Uusia julkaisuja

Otra

cd

Otra ammentaa voimaa kansanmusiikista. Yhtye soittaa sekä itse sävellettyä että perinnemusiikin aarteistosta löytynyttä musiikkia luovalla otteella.

Julkaisija Otra 2016 2016

Jaakko Laitinen & Väärä raha: Näennäinen

cd

Jaakko Laitinen ja Väärän Raha –yhtyeen uusi albumi Näennäinen julkaistiin 2.12.2016. Railakkaan yhtyeen neljännellä albumilla tuttuihin Balkanin, Venäjän ja Suomi-Iskelmän sävyjen joukkoon sekoittuu tunnelmia Turkista, Kreikasta ja Lähi-Idästä.  Suuri osa sävellyksistä onkin syntynyt Väärän Rahan avartavien keikkamatkojen seurauksena.  
 
Näennäinen albumilla myös sanoitusten skaala on laajentanut lyyristen tunnelmakuvausten lisäksi entistä enemmän tarinankerrontaan.  Yhtyeen nokkamies Jaakko Laitinen avaa tulevan levyn lyriikoiden syvyyksiä:
 
- Aikaskaalalla liikutaan miljardeja vuosia sitten alkumeressä elämän syntyhetkien sameissa vesistä aina dystooppisiin tulevaisuudenkuviin kuitenkaan lemmen problematiikkaa unohtamatta. Rakkauden kysymyksiä käsitellään yhtä lailla niin kosmologisesta kuin fenomenologisestakin näkökulmasta, samaten kuin elämän synty ja meissä vaikuttavat vuosimiljardien takaiset salaperäiset voimat ristivalotetaan niin tieteellisen tiedon kuin mytologisenkin kuvaston valossa. 
 
Näennäinen levyllä vierailevat tanskalais-makedonialainen klarinetisti Bjonko sekä berliiniläinen balalaikansoittaja Morgan Nickolay. Levyllä kuultavista viuluista vastaa Matti  Pitkänen ja perkussioista Tuomas Timonen. Lainasäveliä albumin kappaleista edustavat Venäjältä ja Ukrainasta lainailtu 'Valheet ja kahleet' sekä kreikkalaisen Anestis Delioksen rembetiko-klassikko 'Kännissä ja pilvessä' - alkuperäisen tunnelmaa kunnioittaen suomennettuna.
 
Katso levyltä julkaistun singlen Naamioleikki aivan kreisi musiikkivideo:
https://www.youtube.com/watch?v=20q3lx0C8H4

Julkaisija Playground Music Finland 2016

Jutta Halmetoja: Syystä kevääseen

cd

Tamperelainen laulaja–lauluntekijä Jutta Halmetojan soololevy.

Julkaisija Jutta Halmetoja 2016

Baby Boy Varhama: The Blues Come Around

cd

Baby Boy Varhama - laulu, akustinen kitara, elektroninen tanpura

The Okie Boys:
Tommi Lievemaa - akustinen kitara, sähkökitara, mandoliini, laulu
Antti Akkanen - basso
Lari Hermanni Lius - rummut

ystävät:
Matti Hussi - harmooni
Jonas Metsäkylä - sitar
Kimmo Parviainen - Hammond organ
Olli Haavisto - lap steel guitar
Mirva Minkkinen - kantele
Katja Turunen - laulu
Martti Peippo - klarinetti
Antti Heerman - viulu

The Blues Come Around  / Louise / Touch Me Light Mama  / Buried Alive In The Blues / Soledad  / Deep Elem Blues / Blue Room Blues / Casey Jones / A City Called Heaven

Julkaisija Baby Boy Varhama 2016

Slack Bird : Let's Start Wearing Capes

cd

Banjopunkkia Suomesta.

Julkaisija Slack Bird 2016

Ånon Egeland, Bruce Molsky & Arto Järvelä: Rauland Ramblers

cd

At the Rauland International Winter Festival in February of this year, Bruce Molsky, Arto Järvelä and Ånon Egeland – all highly respected tradition-bearers and major figures in their respective traditions – met to play a concert together. A few free days scheduled before a concert at Oslo’s Rikscenen the following week turned into a session in the intimate studio at Rauland’s Department of Traditional Art and Traditional Music. The recordings they made there, together with live material from the Rikscenen concert, resulted in this album by three fantastic players at the top of their game.

