykkää: facebook.com/Kansanmusiikki.fi
Tutustu: kansanmusiikkikansantanssi.fi/elavaperinto2018
Tilaa: Kansanmusiikki.fi YouTube-kanava
Jaa: #eläväperintö2018 #livingheritage2018 #KEK