Kansanmusiikkilliiton putiikki

Vuoden Kansanmusiikkilevy 2012 –palkinto kolmelle huikealle julkaisulle

Kansamusiikki.fi ja Pelimanni-lehti julistavat neljättä kertaa Vuoden kansanmusiikkilevy -palkinnon. Vuoden kansanmusiikkilevy 2012 –palkinto jaetaan tarkalleen saman äänimäärän saaneen kolmen julkaisun kesken, Frigg: Polka V, Jaakko Laitinen & Väärä Raha: Yö Rovaniemellä sekä Kardemimmit: Autio Huvila.

Yleisöäänestyksen suosikki oli Arttu Rajala: Puukko tupes

 

 

 

FRIGG: Vuonna 2001 perustetun Friggin juuret ovat Kaustisella ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikkilinjalla. Friggin viides julkaisu esittelee folk-rock-kelttimäistä energistä viuluvetoista pelimannimusiikkia oldtime- ja bluegrassmaustein. Friggin musiikista on käytetty termiä nordgrass. Viides levy täynnä muhevia, vetäviä, riehakkaita ja kauniita uusia sävellyksiä.

Muusikot Alina Järvelä, viulu ;Antti Järvelä kontrabasso; Esko Järvelä viulu; Petri Prauda cittern, mandoliini, säkkipillit; Tero Hyväluoma viulu; Tommi Asplund viulu; Tuomas Logrén kitara, dobro. Levyn muusikkovierailijat ovat Petri Hakala mandoliini, kitara; Pekka Saarikorpi perkussiot; Kardemimmit (Maija Pokela, Jutta Rahmel, Anna Wegelius, Leeni Wegelius) laulu.  Julkaisija: Frigg (FRIGG00009)

 

JAAKKO LAITINEN & VÄÄRÄ RAHA: Lappilaislähtöinen Jaakko Laitinen & Väärä Raha jatkaa toisella albumillaan siitä, mihin ensimmäisellään vuonna 2010 jäi. Yhtyeen musiikki on romanttinen ja vauhdikas kudelma, jossa kuuluvat Balkanin mustalaisrytmit, venäläiset romanssit ja kansanlaulut sekä vanha suomalainen iskelmä. Sanoitusten johtoaiheita ovat intohimoinen rakkaus, kulkumiehen osa, kaiken katoavaisuus, onnen häilyvyys ja kunnianhimon turhuus.

Muusikot: Jaakko Laitinen, laulu; Marko Roininen haitari; Tuomo Kuure kontrabasso; Janne Hast rummut; Jarkko Niemelä trumpetti, buzuki. Julkaisija Helmi levyt (HELMI 055)

 

KARDEMIMMIT: Kanteleyhtye Kardemimmien kolmas julkaisu Autio huvila esittelee raikasta ja heleää perinnetietoista nykykansanmusiikkia. Herkät laulustemmat yhdistettynä taitavaan kanteleen käsittelyyn on Kardemimmien lumon ydin. Tunnelmia on haettu Itä- ja Länsi-Suomesta sekä Norjasta.

 

Muusikot Anna Wegelius, kantele, laulu; Leeni Wegelius, kantele, laulu; Maija Pokela kantele, laulu; Jutta Rahmel kantele, laulu.

Julkaisija Frigg (FRIGG00008)

 

 

 

Yleisöäänestyksen suosikki Arttu Rajala: Puukko tupes

Arttu Rajalan ensimmäinen omakustannejulkaisu. Levyltä löytyy 21 kansanmusiikkikappaletta kaksirivisellä haitarilla soitettuna. Yhteen Arttu Rajala on soittanut myös lusikat. Levyn nimi "Puukko tupes" tulee siitä, kun Hopeisen harmonikan finaalissa juontaja "pelästyi" helavyötä ja puukkoa. Siihen Arttu sanoi: "Älä pelkää Silja (juontaja), tulin soittamahan, enkä tappelemahan", samalla näyttäen että puukossa ei ole terää.

 

 

 

Äänestää sai 2012 marraskuun loppuun mennessä Suomessa julkaistuja

Kansanmusiikki-, maailmanmusiikki-, folkki- ja etnolevyjä. Listalla oli kaiken kaikkiaan 77 levyä.  Kaikki julkaisut on löydettävissä kansanmusiikki.fi -portaalissa. Voittajalevyt löytyivät sekä yleisöäänestyksen että asiantuntijaraadin äänten perusteella. Ääniä annettiin kaiken kaikkiaan likemmäs 400, kaukaisimmat Pohjois-Amerikasta.

 

Lisätietoja:

Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskus,
Riitta-Liisa Joutsenlahti 044 751 6366 tj@kansanmusiikki.fi

 

www.kansanmusiikki.fi

Pelimanni: http://www.kansanmusiikkiliitto.fi/pelimanni-lehti/esittely

Frigg:  http://frigg.fi/

Jaakko Laitinen & Väärä raha: http://www.mrjaakko.com/

Kardemimmit: http://www.kardemimmit.fi/

Arttu Rajala: http://www.netikka.net/pelimanni.arttu/Arttu_Rajala/Tervetuloa.html