Uusia julkaisuja

Mutaveijarit: Nyt mennään!

cd

Muikea ja veikeä lastenmusiikkiyhtye Mutaveijarit vie kuulijansa mutaisille matkoille ja jännittäville vesireiteille! Mutaveijarit on tunnettu energisestä lavaesiintymisestään ja useita eri musiikkityylejä yhdistelevistä mukaansatempaavista lauluistaan, joita kuuntelevat mielellään niin lapset kuin aikuisetkin. Keväällä 2016 julkaistu Mutaveijareiden esikoislevy “Ympäri ämpäri!” on vuoden 2017 Emma-ehdokas lastenmusiikkikategoriassa ja se on myös palkittu Varhaisiän Musiikinopettajien kunniamaininnalla.

Mutaveijarit: Aili Järvelä, Eveliina Saikkonen, Veikko Muikku, Johanna Mäkitalo,
Mari Nieminen, Miia Reko, Saija Santavirta, Leena Untamala

Ympäri ämpäri / Raparalli / Seilorin epäonni / Ötökän laulu / Heijoo / Virvon varvon varvasta / Meripartioon / Nyt mennään / Reitti / Mursuja moikkaamassa / Ryps röps / Jääkarhu Jalmari / Unimaailmoissa

Julkaisija Mutaveijarit 2019

Markus Rantanen: Prenttelin Hessu – värikkään kansanviulistin tarina ja laulut

kirja

Henrik Toivonen (1857-1936) on pelimanni, joka tunnettiin ja muistetaan yhä Vakka-Suomessa paremmin nimeltä Prenttelin Hessu. Komeaääninen ja taitava kansanviulisti oli värikäs ja monipuolinen persoona, joka tupaan tullessaan toi mukanaan iloa ja eloa häihin ja muihin juhlatilaisuuksiin. Soiton ja laulun lisäksi jutuniskijä Hessu valmisti puusta taidokkaita käsitöitä, toimi maallikkosaarnaajana sekä sijaiskanttorin tehtävissä. Melkoisesta kiertolaiselämästä huolimatta hän elätti perhettään Maria-vaimonsa kanssa Laitilan Pehtsalossa.
Merkittävä kimmoke kirjan tekoon ajoittuu vuoteen 2009, jolloin teoksen tekijä musiikin maisteri Markus Rantanen sattumalta törmäsi ensimmäistä kertaa Prenttelin Hessun yhteen laulutekstiin. Tästä alkoi varsin pitkällinen musiikillinen salapoliisityö, jonka lopputuloksena tässä kirjassa on kattavan elämäntarinan lisäksi kaikkiaan 48 Prenttelin Hessun aikanaan esittämää laulua nuottien kera.
Laulujen yhteyteen on koottu tiiviit tietopaketit, joiden avulla lukija pystyy näkemään laulujen taakse ja sitä ajan kuvaa, jossa tämä monella tapaa merkittävä pelimanni on aikalaisena elänyt ja laulujansa esittänyt.
Lauluissa on balladeja, arkkiveisuja suurista rikollisista, paikallisista uutisista ja maailman tapahtumista, vankilauluja, hänen omia lauluja, rekilauluja, rivoja lauluja ja muita lauluja.

Julkaisija Puukenkki Kustannus 2019

Zamburu: Dunya

cd

Zamburu on vuonna 1992 perustettu rumpuorkesteri, jonka johtajana on toiminut kaikki nämä vuodet Olli Penttilä. Orkesterin ohjelmisto koostuu länsiafrikkalaisista rytmeistä, lauluista ja tansseista. Soittimisto on perinteistä afrikkalaista, johon kuuluvat djembe- ja sabarrummut, dundun, sekä balafonit. Zamburun setti on värikäs ja mukaansatempaava kokonaisuus, joka ei jätä ketään kylmäksi.
Yhtyeen toinen levy sisältää perinteisiä länsiafrikkalaisia ryhmejä ja lauluja zamburulaisittan sovitettuna.

