Uusia julkaisuja

Petäjä: "40950"

cd

Monissa yhtyeissä vaikuttanut Jussi Petäjä julkaisee ensimmäisen soololevynsä – 40950-albumilla yhdistellään ennakkoluulottomasti kokeellista rockia kakofoniaan ja kansanmusiikkisävyihin

Muuramelainen muusikko–säveltäjä Jussi Petäjä on toiminut pitkään maamme vaihtoehtoisemmalla musiikkikentällä. Monipuolinen musiikintekijä tunnetaan muun muassa yhtyeistään Captain Cougar, White Jackets, Aili & Folks ja Prusikoukku. Tänä vuonna on vihdoin Petäjän ensimmäisen soololevyn aika. 

Albumin alkutahdit lyötiin vuonna 2014, jolloin Petäjä työskenteli Suomen Kulttuurirahaston vuoden mittaisella sävellysapurahalla. Välillä prosessi hieman pysähtyi, ja teos jo hautautuikin hetkeksi, mutta nyt hän on saanut albumillisen kappaleita julkaisuvalmiiksi.

“Oli aika tehdä tietynlainen välitilinpäätös täysin henkilökohtaisen työn kautta. Kirjoitin ja sovitin kappaleet, minkä lisäksi olen myös soittanut ja laulanut tämän musiikin noin 90-prosenttisesti itse, muutamia vierailijoita on mukana”, hän selvittää.

Myös äänitys- ja tuotantopuoli on pitkälti Petäjän omissa käsissä. Hän kokee onnistuneensa tekemään musiikkia, jossa kyllä kuuluu samoja sävyjä kuin hänen bändiensä tuotannossa – mutta joka silti on jotain omanlaistaan.

”Suurin osa lauluista on kulkenut monia teitä, umpikujia ja vääriä seassa, mutta tällä hetkellä tuntuu siltä, että kovin montaa asiaa ei tekisi mieli muuttaa”, kokonaisuuteen tyytyväinen Petäjä summaa.

"40950"-albumin julkaisee Pinetree Records. Albumi julkaistaan streaming-palveluissa ja rajoitettuna CD-painoksena 5.10.2018.

www.jussipetaja.com

https://open.spotify.com/artist/7KIve7j3aqq4C22g0XTFGw?si=25xSrI88S2-kPZ...

https://petaja.bandcamp.com/releases

sanottua:

"40950 ei ole sieltä helpommasta päästä albumeita purkaa, koska kokoon on saatettu niin kovin erilaisia osasia. Mutta, ja tämä on iso mutta, kokonaisuus on hämmästyttävän ehyt ja Petäjän lämmin lauluääni auttaa paljossa." -Mika Roth, desibeli.net

"The album is something of an anthology of patterns, rather than a linear narrative with each track of the eight on 40950 being of different source to one another. The range of  conceptsinclude ambient electronica, clunky-rock, synthesised-folk and many more." - emergingindiebands.com

Julkaisija Pinetree Records 2018

Tuusanuuskat: Toiminnan aattona

cd

Tamperelaiset levy-yhtiöt Fonal, Ultraääni ja Vauva yhdistävät voimansa ja julkaiset Tuusanuuskat-yhtyeen toisen albumin Toiminnan aattona vinyylinä 30.11.2018. 

Tuusanuuskat on Sami Sänpäkkilän (Es, Fonal) ja Jan Anderzénin (Tomutonttu, Kemialliset Ystävät, Vauva) yhteisprojekti. Yhtyeen ensimmäinen levy Nääksää nää mun kyyneleet ilmestyi Fonalin julkaisemana vuonna 2011. Harvakseltaan keikkaileva Tuusanuuskat nähtiin viimeksi keikalla Ilmiö-festivaaleilla kesällä 2017, jolloin yhtyeen toinen albumi Toiminnan aattonajulkaistiin digitaalisena (Fonal) ja kasettina (Ultraääni). Kasettipainos loppuunmyytiin nopeasti. 

Anderzén ja Sänpäkkilä äänittivät Toiminnan aattona -levyn perusraidat jo viisi vuotta sitten. Muiden kiireiden takia levyn äärelle palattiin kuitenkin vasta vuonna 2017. Mukaan kutsuttiin puhallinsoittaja Suvi Linnovaara (Ainon, Tikka & Linnavaara) soittamaan saksofonia sekä Sanna Komi (Ko:mi, Kynnet, Pintandwefall), joka laulaa ja soittaa viulua. Levyllä kuullaan myös tanskalaisen erikoistaiteilijan Goodiepalin taiturimaista vihellystä. Sänpäkkilän seitsemän vuoden ajan tekemä The Goodiepal Equation -dokumentti on yksi osasyy levyn pitkittyneeseen tekoprosessiin. 

Toiminnan aattona on edeltäjäänsä helpommin lähestyttävä levy. Sen nuhruiset rytmit ovat svengaavia ja syntetisaattorimattojen melodiat kutsuvia. Kokeellisuus on levyllä vahvasti läsnä ja lopputulos onkin ajaton kudelma outoja ja kauniita ääniä.

