Kansanmusiikkilliiton putiikki

Vuoden nuori pelimanni 2012

Venla-Vanamo ja Sampo-Elias Asikainen Valkealasta

Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Koirasen perhe valitsevat vuosittain ansioituneita tai hyvän ennusteen omaavia nuoria, alle 24-vuotiaita, pelimanneja tai kansanmusiikin tekijöitä vastaanottamaan pienen kannustusstipendin lempääläisen Juho-Antti Koirasen(1979-2004) muistorahastosta. Stipendi jaetaan nyt kuudennen kerran. Rahastoa kartutetaan Juho-Antin tupla-CD:llä Elävät työt, Siru Koirasen kirjalla Vesseli ja amputoitu perhe ja muistoadressilla Muistosi elää.

Vuoden nuorta pelimannia nimetessä ei niinkään etsitä kansanmusiikin kultaharkkoa vaan nuorta, joka esimerkillään ja toiminnallaan kannustaa ja osoittaa tietä muillekin nuorille. 

Kymeenlaaksolaiset Venla-Vanamo ja Samo-Elias Asikainen ovat soittaneet alle kouluiästä lähtien. Venla-Vanamon pääsoitin on kontrabasso ja Sampo-Eliaksen viulu. Lisäksi esityksiä ryyditetään myös harmoonilla ja laulula. Molemmat ovat opiskelleet Pohjois-Kymen Musiikkiopistossa. Tällä hetkellä Venla-Vanamo opiskelee toista vuotta Savonlinnan taidelukiossa ja Samo-Elias käy Valkealan 9. luokkaa.

Pelimannisoitannan sisarukset aloittivat Näppäreissä 2000-luvun puolivälissä. He ovat mukana Kymenlaakson kansanmusiikkiyhdistyksen pelimanneissa ja soittaneet myös silloin tällöin Kymenlaakson pelimannikuorossa ja -orkesterissa sekä Vokissa ja lastenmusiikkiyhtye Vokki-Myyrissä. Kahdestaan esiintyessään Venla-Vanamo ja Sampo-Elias ovat käyttäneet yhtyenimeä Paita ja Peppu.

Tied. Antti Koiranen & Siru Koiranen