Zamburu: Aino Knihti, Anna Pentikäinen, Asta Koskinen, Emma Saarteinen, Johanna Teinilä, Marja Koskela, Miia Hietapakka, Noora Kyynäräinen, Olli Penttilä, Sari Neuvonen, Satu Harjunen, Tiina Hallivuori

Soli / Kalabate / Mandiani / Daquda sane / Lamba / Jarabi / Soko / Toubaca

Julkaisija Zamburu 2019

HENNA-MAIJA VANNEMAA QUARTET: Haave

cd

Nykykansanmusiikin huiput yhdistävät voimansa Henna-Maija Vannemaa Quartetin uudella levyllä. "Haave"-albumi ilmestyy itsenäisyyspäivän aattona 5.12. Vuoden harmonikkataitelijaksi tänä vuonna valitun Vannemaan johtaman yhtyeen musiikki koostuu uusista, melodisesti koukuttavista originaalisävellyksistä, jotka yhdistelevät suomalaisittain kaihoisaa nykykansanmusiikkia, ranskalaista katujazzia ja tangorytmiikkaa.
Vuoden harmonikkataiteilija Henna-Maija Vannemaa on Sibelius-Akatemian kasvatti, ja hänen sävelkielessään soi vahvasti kotimaisen nykykansanmusiikin kaihon lisäksi perinnejazzin sekä ajoittain tangon vahvat vaikutteet. Haave -albumilla nämä kaikki elementit tulevat hienosti esiin. Levyn tunnelmat vaihtuvat melankolisista balladeista Astor Piazzollan jalanjäljissä kulkeviin tangokappaleisiin sekä virtuoosimaisiin soolo-osuuksiin.

Vannemaan kvartetin täydentävät nykykansanmusiikin huippuosaajat. Timo Alakotila on ollut kotimaisen kansanmusiikin keskeisiä tekijöitä jo vuosia muun muassa Maria Kalaniemen yhtyeissä. Rytmiryhmänä Esko Grundström ja Jesse Ojajärvi luovat musiikille vankat kehykset ja saavat albumilla myös omat hetkensä loistaa soittimiensa spesialisteina. Sopraanosaksofonisti Ville Vannemaan vierailu levyn loppupuolella tuo albumin loppuhuipennukseen jazzahtavaa virtuositeettia. 

https://open.spotify.com/album/0FpquXB3yKAw9C6xTbim8T?si=6D16MpFoQveO0wFUEJuClA

Julkaisija Eclipse Music 2019

Aino & Miihkali

cd

Aino & Miihkali -debyyttialbumilla yhdistyvät skandinaaviset soundit ja vaikutteet mm. länsiafrikkalaisesta rytmiikasta. Kanteleensoittaja Aino Ruotasen uniikki soittotyyli ja Miihkali Jaatisen taiturimainen kitarismi vievät mukanaan mielikuvitukselliseen maailmaan, jossa kielet helisevät eikä rytmeissä säästellä. Kanteleella loopatut rytmiset kudokset toimivat tämän kahden muusikon orkesterin “biitteinä”, ja niiden päälle rakentuvat laulut ja improvisaatiot värittävät rytmiraamit tarkasti ja välillä rohkeasti viivojen yli sutien. 

"Duon musiikki on kiinnostavaa kuunnella ja katsoa; kuulija pääsee seuraamaan kappaleiden monipuolisten liveloopattujen komppien rakentumista, ja sitä kuinka kanteleesta löytyy mitä hauskimpia perkussioita. Yhteissoitto on intensiivistä ja vie kuulijan mukanaan tarinoihin, joissa ollaan pyöräretkellä Tanskan pikku kylissä, metsästetään iPhonesta karannutta Siriä, ja etsitään ja löydetään mielenrauhaa."

Aino Ruotanen - Kantele & Laulu (www.ainoruotanen.com)
Miihkali Jaatinen - Kitara & Laulu (www.miihkali.fi)

Kotisivuilla: www.ainomiihkali.com

Spotify: https://open.spotify.com/album/7aU59JNEwr4Q7ztNqmhtO4 

2019

Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!: Kesät talvet

cd

Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun! viides levy vastaa tasapuolisesti kaikenikenlaisten kesä- ja talvi-ihmisten tarpeisiin.

Vuonna 2007 perustettu Ammuu! on uuden suomalaisen lastenmusiikin lippulaiva. Yhtyeen akustinen sointi ja upea stemmalaulu, pedagoginen ote sekä taidokas esiintyminen ovat tehneet vaikutuksen niin Emma-palkintoraatiin kuin musiikkikasvatusva?keen sekä lukemattomiin lapsiin kautta maan.