Myös kuvataiteilijana tunnettu Anderzén on toteuttanut Toiminnan aattona -vinyylin näyttävän ja värikkään kuvituksen. Ultraääni-levy-yhtiön nokkamies Arsi Keva on suunnitellut bändin logon ja kannen tekstauksen. Bändikuvan on ottanut kuvataiteilija Ilona Lehtonen ja kannet on taittanut Sänpäkkilä.

Toiminnan aattona vinyyli on nyt ennakkotilattavissa Fonal Recordsin nettikaupasta ja saatavilla Spotifystä ja muilta digialustoilta.

Julkaisija Fonal, Ultraääni ja Vauva 2018

Ontrei: Hummaani

cd

Ontrein sanattomia tarinoita

Ontrei-duo syntyi kesällä 2010 linja-autossa Venäjällä matkalla Haikolan kylään. Timo Väänänen oli saanut juuri uuden Novgorodin lyyra-kanteleen. Matkalla oli mukana myös Rauno Nieminen jouhikkonsa kanssa. Enteellistä lienee, että musiikillinen ensikohtaaminen tapahtui Vuokkiniemen kylän kohdalla. Tästä kylästä oli kotoisin legendaarinen laulaja-kanteleensoittaja Andrei Sevastjanov Malikin, suomalaiselta nimeltään Ontrei Malinen, jonka rakentama vaskikantele oli ”löytynyt” hiljattain museosta. Duo otti nimekseen Ontrei.

Ikiaikaiset lyyrasoittimet ovat vieneet duon tutkimusmatkoille Suomesta ja Karjalasta aina Puolaan ja Länsi-Siperiaan. Vaikka Ontrein taiteilijat tunnetaan myös soitinten tutkijoina, musiikkiin heittäydytään suin päin improvisoimalla.

Muinaistarinoiden kuvaukset kultakielisistä lyyrista ja Taigan tietäjistä ovat kuljettaneet äänimatkoille ajattomaan pohjoiseen.

Soittimet ovat kopioita ja versioita alkuperäisistä museosoittimista tai arkeologisista kaivauksista löydetyistä soittimista.

Vuonna 2017 Ontrei kutsui studioimprovisointiin mukaan kurkkulaulaja Sauli Heikkilän, jonka kurkkulaulutaival alkoi Haapavesi Folkin yhteydessä järjestettävällä kansanmusiikkikurssilla 1995. Tuolloin kurssiohjelmassa oli tuvalaisen Boris Salchakin kurkkulaulun alkeiskurssi. Kurssin jälkeen Sauli on jatkanut opiskelua, opettanut itse ja kulkenut kurkkulaulumailla. Hän oli myös perustamassa Suomen kurkkulaulajat ry:tä. Koko tarinan voi lukea hänen kirjoittamastaan kesällä 2018 ilmestyneestä, Aviadorin kustantamasta Kiehtova kurkkulaulu -kirjasta. Arvostelukappaleita voi tiedustella osoitteesta vesa@aviador.fi.

Hummaani-levy on muinaisten soittimien ja ihmisäänen ainutlaatuinen kohtaaminen nykypäivänä. Tervetuloa jurttien, kotien ja pirttien hämäriin kuuntelemaan sanattomia tarinoita.

Arvostelukappaleet ja keikat: 040 5227188, kanneltaja@me.com

Julkaisija Ontrei-yhtye 2018

Vahervuo Sini & Lampela Titta: Pieni nokkahuilukirja - nokkisalkeet kaikenikäisille

opasjulkaisu

Suomalaisilla on harvaan soittimeen yhtä läheinen suhde kuin nokkahuiluun. Harva soitin on myöskään historian saatossa löytänyt paikkaansa niin renessanssin, barokin kuin nykymusiikinkin instrumenttina. Suomalaisilla nokkahuiluun liittyy myös ristiriitaisia tunteita johtuen sen historiasta pakollisena koulusoittimena.

Kuten useimmat soittimet, nokkahuilu on yhtaikaa sekä helppo alkeissoitin että vaativa sooloinstrumentti. Pieni nokkahuilukirja – nokkisalkeet kaikenikäisille on kattava perusteos, joka sopii opetuskäyttöön kaikenikäisille, myös peruskouluihin. Kirja on myös pieni aarreaitta musiikin historiasta kiinnostuneille. Lisäksi teos sisältää katsauksen tavallisten suomalaisten nokkahuilukokemuksiin, joista ei huumoriakaan puutu.

Julkaisija Aviador 2018

Kadonnut Manner: The First Train to Kajanaland – Finnish Primitive Guitar vol. II

cd

Toinen albumillinen kotimaista primitiivikitarointia, instrumentaalista mielialamusiikkia teräskielisellä soitettuna, esim. John Faheyn, Glenn Jonesin ja Jack Rosen musiikin ystäville.