Engelska från Korpo / Cumberland Gap / Harvelandsvalsen / Shaking Off The Acorns / Napolilainen katulaulaja (Gerhard Winkler) / Reuben / Laulu, olut ja viina (trad/Arto Järvelä) / Ein Gamle-Jens spila jamt når han kom ifrå byen / Boys Them Buzzards Are Flying/Cotton Eyed Joe / Spoof Polonaises 1 & 8 / Gamle-Olav / Poor Little Mary Sitting In The Corner / Sjøfløytehamborg

Julkaisija OArt Music 2016

Teho Majamäki: Travelogue

cd

Pitkän linjan muusikko, multi-instrumentalisti ja musiikin käsityöläinen Teho Majamäki julkaisi debyyttilevynsä 22.1. Albumi on monia etnisiä sävyjä sisältävä kerroksellinen matkakertomus, joka on syntynyt viimeisten 15 vuoden aikana matkalla ympäri maailmaa. Se heijastelee monikerroksisella soundillaan herkullisesti odottamattomia kohtaamisia, tilanteesta toiseen vaihtuvia tunnelmia ja yllätyksellisyyden iloa.

"Matkani äänien kerääjänä alkoi vuonna 2000 ja kulki Australian, Tansanian, Japanin, Intian ja Espanjan kautta takaisin Suomeen", Majamäki kertoo. "Soololevy-projekti käynnistyi jo 1990-luvulla ajatuksen tasolla ja nyt se viimein on totta. Päällimmäisenä on tällä hetkellä kiitollisuuden tunne jokaisesta kohtaamisesta."

Julkaisija Udu Mood Music 2016

KYN: Jos minä puhuisin sinulle

cd

Mikko Hassisen sävellyksiä ja sovituksia sisältävä etnisen jazzin levy.

35-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Naiskuoro KYN julkaisee ke 26.10.2016 klo 19 Savoy-teatterissa (Kasarmikatu 46-48, Helsinki) kahdeksannen äänitteensä, Jos minä puhuisin sinulle. Levy sisältää viime vuonna Teosto-palkinnon saaneen Mikko Hassisen KYN:lle sekä KYN:lle ja jazzyhtyeelle (Manuel Dunkel, tenorisaksofoni; Ville Herrala, kontrabasso ja Mikko Hassinen, lyömäsoittimet) säveltämää ja sovittamaa etnistä jazzia.

 Etninen jazz on kuoromusiikin genre, jonka KYN on tilausteoksillaan luonut. Siinä kansanperinteemme melodiset ainekset ja tekstit sekä nykyrunous yhdistyvät jazzrytmiikkaan ja -harmoniaan.

“Erityistä levyllä on sen kokoonpano, joka haastaa kuoron osaksi jazzyhtyettä, yhdeksi sen instrumentiksi. Kuoro on sekä solisti että harmonia- ja perkussiosoitin”, KYN:n taiteellinen johtaja, musiikkineuvos Kaija Viitasalo kertoo.

 Levy koostuu kolmesta osasta. Ensimmäisessä kuullaan jazzsovituksina suomalaisia kansanlauluja ja yksi niihin jo rinnastettava elokuvasävelmä. Toisessa amerikkalaiset jazzstandardit muokataan etniseksi jazziksi suomenkielisin tekstein. Kolmannen osan muodostaa Virpi Stenlundin runoihin sävelletty Jos minä puhuisin sinulle -sarja. Siinä omat juuremme ja jazzmusiikin vaiheet ovat läsnä perintönä, joka elää alati ja etsii tässä hetkessä uusia muotoja.

Julkaisija Alba Records 2016

Folk is Happening

cd

Folk is happening on 60-luvun folk-tulkintoihin uppoutunut, Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston suojissa vuoden 2011 syksystä alkaen toiminut Folkyhtye. Yhtye sai alkunsa ryhmän vetäjän Heikki Nikulan kaipuusta palata nuoruusvuosiensa 60-luvun folk/hootenanny -juurille. Niin suomalaiset, amerikkalaiset kuin myös Brittein saarten folk-aarteet saavat omat autenttiset tulkintansa yhtyeen sovittamisessa kappaleissa. Tällä esikoisalbumillaan Folk is Happening pureutuu tulkitsemaan monille tuttujen folk-balladien syvimpiä tuntoja ja sävyjä.