Kesät: Vaikka kuinka monta kissaa / Hämähämähämähämähäkki / Baobab / Kivi laulaa / Ihahaa / Kimalaisten kehtolaulu
Talvet: Pohjoista tuulta / Lunta on! / Hiiri keinuu / Mikko Repolainen / Tonttujen juhla / Taivastus

Julkaisija Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! 2019

Pekko Käppi: Finnish Folk Songs Vol. 1

cd

Rakastettu jouhikonsoittaja ja lauluntekijä Pekko Käppi päätti "palata juurilleen" ja äänitti K:H:H:L-kitaristi Tommi Laineen olohuoneessa kelanauhurilla kokoelman vanhoja perinteisiä lauluja, repertoaaria 20 vuoden muusikon uralta.

Hellulleni / Poovariakka / Saltien polkka / Katriina / Hevonen se heiniä / Tulet palaa / Hassun Pekon masurkka / Virsi 280 / Kati / Alla varjoisan omenapuun

Julkaisija Helmi Levyt 2019

NOOLI: Kesä ei lopu koskaan

cd

NOOLI -duo määrittelee rohkeasti nykykansanmusiikin soundia tuottajansa Pekko Käppin ohjastuksella. Duon debyyttialbumi ”Kesä ei lopu koskaan” julkaistiin 11.10. Kaustiselta lähtöisin olevan mutta nykyään Helsingissä vaikuttavan duon musiikissa keskipohjalaiset juuret sekoittuvat kaupungin urbaanin sykkeeseen.  Duo on nähty kesästä 2018 alkaen useilla merkittävillä keikka-areenoilla, kuten Kaustisen festivaalien showcase-artisteina 2019. Yhtye myös valittiin esiintymään marraskuussa Oslon Folkelarm -festivaaleille. Duon jäsenet kuvailevat musiikkiaan seuraavasti: "Uusi albumi on kuin irtokarkkipussi: jokaiselle löytyy varmasti jotain. On salmiakkia, vaahtokarkkia, hieman jotain kirpeämpää sekä suklaata, joka suorastaan sulaa suussa. Tai korvissa.
 
Jonna Lankinen - viulu
Oona Harju - harmooni

Julkaisija Eclipse Music 2019

Loiskis, Sari Kanala: Hissen joulu - musiikkisatu, kirja ja levy

kirja

Loiskis ja Sari Kanala julkaisivat Hissen joulu kirjan tarinan musiikkisatuna syyskuussa 2019. Sari Kanala lukee Hissen jouluseikkailun ja Loiskis esittää laulut. Tomi Nurmen, Pekka Nättisen ja Marianne Oivon säveltämät runot esitetään tarinan etenemisen mukaan. Levyllä on yhdeksän laulua: Joulupuuhia, Lumiukko, Hiirten mäenlasku, Joulukuusen etsintä, Lepakon laulu, Tähden lento, Sininen metsä, Tontun herkkuyö ja Huurremetsä.

Kirjan kuvituksen on maalanut Daga Ulv.

Julkaisija Amusantti, Loiskis 2019

Alvarado-Koivistoinen-Tuomarila: Alma

cd

Tango on kohtuuttomuuden taidetta. Yhdistettynä jazzmusiikin vapauteen siitä syntyy runollisen intohimoista, uudenlaista musiikkia.

“Kuulin Martin Alvaradon konsertin keväällä 2018 Espanjassa. Tutustuimme, ja syntyi ajatus yhteistyöstä”, Eero Koivistoinen kertoo, “Halusimme pitää kokoonpanon intiiminä ja pyysimme mukaan pianisti Alexi Tuomarilan, näin sai alkunsa trio Alvarado-Koivistoinen-Tuomarila. Ohjelmisto koostuu yhtyeen jäsenten sävellysten lisäksi argentiinalaisen ja suomalaisen tangon klassikoista. Lähestymme musiikillista materiaaliamme vapaasti, vahvat melodiat sopivat hyvin improvisoinnin lähtökohdaksi. Alexi ja minä haluamme jazzmuusikkoina tehdä jokaisesta illasta erilaisen ja ainutlaatuisen.”