Kadonnut Manner on Oululaisen kitaristi Lauri Mannerin akustinen soolokitaraprojekti. Itseoppinut Manner ammentaa avoimista virityksistä, sormisoittotyyleistä ja äkkiväärästä kromatiikasta amerikkalaisen ”primitiivisen” kitaran käsitteen isän John Faheyn tapaan. The First Train to Kajanaland-albumi sisältää mystisesti nimettyjä instrumentaalikappaleita ja miellyttävän yksityiskohtaiset kansitekstit, joissa Manner valottaa hauskasti teosten taustoja oman musiikillisen historiansa lisäksi. Albumi etenee mielenkiintoisesti melko perinteikkäistä avovire-vaihtobasso-sävelmistä kohti vapautuneempaa ja harmonisesti kokeilevampaa ilmaisua. Ilmari Kiannon lastentarinan mukaan nimetty Kummitus on kultainen herra erityisesti laajentaa dissonoivampaan musiikilliseen maastoon. Viimeisessä kahdessa kappaleessa tunnelmat kääntyvät jo melko melankolisiksi. Loppujen lopuksi albumista ei jää juuri käteen korvamatoja, mutta mietiskelevä tunnelma. Mannerin kitaramusiikin vahvuuksia ovat selkeästi perinnetietoinen soitto ja persoonallinen, lakoninen sävelkieli.

1. Ruottitiitti kiskoo
2. Bela Bartok’s Dead
3. Hakkri Iiro otta sotamiähem besti
4. Uskotko auringonnousuun?
5. Kummitus on kultainen herra
6. Yhteiskunnallinen hämärä
7. Merenkulkijain hämärä
8. Tähtitieteellinen hämärä
9. Hellän tuhon ensimmäisiä merkkejä
10. Antroposeeni

Julkaisija Creative Class War 2018

Mister Mambo, Mambo Miss – Suomalaisia sambahittejä ja latinoiskelmiä 1935-1959

cd

Satan In Love -suomidisko-kokoelmastaan tunnettu toimittaja ja DJ Mikko Mattlar on poiminut tälle kokoelmalle 29 savikiekkoajan suomalaista lattarilevytystä vuosilta 1935–1959.

Soita rumbaa Oivaa (Säg det med en rumba) / Punapukuinen nainen (The lady in red) / Hymyillen / On sambaa tanssi tää / Carmen conchita / Brasilialainen ukulele (Apanhei-te, cavaquinho) / Savolainen fakiiri / Mexicana / Mañana (Huomenna) (Mañana is soon enough for me) / Rosvojen laulu (Mulher rendeira) / Esimerkiksi mambo (They were doin' the mambo) / Mister Mambo – Mambo Miss / Mambo-mambo, Kuu on kirkas (Mambo in the moonlight) / Tropicana-sikermä (Jai, jai, jai / El cumbanchero / Cumana / Mambo kahdelle / Savonmuan mambo / Taatalan samba / Mambo bacan / Tähtisade (L'Luvia d'estrellas) / Ro-Ro-Robinson / Lemmentuskissasi (Me lo dijo Adela) / Te-amo-a-ti / Rum and coca-cola / Matilda! Matilda! / Laulu Jamaikan rommista (Me head's in de barrel) / Cubanacan / Cumana / Hän sanoi (She said – Aunt Magnolia) / Kolmen sepän rumba (Rumba i engelska parken)

Julkaisija Svart Records 2018

Ottaisinko vaiko en? – Lauluja kieltolain vuosilta 1927-1932

cd

Pekka Gronowin toimittama kokoelma kieltolakivuosien alkoholiaiheista musiikkia savikiekkoarkistojen kätköistä.

Kun Suomi itsenäistyi, tasavalta sai kumminlahjana kieltolain. Suomen suuriruhtinaskunnan eduskunta oli jo vuonna 1909 päättänyt kieltää alkoholijuomien valmistuksen, maahantuonnin ja myynnin maassamme, mutta laki vahvistettiin vasta vuonna 1917. Se astui voimaan ensimmäinen kesäkuuta 1919.

Tälle levylle on koottu kattava valikoima 1920-luvun lopun ja 1930-luvun alun kieltolakiin ja alkoholiin liittyviä levytyksiä. Mukana ovat lähes kaikki aikakauden tunnetut levylaulajat, jotka eivät suinkaan häpeilleet ylistää alkoholin iloja (muutama tosin esiintyi salanimellä). Sen sijaan kieltolakia puoltavia tai raittiusaatetta kannattavia levyjä on turha etsiä. Niitä löytyy tasan yksi, Suomen Valkoisen Kaartin soittokunnan Kieltolakimarssi. Mutta siinäkin on koukku. Miksi ihmeessä Kieltolakimarssiin on sivuteemaksi poimittu tuttu kansanlaulu Jos kaikki Suomen järvet viinaksi muuttuisi?