Last Thing on My Mind / The Town I Loved So Well / Farewell to Liverpool / Carrickfergus / Down by the Salley Gardens / Fiddler´s Green / The Water is Wide

Julkaisija Folk is Happening 2016

Ilo(iset) tytöt: Tulossa!

cd

Mie ilossain ja surussain vain musisoia tykkään, jos näen kivan runon, siihen melodian lykkään. Voi, kun KAIKKI päivät saisi lauleskella ja hanurin soittoa harjotella!

 

Rakas kuulija, sie pitelet nyt käsissäs meijän esikoislevvyy. Haikeetaha tuo, niin kauvva myö sitä viännettii, vaikkei studios oltukkaa ko nelisen hassuu päevää. Vuan kylä myö palijo puhuttii, et oisse vuan kiva suaha narulle nämä ilooset vuojet ko yhees soitettaan, tiijä koskaa vaek oiski ohi – vaik ikinuorii ja nättei ollaakii.

 

Ilo(iset) tytöt on ollunna Tulossa! jo vuojesta 2012 alkaen. Levyn tekkoon meitä kannusti ennen muita meijjän oma kuulijakunta, ja toivomma, että hyö tästä nauttivat. Siinä muallisessa tulossa tuskin ollaan tämän julukasun jäläkeenkään, mutta haetanneeko tuo: myö ollaan kuitennii onnellisia, että suahan soittaa ja että keikoille tohitte tulla: ollaanhan myö parraimmillaa lavaalla, ja sen ulukopuolella ja kumpaaki sorttimenttii on tälle alpumillekkii päätynt. Iloa, eloa, suloa ja tuloa: siihen on hyvin pyritty, mutta riimaa on tohtinu tulla. Levyllä kuuluu arki, ja nii sen pittääkin. Meille on arki tupannu olla ku yhtä juhulaa ja toisteppäin. Se tietty suattaa suututtaa, että tää on ku kuunnelma konsanaa: taustamusaksi ei oikee sovi, rosoa on ja rönsyä, vuan parempi viilistellä hetkessä itessään. Ja siihe myö kaikkii kannustettaan: ota se hetki ittelles, minkä täs haepakas ansaitset.

 

Tämä muailma on niin arka paekka naiselle. Pittää olla kliiniä ja silleetä, ei kertakaikkiaan oo tilloo moninaisille naisille. Myö ei olla mittää iäripiätä, vuan ihan tavallissii savolaislikkoja, viimesepäälle pelimanneja. Meille on tärkkeetä ystävyys, soittamisen ilo, saona ja Sangria ja näitä myö vualitaan viimesöön asti. Vaekka mitä vielä tapahtus täs kiaron pyörees muailmas, myö toivotaan voivamma olla sopivan hyvvii ja osottammaa muillekkii tämä tie. Oo rohkeesti kuka oot ja hyppää meijjän kelekkaa!

Julkaisija Ilo(iset) tytöt 2016

Vepsläižed lühüdpajoižed – Vepsäläisiä lühüdpajoja

nuottikirja

Vepsläižed lühüdpajoižed – Vepsäläisiä lühüdpajoja

Maailman musiikin keskus -musiikki-instituutin julkaisuja

Vepsläižed lühüdpajoižed – Vepsäläisiä lühüdpajoja

Vepsäläiset ovat suomalais-ugrilainen kansa, joita viimeisten arvioiden mukaan on noin 6000. Vepsäläisten asuma-alueet sijoittuvat Venäjälle Karjalan tasavallan, Pietarin ja  Vologdan lääneihin. Kielensä perusteella vepsäläiset kuuluvat suomen lähisukukieliin ja ehkä juuri tästä syystä erityisesti suomalaiset kielen tutkijat ovat olleet kiinnostuneita  vepsän kielestä.

Mielenkiinto vepsää kohtaa sai alkunsa, kun A. J. Sjögren ilmoitti tavanneensa vuonna 1824 tutkimusmatkallaan Venäjällä kansan, joka kutsui itseään vepsäläisiksi. Mielenkiintoa lisäsi vielä se, että vanhojen aikakirjojen eli kronikoiden perusteella oli luultu, että vepsäläiset olivat sulautuneet venäläisiin jo kauan sitten.