Vokalisti Martin Alvarado on Buenos Airesin tämän päivän vakuuttavimpia tangon tulkitsijoita.
20-vuotisen uransa aikana hän on Etelä Amerikan lisäksi esiintynyt Aasiassa, Venäjällä ja Euroopan maissa, usein myös Suomessa. Eero Koivistoinen on pitkän uransa aikana esiintynyt ympäri maailmaa eri kokoonpanojen kanssa. Alexi Tuomarila on tullut tunnetuksi lukuisista eri yhteyksistä. Hänen oma trionsa on saanut ylistäviä kritiikkejä kansainvälisessä mediassa. Alexi ja Eero ovat tehneet yhteistyötä 6 vuotta.

Yhtye on uusi ja erittäin ajankohtainen, ja Svart Records julkaisee trion debyyttialbumin Alma lokakuussa 2019.. Sävellyksissä kuuluu yhteys argentiinalaisen tangon upeisiin melodioihin ja tunnelmiin. Martin Alvarado on tango-perinteen arvostetuimpia jatkajia, ja monipuolinen laulaja taipuu vaivattomasti myös jazzmusiikin koukeroihin.

Martin Alvarado vocal
Eero Koivistoinen sax
Aleksi Tuomarila piano

Julkaisija Svart Records 2019

Belize: Mis Dos Madres

cd

Belize on maailmanmusiikkiyhtye, jonka musiikista kumpuaa alkuvoimasuutta. Yhtyeessä soittavat Kielo Kärkkäinen (laulu), Anri Tuohimäki (viulu), Antti Hyartt (kitara) ja Simo Laihonen (lyösoittimet).

Mis Dos Madres  / Canto es un camino / Olen kuvitellut yön tuloa / Minä kuulun muualle / Nuetra Canción / Este Espacio / Nunca Es Tarde / Kutsu / Kaikkien nähden /  Aamut

Julkaisija Eclipse Music 2019

Lehtojärven Hirvenpää

cd

Lehtojärven Hirvenpää on uudenajan tango-orkesteri Suomen Lapista. Harri Kuusijärven progressiivisen iskelmällisiin sävellyksiin lisää syvyyttä tuovat Jaakko Laitisen elämän ja todellisuuden perusteita ja rakenteita tutkivat sanoitukset. Käkkärämäntyjen ja arkisten aiheiden kuten työn kautta sukelletaan ekologisiin, metafyysisiin ja kosmologisiin mietteisiin, mielen arvoituksellisiin kiemuroihin ja avaruuden äärettömiin ihmeellisyyksiin.
Laulaja Jaakko Laitisen ja haitaristi Harri Kuusijärven lisäksi yhtyeeseen kuuluvat rumpali Tuomas Timonen ja kontrabasisti Sara Puljula.

Lehtojärven Hirvenpään debyyttialbumi on kymmenen laulun upea kokonaisuus elämän ihmeellistä taikaa ja maailmankaikkeuden hölynpölyä.

Koska pasahtaa / Elämän nälkä / Käkkärämänty / Alaovella / Joskus viime jääkauden jälkeen / Mielen laulu / Laulu työlle / Tsägä / On haaveet haaveita / Hölynpölyä

Julkaisija Helmi Levyt 2019

Arto Juurakko, Jussi Asu: Moomma tällaasia

cd

Moomma tällaasia on mestaripelimanni Jussi Asun ja murrerunoilija Arto Juurakon yhteistyönä tekemä äänite, jossa on Jussin säveltämiä ja Arton sanoittamia lauluja sekä Arton murrerunoja tekijän itsensä lukemana.

 

Musiikki: Jussi Asu

Sanat: Arto Juurakko

Julkaisija Sananjuuri 2019

Meriheini Luoto: Metsänpeitto 2

cd

Metsänpeitto 2 -albumi jatkaa tarinaa ikiaikaisen metsän voimasta ja yllätyksellisyydestä. Albumi on äänitetty binauraalisesti ja suositeltava kuunneltavaksi kuulokkeilla.