Kieltolakilaulu / Uusi ajuri - 1 / Uusi ajuri - 2 / Kieltolakilaulu / Juomarin laulu / Vanha juomalaulu / Viinalaulu / Ottaisinko vaiko en? / Iloinen vahtimestari / Kahvinkeittäjä-juttu - 1 / Kahvinkeittäjä-juttu - 2 / Kesäleski - 1 / Kesäleski - 2 / Hiljaisen humalaisen nuhtelu - 1 / Hiljaisen humalaisen nuhtelu - 2 / Oi mistä saataisiin (Den gula paviljongen) / Sorjosen ryyppyreissu / Viinatrokarin laulu / Iloinen aamiainen - 1 / Iloinen aamiainen - 2 / Lekkerikekkerit - 1 / Lekkerikekkerit - 2 / Puoli prosenttia / Ryyppymiesten valssi / Napanderien tanssi-illalliset (Soupé hos pärmans) / Kieltolakimarssi

Julkaisija Svart Records 2018

Hot Heroes: Folkjazz from Finland

cd

Hot Heros -trion (Sami Sippola, saksofoni, Ville Rauhala, basso ja Janne Tuomi, rummut) Folkjazz from Finland on mielenkiintoinen ajatuskoe: Miltä free jazz kuulostaisi jos soittaja ajattelisi soittavansa kansanmusiikkia? Tuloksena on levy, jossa hienot kansanlaulumaiset melodiat ovat alustana vapaalle jazz-ilmaisulle. Vertailukohdaksi voi nostaa Sakari Kukon virsilevyt, joskin Hot  Heros pysyy selkeämmin vapaan jatsin maailmassa.

Levyn nimi on toki hieman harhaanjohtava: se nostattanee useimmilla mielikuvan svengaavista kansanlaulujen jazz-versioista. Tästä levyllä ei ole kyse, sillä se koostuu pääosin rubatotempossa kulkevista kappaleista, joissa välillä tuutataan fonia suoraksi, välillä herkistellään hyvinkin melodisesti. Ilmaisu on puhdasta freetä, melodiat voi sen sijaan kokea hyvinkin kansanlaulumaisiksi. Jos kuulijalla ei ole liiemmin kokemusta vapaasta jatsista, voi kestää aikansa ennen kuin levyn ajatuksesta saa kiinni, mutta vaiva kyllä kannattaa.

Kappaleiden innoittajina ovat toimineet soiset erämaajärvet ja synkeät ikimetsät sekä leirinuotioilla kerrotut muinaiset tarinat. Sympaattinen kansitaide johdattelee sävellysten takana olevaan maailmaan, vaikka ensi kuulemalla ei metsän taikaa vielä
tavoittaisikaan. Mutta kyllä se musiikin ytimessä silti piilee, kunhan näkee etsimisen vaivan.

1.Iltalaulu
2.Luonnon ylistys
3.Mettäpiruja
4.Laivat purjehtivat avomerelle
5.Ameriikan-suomalainen hambo
6.Virsi Kaitajärveltä
7.Kamalka
8.Sillan yli salmen taa

Julkaisija Eclipse Music 2018

La Riippa Group: Dirty Work

cd

La Riippa group on etnoyhtye jonka juuret ovat syvällä Pohjanmaan maaperässä. Siitä huolimatta levyä kuunnellessa voit melkein kuvitella itsesi kauniille Rivieralle Välimeren rannalle. Kunnes lopulta kuulet murteen, silloin tiedät että tässä yhtyeessä täytyy olla jotain enemmänkin. Rehellisesti ja tunteella ponnistaen jazzista bluesin kautta intohimoiseen tangoon levy välittää herkullisen musiikkikokemuksen.

Dirty Work / Steinreiså / Nostalgia / By and By / Han for i Argona / Garden / Weed / Talvivaara / Tired / Ja Veit

Julkaisija La Riippa Group 2018

Lohtutorttu: Sysikymi

cd

Lohtutortun repertuaarissa soivat suomalaiset kansanlaulut ja -sävelmät, irlantilainen kansanmusiikki ja erityisesti yhtyeen omat kappaleet. Uutta musiikkia leipovat Maiju ja Anna. Yhtyeen debyttilevy Sysikymi valmistui tammikuussa vuonna 2018.

Lohtutortun tuore debyyttilevy Sysikymi julkaistiin tammikuussa 2018.  Sysikymi-levy sisältää yhtyeen omia sävellyksiä sekä versioita kansansävelmistä. Yhtyeen omat sävellykset ovat Maijun ja Annan käsialaa. Ennen esikoisalbumia yhtye on julkaissut Pyyntö EPn vuonna 2015.