FT Jari Eerolan teos 'Vepsläižed lühüdpajoižed – Vepsäläisiä lühüdpajoja' sisältää 53 eri aiheista laulutyyppiä, 110:n laulun sanat suomennoksineen, 100 nuotinnusta ja ääninäytettä eri aikakausilta ja eri vepsäläisalueilta. Teos  on tarkoitettu kaikille kansanomaisesta laulusta kiinnostuneille.

Jari Eerola on tutkinut vepsäläisten musiikkiperinnettä 2000-luvun alusta lähtien ja työ jatkuu edelleen. Tutkimukseen on kuulunut niin kenttämatkoja vepsäläisalueille kuin laajojen arkistoaineistojen tutkimista. Pitkäjänteinen työ saavutti yhden määränpäänsä, kun vuonna 2012 valmistui ensimmäinen vepsäläistä musiikkia käsittelevä väitöskirja. Eerolalla on myös laaja musiikkipainotteinen koulutus ja hän on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta musiikkipedagokiksi. Tällä hetkellä Eerola on tutkijana Tampereen yliopistossa ja tuntiopettajana Pirkanmaan musiikkiopistossa
Ajankohtaisena asiana ja Vepsä-teemaan liittyen tiedoksi tässä yhteydessä että Eerola luennoi II Kansanmusiikin tutkijoiden symposiumissa Helsingissä tiistaina 29.11. aiheesta 'Besedat ja vepsäläisen musiikkiperinteen muutos' (SKS:n juhlasasi, aikavälillä 10.00 - 12.00). Symposiumin (28.-29.11.2016) järjestää Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Haastattelut ja teoksen sisältöä koskevat tiedustelut: Jari Eerola (FT/Musiikkipedagogi)
puh. 050-5769477
sähköposti: jveerola@gmail.com

Julkaisija/tiedustelut:
Maailman musiikin keskus
Hämeentie 34 D, 00530 Helsinki
www.globalmusic.fi  
09-6962790
gmc@globalmusic.fi

Teos on myytävänä Maailman musiikin keskuksen verkkokaupassa osoitteessa www.globalmusic.fi

2016

Floating Sofa Quartet

cd

Floating Sofa Quartetissa soittaa nuoria kansanmuusikoista Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta. Yhtye perustettiin Nordtrad-konferenssissa 2013, kun nuoret opiskelijat olivat siellä osana opintojaan.
Yhtyeellä on erikoinen soitinkokoonpano, ohjelmistona on omia sävellyksiä sekä perinteistä kunkin maan musiikkia.

Yhtyeessä soittavat:
Leija Lautamaja [FI] 2,5-rivinen haitari ja harmoni
Malte Zeberg [SE] kontrabasso, mandoliini
Clara Tesch [DK] viulu, alttoviulu
Mads Kjøller-Henningsen [DK] puupuhaltimet, ruotsalainen säkkipilli

Midsommerschottish / Queen Tower / Själaschottish / Jomfruen og Månen / Lösningen / Æ Viskestykk' / P. Thamsens Ane / Tänäänkään ei satanut / Drunken Devil / Opdagede Omsider / Augustvals / Vill du flyga? / Hunting / Kikkebjerget

Julkaisija GO' Danish Folk Music 2016

Airi Hautamäki solisteineen: Sinun omasi

cd

Tällä levyllä Airi Hautamäen soittimena on viisirivinen haitari. Hän on ehtinyt soittaa tanssimusiikkia n. 20 vuotta, ensin orkesterin kansaa mutta viimeiset 15 vuotta ns. yhden naisen orkesterina - kompit ja harmoniat soivat midiohjattuna koneelta. Airin pitkäaikaisena haaveena on ollut levyttää viisirivisellä soittamaansa tanssimusiikkia, yhdessä oman suvun solistien (Outi, Anssi ja Pentti) kanssa. Nyt haave on toteutettu tälle levylle - sovituksina ja muodossa, jollaisina kappaleet ovat keikoillakin kuultavissa.