Meriheini Luoto, viulu, laulu
Maija Holopainen, viulu, laulu
Noora Kauppila, laulu, puuhuilut, lyömäsoittimet
Minna Koskenlahti, lyömäsoittimet, puuhuilut, laulu
Tiina Louneva, viulu, laulu
Iida Savolainen, alttoviulu, viulu, lyömäsoittimet, laulu
Mirva Soininen, laulu
Mirva Tarvainen, viulu, laulu
Metsänpeitto: VI / Metsänpeitto: VII / Metsänpeitto: VIII / Metsänpeitto: IX / Metsänpeitto: X

Julkaisija Meriheini Luoto 2019

Joakim Berghäll: Dialogues IV

cd

Joakim Berghällin duettoalbumi, jossa hän soittaa kahdeksan Suomeen muuttaneen muusikon kanssa: Menard Mponda, Nathan Riki Thomson, Irfan Özbek, Fabio de Oliveira, Kishan Gaine, Marouf Majidi, Malang Cissokho and Cesar Aguilar Alcedo.

 

Haraka Haraka haina baraka (Menard Mponda) / Whangamomona (Nathan Riki Thomson) / Bülbül ( Irfan Özbek) / The Boy from Botafogo (Fabio de Oliveira) / Kukur Tihar (Kishan Gaine) / Lamentation (Marouf Majidi) /  Thousand Miles to Sahara (Malang Cissokho) / Yakumama (Cesar Aguilar)

Julkaisija Joakim Berghäll / Boulder Music Helsinki 2019

Vaivatun vaellus

cd

Viisitoista Siionin virttä baritonille ja pianolle Winterreisen tapaan.

Viipyillessään Siionin virsien äärellä Jaakko Alatalo, Nivalassa syntynyt, Lapissa elämäntyönsä tehnyt valokuvaaja ja laulunlyömä käsikirjoittaja löysi useissa niistä merkittävää yhtäläisyyttä saksalaisen Wilhelm Müllerin runoelmaan Talvinen matka - Franz Schubertin laulusarjaan Winterreise, jopa sävelmien samanaikaiseen syntyhistoriaan.

Siionin virsien viitoittamalle vaellukselle Jaakko Alatalo sai houkutelluksi säveltäjä, kirkkomuusikko Juhani Haapasalon, jonka sävelkynän piirrokset loivat viidentoista virren kokoelmasta laulusarjan Vaivatun vaellus baritonille ja pianolle.

Sävellys laulusarjaksi: Juhani Haapasalo
Esa Ruuttunen, baritoni

Risto Lauriala, piano

Olen vankina täällä /Vain vähän, Herra Jeesus, on /Soi, virteni, kiitosta Herran / Valitan vaivojani / Voi, mihin raukka juoksisin / Ei mikään niin voi virvoittaa / Ei kanteleeni soi / SIlmäisi eteen, Jeesus / Koska valaissee kointähtönen / Särkyköön nyt sydämeni / Kaitse, Paimen, lampaitasi / Maat, metsät hiljenneinä / Kuin matkamies nyt vaellan / Vakaasti valmistua /Ratki taivaassa

Julkaisija Herättäjä-yhdistys 2019

Viitasen Piia: Meidän jälkeemme hiljaisuus

cd

Viitasen Piia on tummanpuhuvaa indiefolkia soittava yhtye, joka on julkaissut aiemmin kolme kriitikoiden ylistämää albumia.

Musiikillisesti heidän neljäs levynsä Meidän jälkeemme hiljaisuus ottaa askeleen etäämmälle alkuaikojen luomufolkista yhdistellen entistä rohkeammin akustisia instrumentteja ja perinteistä lauluntekijäperinnettä elektronisempiin sävyihin. Julius Maurasen monipuolisen tuotannon lisäksi albumin ytimessä ovat Viitasen vahvat sävellykset ja sanoitukset, jotka porautuvat syvälle ihmisenä olemisen ytimeen.