Katriina Toijonen (mandoliini)
Piia Pellikainen (viulu)
Maiju Laurila (harmonikka)
Henna Mäkelin (nokkahuilut, rumpu)
Anna Kuurne (kitara)

Julkaisija Lohtutorttu 2018

Pesonen Paavo: Past Comes Back to Haunt You

cd

Past comes back to haunt you on monenlaisen perinnemusiikin ja musiikkikulttuurin pesostettu, instrumentaalinen sulautuma. Levyn olisi voinut varustaa nimellä The rough guide to traditional european-american folk guitar music by Paavo Pesonen. Albumilla soi vain Pesosen akustinen kitara. Kuusi- ja kaksitoistakielinen sekä resonaattori.

Past comes back to haunt youn teema on irtonainen, lennokas ja hivelevän kaunis pikkaus. Alkukantaista deltabluesia tai modernia kitaranvingutusta ei siltä löydy.

Yli puolet levyn kappaleista on Pesosen sävellyksiä. Sävellyksiä, mukaelmia. Niissä on teemoja ja vaikutteita vanhoista lauluista, mutta silti ne ovat Pesosen omia. Kunnianosoituksia, perinteen jatkamisia. Covereistakin hän tekee omiaan. Pesosen kitaran iso soundi ei lakkaa ihmetyttämästä. Yksi mies, yksi kitara.

Paavo Pesonen: 6 - & 12 -kielinen akustinen kitara, resonaattorikitara
     
Maythorn / Where deep waters flow / Coon can blues / Cripple creek / Guitar rag / When the soil is soft again / Amazing grace / Till morning clear / A man ain't nothing but a man / Dark was the night, cold was the ground

Julkaisija Paavo Pesonen 2018

Philomela: Samsara

cd

Philomela julkaisi uuden levyn Samsara arvostetun säveltäjän Anna-Mari Kähärän sävellyksistä.

”Pitkäaikainen unelmamme toteutui, kun saimme levyttää Anna-Mari Kähärän musiikkia”, kuoronjohtaja, musiikkineuvos Marjukka Riihimäki kertoo. Yhteistyö alkoi vuonna 2000, kun Kähärä sovitti Philomelalle laulusarjan Ikävä omia maita. Nyt julkaistava levy Samsara sisältää laulusarjan kappaleiden lisäksi myös vanhempia yksinlauluja, jotka Kähärä halusi sovittaa Philomelalle.

”Samsara on elämän kiertokulku, joka havisee suomalaista metsää, korpien kuiskintaa ja ihmiselämän iloja ja suruja. Syntymä, kuolema, rakkaus ja ero ovat levyn teemassa läsnä”, Anna-Mari Kähärä kuvaa. ”Levyn kappaleista Marja-Leena Mikkolan runoon kirjoitettu Saima Irene maaliskuussa 1918 kertoo nuoren tytön taistelusta sisällissodassa, Kantelettaren inspiroima Itken pois sykkii slaavilaista poljentoa bluesin väreissä ja uunituore Annan polska taas on rytmistä naisvoimistelua parhaimmillaan”, Kähärä kuvailee musiikkiaan.

Levyllä itsekin soittava Kähärä kertoo, että Philomelan raikas ja ilmaisuvoimainen sointi innostaa häntä säveltäjänä.
”Runot ovat inspiraationi lähde, ja Philomela tulkitsee niitä Marjukka Riihimäen taitavissa käsissä väkevästi. Riemuitsen näiden naisten herkkyydestä, voimasta ja kyvystä olla auki. Olen onnellinen, että sain tuottaa tämän levyn.”

Annan polska / Ikävä omia maita / Samsara / Kuka nukkuu tuutussasi / Unessa / Poikani puhui pilven päältä / Häälaulu / Mykkä ero / Itken pois / Saima Irene maaliskuussa 1918 / Jälkeenpäin / Hän onneton rannalle uinui / Nukun sun hiustesi tuoksuun / En mä tullut niin kuin ennen / Tuomi on virran reunalla / Nälkämaan laulu

Julkaisija Philomela 2018

Seikkailuorkesteri: Maailmalle! – Aistiseikkailu II ja III

cd

Seikkailuorkesteri perustettiin hyvin pitkälti yleisön pyynnöstä keväällä 2016. Sanna Leena Saarisen varhaiskasvatukseen suunnattujen Aistiseikkailu kirjojen ja materiaalien menestyksen myötä tekijältä oli alettu kysellä musiikkivinkkejä tarinoiden taustalle. Jonkin aikaa valmiita kappaleita ehdoteltuaan Saarisella heräsi idea Aistiseikkailun pohjalta kirjoitetuista uusista lauluista. Homma nytkähti lupaavasti liikkeelle, kun mukaan tuli Riikka Rauhala – Saarisen lailla musiikkikasvatukseen erikoistunut varhaiskasvatuksen opettaja hänkin.

Seikkailuorkesterin kokoonpanon täydennykseksi löytyivät viulisti Suvi Karppila, kitaristi Marko Aho ja multi-instrumentalisti Tapsa Kojo. Kaikki viisi Seikkailijaa myös laulavat.

Vuoden 2018 alkumetreillä julkaistiin puurtamisen tuloksena Maailmalle! – Aistiseikkailu II ja III. Se kutsuu kuulijat mukanaan monenlaisiin seikkailuihin. Kuten otsikkokin kertoo, niin maailmalla kierrellään kattavasti. 22 kappaleen aikana ehditään vierailla kaikilla kuudella mantereella ja tavata monia uusia tuttavuuksia.

Luovaan ja moniaistiseen toimintaan kannustava Aistiseikkailu tukee lapselle tärkeitä toimintatapoja: leikkiä, liikkumista, taiteellisia kokemuksia, itseilmaisua sekä kiinnostavien asioiden ja ilmiöiden tutkimista. Käyttäjäpalautteen mukaan myös aikuisten on helppo nauttia Seikkailuorkesterin akustispainotteisesta musisoinnista. Instrumentaation pääroolissa vuorottelevat viulu, haitari ja ukulele. Komppimaailma rakentuu akustisen kitaran, mandoliinin, sähköbasson ja lyömäsoitinten varaan. Kanteleen ja munniharpun kaltaiset harvinaisemmat herkut värittävät sointia.

Seikkailuorkesterin kaikki jäsenet ottavat osaa laulujen kirjoittamiseen. Uudella levyllä peruskokoonpanon lisänä vierailee myös Johanna Mäkeläinen. Hän seikkailee yhden kappaleen verran lauluntekijänä, laulajana ja kitaristina.

Vaikka Seikkailuorkesterin levyt onkin tehty täydentämään suuren suosion saavuttaneita kirjoja ja korttisarjoja, niin ne muodostavat myös oman itsenäisen kokonaisuutensa.

Maailmalle / Kuka oon? / Pohjoismaat / Olgan laulu / Linna vuorella / Villava villa / Tammi / Pizza / Afrikassa / Kamelin jäljillä / Pilli Pingviini / Alli Appelsiinipuu / Leija & lohikäärme / Rolle Robotti / Pom pom pom / Ulla Ukulele / Karhut / Iso biisoni preerialla / Popparit / Kopsahtaa kannat / Masa Mopo / Hei hei ja moi

Julkaisija Suomen maaseutumusiikkiyhdistys 2018

Tammer-Hanurit: Muistojen vuosikymmenet

cd

Tammer-Hanurit on erittäin vireästi toimiva tamperelainen harmonikkakerho, joka soittaa perinteistä, vanhaa tanssimusiikkia.

Levy sisältää suosittuja suomalaisia sävelmiä eri vuosikymmeniltä. Kaikki instrumentit ja laulu on äänitetty samanaikaisesti, jolloin levyltä välittyy aito ja luonnollinen tunnelma. Laulusolisteina Tuula Mäkinen ja Heikki Oksala.

Levy on valmistunut osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kulkurin valssi  / Ilta Oulunjoella / Ruhtinaan viulu / Suurin onni / Äänisen aallot / Vanhan veräjän luona / Tulenliekki / Nuoruusmuistoja / Takametsien kaipuu / Yksinäinen saarnipuu / Andre / Sieluni soitto / Hiljainen yö / Kesävalssi / Isänmaan valssi

Julkaisija Tammer-Hanurit ry 2018

Murtola Anna: Fuego Por Dentro

cd

Flamencolaulaja Anna Murtolan sooloprojekti Fuego Por Dentro ("sisäinen tuli, tulta sisällä") keskittyy flamencomusiikin ytimeen: ihmisäänen vahvaan ja herkkään voimaan joka ei taatusti jätä ketään kylmäksi. Murtolaa säestävät Suomen eturivin kitaristeihin lukeutuva flamencokitaristi Joonas Widenius, pitkän linjan bassotaituri Hannu Rantanen sekä Espanjassa maailman flamencon huippujen kanssa työskentelevä perkussionisti Karo Sampela.

Ensimmäinen kokonainen suomalaisen flamencolaulajan soololevy, se on saavutus jo sinänsä. Flamencon osa-alueista laulu uudistuu kaikista hitaimmin ja perinteisessä ohjelmistossakin riittää opiskeltavaa koko elämäksi – mutta kun tekee levyn, on hienoa paljastaa itsestään jotain muuta kuin taitavan perinteen tulkitsijan.

Anna Murtola ja flamencokitaristi Joonas Widenius ovat suunnitelleet tyylikkään kokonaisuuden, jossa kuuluu sekä vanhaa että uutta, lainattua ja ehkä sinistäkin.

Anna Murtola, laulu
Joonas Widenius, kitara
Hannu Rantanen, basso
Karo Sampela, perkussiot

La Llama / Tápame / Con Alegría / Sobre Las Palmas / Para Lo Ojos Negros / Bulería Del Desenamoro / Kuljen Takaisin / Fuego Por Dentro / Andando Sola

www.facebook.com/annamurtolaflamenco

Julkaisija Alba Records 2018

Iivanainen Johanna ja Mikko, Kalaniemi Maria, Alakotila Timo: Seimiyö

cd

Kaksi huippuduoa löysi yhteisen sävelen vuonna 2017, jolloin enemmän jazzin puolella vaikuttaneet laulaja Johanna Iivanainen ja kitaristi Mikko Iivanainen sekä nykykansanmusiikin uranuurtajat harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi ja pianisti Timo Alakotila esiintyivät ensimmäisen kerran yhdessä kolmen joulukonsertin verran. Suosiota saavuttaneet konsertit jalostuivat yhteiselle albumille Seimiyö.