Jos yhtä pyytää saisin / Maalaa näkyväksi / Ihmisen asu / Viimeinen valo jota puhutaan / Hyvään maahan / Kulje mun kanssani / Meidän jälkeemme hiljaisuus /  Murheen mustat laulajat / Kesän ensimmäinen päivä / Lintulaulu   

Julkaisija Texicalli 2019

Désirée Saarela: Vidare

cd

Désirée Saarela on suomenruotsalainen laulaja-lauluntekijä ja kansanlaulaja, joka tulkitsee laulujaan tukeutuen vahvasti kansanmusiikilliseen ilmaisuun. Tekstit, kertomukset ja niistä välittyvä tunne ovat keskiössä hänen musiikissaan. Ympäristö, ihmiset, ihmissuhteet, metsä, meri, avarat maisemat, ja luonto sinällään inspiroivat Désiréetä ja tästä kaikesta syntyy lauluja. Kokemukset useista muutoista kaupungin ja maaseudun välillä ovat värittäneet Désiréen elämää ja jättäneet myös jälkensä hänen tekemiinsä lauluihin ja teksteihin.

Vara på väg /  Allt det som livet bär / Stjärna som lyser igen / I tid och otid / Föränderlig blåvinge / Vore det du, vore det jag / Östersjöns dotter / Jorden runt / De kan gå mycket längre

Julkaisija Eclipse Music 2019

Kalevala elävänä tai kuolleena Vol 1

cd

Äänitteellä esiintyy mielenkiintoinen kattaus kotimaisia artisteja, joita ei suoralta kädeltä osaisi yhdistää Kalevalaan. Mukana ovat Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä, Paleface & Maija Kauhanen ja Paleface & Mikko Heikinpoika, Ismo Alanko, Faarao Pirttikangas & Nubialaiset, Pekko Käppi & K:H:H:L, Mara Balls, Jaakko Laitinen & Väärä raha sekä Suistamon Sähkö. Taiteilijoille on annettu vapaat kädet tulkita omaa ristiriitaista suhdettaan tähän klassikkoon, ja mitä mielenkiintoisimpia esityksiä on kohta kuultavissa tällä äänitteellä. Kaikki kappaleet ovat uusia, nimenomaisesti tälle levylle sävellettyjä ja sanoitettuja biisejä.

Paleface & Maija Kauhanen: Tietäjän tie / Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä: Tulikipinä /  Pekko Käppi & K:H:H:L: Aino /  Mara Balls: Väki / Ismo Alanko: Vihaan Kalevalaa /  Faarao Pirttikangas & Nubialaiset: Laulu luoduille / Mara Balls: Ilman Impi / Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä: Eksyin Tuonelan tuville / Suistamon Sähkö: Tuonelan tyttö / Pekko Käppi & K:H:H:L: Kirohevonen / Paleface & Mikko Heikinpoika: Loitsu /  Faarao Pirttikangas & Nubialaiset: Puutarha /  Jaakko Laitinen& Väärä raha: Voyager

Julkaisija Vallila Music House 2019

Freija: Kaivo

cd

Uusia balladeja Freija-soundilla!

Tummasävyinen Kaivo on teema- ja projektialbumi. Kaikki sen raidat ovat balladeja, vuosisatoja vanhaan kertovan kansanlaulun perinteeseen nojaavia traagisia lauluja, joissa rakkaus ja kuolema ovat keskeisiä elementtejä. Kaivo-albumin tarinat ovat sijoitettavissa tähän päivään, mutta ne sisältävät ikiaikaisia teemoja, kuten petollinen rakkaus, sortuvat sankarit ja traagiset tapahtumat.

Äänitteen laulut ovat yhtyeen solistin Maija Karhinen-Ilon sepittämiä. Ne syntyivät hänen balladiaiheisen tohtoritutkintonsa viimeiseen konserttiin Sibelius-Akatemiassa vuonna 2015. Yhdessä Freijan muusikoiden kanssa sovitetut ja esitetyt balladit äänitettiin vaiheittain vuosina 2017–19.

Maija Karhinen-Ilo – laulu, harmonikka, kitara, piano, nokkahuilu
Arto Anttila – basso, laulu
Matti Laitinen – kitarat, mandoliinit, laulu
Lassi Logrén – viulu, nyckelharpa, laulu
Jakke Saarinen – rummut

Viihdetähti / Marjukka / Tuulia / Toinen nainen / Malesian mysteerikone / Kaivo / Vilhelmin haamu / Laulu balladista

Julkaisija Freija Musiikki Oy 2019

Sivut

Selaa vanhempia julkaisuja