Seimiyö-levylle on valikoitunut taiteilijoille rakkaita joulusävelmiä, jotka ovat saaneet uusia, raikkaita vivahteita taiteilijoiden omista sovituksista. Tommy Tabermanin kirjoittama ja Olli Ahvenlahden säveltämä Seimiyö on antanut nimen albumille. Sävelmät saavat sävyjä niin jazz - kuin kansanmusiikistakin, mukana on myös omia instrumentaaliteoksia. Lauluja tulkitsee heleän kaunisääninen Johanna Iivanainen yhdessä harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen, kitaristi Mikko Iivanaisen ja pianisti Timo Alakotilan kanssa.

Seimiyö / Varpunen jouluaamuna / Maria, Herran piikanen / Valo / Breath of Heaven / The Little Road to Betlehem / Heinillä härkien kaukalon / Blessings / Me käymme joulun viettohon / Enkelijää / Nyt syttyy valot tuhannet

Julkaisija Åkerö Records 2018

Tsuumi Sound System: Blinking Light

cd

Tsuum Sound Systemin neljäs levy.

Yhtye tunnetaan kansanmusiikin rajoja rikkovasta tyylistään, johon se on sekoittanut vuosien varrella aineksia mm. jazzista ja nykypopista. Uudella levyllä kuuluvatkin voimakkaat vaikutteet aina folk-rockista progressiiviseen rockiin ja free jazziin saakka. Niiden myötä yhtyeen äänimaisema ja soitinpaletti ovat monipuolistuneet entisestäänkin. Modernin tyylinsä ja lähestymistapansa vuoksi Tsuumi Sound System on saanut paljon suosiota kotimaan ulkopuolella ja yhtye onkin esiintynyt säännönmukaisesti vuosien varrella eri maissa Euroopassa ja sen ulkopuolella.

Levyn nimi Blinking Light viittaa majakan valoon ja kotiinpäin suuntautuvaan merimatkaan, valonpilkahduksiin kiireisen arjen keskellä sekä poisnukkuneisiin läheisiin tähtinä taivaalla. Levyn kolme kappaletta Luotsi, The Blink ja Wild Grasses muodostavat levyn nimeen liittyvän trilogian, joka syntyi vanhemmuuden mukanaan tuomista pohdinnoista. Luotsi käsittelee valintoja paljon matkustavan perheellisen näkökulmasta, The Blink kertoo kotiinpaluun parhaudesta ja Wild Grasses vapaista sieluista, joilla on vielä maailma auki ja koko elämä edessään. Kaikki nämä katsovat maailmaa merellisestä näkökulmasta, sillä säveltäjä Joakim Berghäll asuu saaressa, jossa tuikkiva majakka opastaa hänet matkoiltaan kotiin.

 

Everything Flows / The Amazing Race / Luotsi / The Blink / Wild Grasses / Triolipolska / And Then There Were Three / Peut-Être / Vekkula in Memoriam / Ball and Yarn / Ordinary Monday / Mimas

Tarmo Anttila: kontrabasso
Joakim ”Jusu” Berghäll: saksofonit, lyömäsoittimet
Tero Hyväluoma: viulu
Pilvi Järvelä: piano, harmoni
Hannu Kella: haitari
Jani Kivelä: kitara
Jussi Nikula: rummut, lyömäsoittimet

Julkaisija Tsuumi Sound System 2018

Project Vainiolla Ensemble: Suruvesi -lp

cd

Project Vainiolla Ensemblen Suruvesi-albumi tutkii itkuvirsien ja preparoidun pianon mahdollisuuksia. Albumilla kohtaavat itkuvirsien runollinen kieli ja kaihoisat melodiat, akustiset ja elektroniset soittimet sekä pellolla ja metsässä äänitetyt improvisoidut äänimaisemat.

Suruvesi-albumilla yhdistyvät monenlaiset tunnelmat vapaasta improvisaatiosta tarkasti rakennettuihin kokonaisuuksiin. Halusin sukeltaa syvälle äänien maailmaan: luonnon keskeltä suoraan preparoidun pianon pimeään ytimeen, kielten väkivaltaiseen raapimiseen, sotatilanteeseen, josta itketään pois sateen äänen hellään huomaan.

Kalle Vainio: preparoitu piano, lyömäsoittimet, sävellykset, sovitukset, tuotanto, äänitys, miksaus
Emmi Kuittinen: laulu, sanat ja sävellykset
Johanna Tarkkanen: kanteleet
Sarah Palu: harppu
Erika Hammarberg: trumpetti, kornetti, lyömäsoittimet
Mirva Soininen: laulu, lyömäsoittimet
Heli Hartikainen: saksofonit

Rupielen / Kulkijaiset / Vainiolla I / Raudaragehuizil ammutah / Suruvesi / Vainiolla II / Kultakruukaset

 

Julkaisija Kalle Vainio 2018

Oulun seudun purppurin ja Vepsän nuottikirjan sävelmiä

cd

Liminkalainen lukkari Robert Lehrbäck on lähettänyt Oulun seudun purppurin sävelmät Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle vuosina 1877-1879. Hän on lähetteessään kertonut, että näitä sävelmiä soittivat tuohon aikaan vanhat pelimannit, jotka olivat oppineet ne vielä vanhemmilta soittajilta.
Vepsän nuottikirjan ensimmäiset sävelmät on käsin kirjoittanut pelimanni Elias Kaakinen (s. 1779). Hän oli armeijan musikantti. Hän aloitti nuottikirjan sävelmien muistiin kirjoittamisen vuonna 1810 Ylikiimingissä. Monipolvisten sattumusten kautta nuottikirja löytyi Vepsän kylän talosta purkutöiden yhteydessä vuonna 1948. Useat Vepsän kirjan kappaleet ovat 1700-luvulta peräisin, monet ruotuväkiaikaisia Ruotsin armeijan marssien tyylisiä.

Pohjois-Pohjanmaan Kansanmusiikkiyhdistys on julkaissut nuottivihkon liitteeksi cd:n näistä vanhojen nuottikirjojen kappaleista. Sovitukset on tehnyt Vesa Pentti.

Sävelmät on soittanut levylle Oulun Pelimannit vuosina 1976 ja 1983. Soittajina: Pentti Vallo (viulu), Jussi Haanpää (hanuri), Eino Hänninen (klarinetti), Martti Sumen (basso).

Oulun seudun purppuri: 1. Purppuri-polska / 2. Angleisi / 3. Masurkka / 4. Franseisi / 5. Valssi / 6. Purppuri-polska
Vepsän nuottikirja: Vepsän marssi / Riemupelimannien marssi / Eliaksen marssi / Sandran valssi / Vepsän valssi / Heino-Matin valssi / Kanttorin poloneesi / Lungin polska 1 / Lungin polska 2 /  Heinäpolska / Uusi neion polska eli Vesikesän polska / Ylikiimingin polska

Julkaisija Pohjois-Pohjanmaan Kansanmusiikkiyhdistys 2018

Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro: Saavu, kuulas aamunkoitto

cd

Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro kokoaa yhteen eri-ikäisiä laulajia eri puolilta maata. Rakkaus Siionin virsiin ja kuorolauluun yhdistää nuoria ja vanhoja ääniä, jotka sulautuvat kuoron riveissä harvinaisen kauniiksi samettiseksi soinniksi. Syksystä 2009 lähtien kuoroa on johtanut pastori ja kanttori Samuli Korkalainen, jonka kausi kuoron johtajana päättyy tämän äänitteen julkaisemiseen.

Heränneiden elävän veisuuperinteen mukaisesti levyn ohjelmisto sisältää niin sävelmiltään, sanoiltaan kuin sovituksiltaan sekä uutta että vanhaa.

Kaikki äänitteen virret ovat Siionin virsien vuonna 2017 käyttöön otetusta laitoksesta. Heränneiden virsikokoelman kolmannessa uudistuksessa virsien kielellistä ja teologista ilmaisua tuotiin nykyaikaan, kokoelmaa tiivistettiin ja siihen lisättiin joitakin uusia virsiä. Sävelmissä suosittiin kansantoisintoja ja pyrittiin nuottikuviin, jotka tukevat heränneille tyypillistä säestyksetöntä veisuutapaa.

Äänitteen virret on valittu ilmentämään uudistettujen Siionin virsien erityispiirteitä. Joukossa on uusia ja uudistettuja tekstejä, nykyiseen laitokseen otettuja toisintosävelmiä, mutta myös virsiä, joiden teksti ja sävelmä pysyivät muuttamattomina.

Maa, Katso, Herran Käsi Jo / Saavu, Kristus, Vapahtaja / Lahjoita, Herra, Perheisiimme / Olet Saapunut, Herramme Armollinen / Vanhurskas Herra / Kiittäisimme Armostasi / Koit, Jeesus, Ristin Ruhtinaana / Laupias Jeesus Parantaa / Ilmoita, Herramme, Voimasi Meille / Oi Herra, Jumalani / Maan, Taivaan Herra, Luoja / Kiitetty Nyt Olkoon / Airuet, Nyt Maitten Ääriin / Jo Joudu, Mun Sieluni / Kahden Maan Kansalainen / Herraa Hyvää Kiittäkää

Julkaisija Herättäjä-yhdistys 2018

Sivut

Selaa vanhempia julkaisuja