Tango Sinikalle / Tulenliekki / Jos jätät minut / Aamu Airistolla / Puhelinlangat laulaa / Rattaanpyörä / Siks oon mä suruinen / En enää vaieta mä voi / Valssi menneiltä ajoilta / Tango d´Amore / Sinun omasi / Tango Pelargonia / Tango Desiree / Pikku midinetti / Lumikukkien maa / Minne tuuli kuljettaa

Julkaisija Airi Hautamäki 2016

Subsonic Trio: Sonic Migration

cd

Kolmen maanosan soinnit ja soittimet kohtaavat ennakkoluulottomalla löytöretkellä kohti yhteistä pulssia. Trion musiikissa juuret ovat syvällä mutta päät pilvissä: improvisaatio ja musiikillisten raja-aitojen ylittäminen ovat kolmikon työskentelyn keskeisiä elementtejä.

Adriano Adewale, percussiot, laulu (Brazil)
Kristiina Ilmonen, huilut, percussiot, laulu (Finland)
Nathan Riki Thomson, kontrabasso, kalimba, huilut, laulu (Australia)

Julkaisija Bafe´s Factory 2016

Balladilaulaja, leikaritanssija - Monitaiteinen näkökulma balladien esittämiseen

kirja

Balladilaulaja, leikaritanssija
Monitaiteinen näkökulma balladien esittämiseen

Maija Karhinen-Ilo 2016
Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia
MuTri-tohtorikoulu, Kansanmusiikin aineryhmä
Taiteellinen tohtorintutkinto

Tässä tailteellisen tohtorintutkinnon kirjallisesa työssä tarkastellaan balladia historiallisena ja elävänä perinteenä monitaiteisen muusikon näkökulmasta. Balladilla tarkoitetaan keskiajan Euroopassa syntynyttä kertovan kansanlaulun lajia ja monitaiteisella muusikolla soittoa, laulua, tanssia sekä draamaa yhdistävää esiintyjää. Esikuvaksi nostetaan keskiajalla kiertäneet monitahoiset muusikot, leikarit.

Työ perustuu ajatukseen tutkivasta muusikosta, joka etsii tietoa, materiaaleja ja inspiraatiota historialliseista lähteistä ja käyttää niitä omassa taiteellisessa työssään. Aineisto pohjautuu erityisesti suomalaisiin balladilähteisiin, mutta mukana on myös kansainvälistä materiaalia. Tutkinnon pääpaino on taiteellisissa tutkintokonserteissa, joita tämä kirjallinen työ käsittelee sekä aineistona ja että tuloksinaja joiden prosesseja se reflektoi.

Historiallistataustaa avataan esittelemään lyhyesti balladeista ja leikareista saatua tietoa.

Kirjallisessa työssä avataan sekä balladikulttuurin taustoja että leikarimuusikkojen roolia keskiajalla ja peilataan kansanmusiikissa yleistä monitaiteista muusikkoutta näiden ammattikuvaan.

Tutkinnon keskeisimmät kysymykset liittyvät balladien esittämiseen. Viidessä tutkinotkonsertissa balladien esittämistä lähestyttiin eri näkökulmista: perinnelähtöisesti ja uudistavasti, sooloesiintyjänä ja ryhmässä tanssien sekä draaman keinoja kokeillen. Konserttiesittelyssä kuvataan työskentelyn prosesseja ja esiin nousseita teemoja, joista omien balladien säveltäminen tutkinnnon loppuvaiheessa nousee vahvasti esille.

Loppupäätelmissä avataan balladien esittämiseen syntyneitä näkökulmia ja balladitanssin kokemuksellisuutta sekä arvioidaan balladin ja leikariuden asemaa nykykulttuurissa.

Julkaisija Taideyliopiston Sibelius-Akatemia 2016

Bibb Eric & North Country Far with Danny Thompson: The Happiest Man In the World

cd

Akustista bluesia.

Eric Bibb - laulu, kitara
Petri Hakala -mandoliini, mandola
Olli Haavisto - dobro ja weissenbor

Julkaisija Dixiefrog Records 2016

Hot Club d’Europe: The Best Things In the Life Are Free

cd

Paulus Schafer - kitara
Olli Soikkeli -kitara
Arnoud van den Berg - kontrabasso

Julkaisija Sinti Music 2016

Helsinki-Cotonou Ensemble: The Road Is Long – Live at Savoy Theatre

cd

Suomalais-beniniläinen HelsinkiCotonou Ensemble julkaisi odotetun kolmannen, The Road is Long – Live at Savoy Theatre -nimisen albuminsa 4. marraskuuta. Vuoden alussa Savoy-teatterin keikalla äänitetty levy on yhtyeen ensimmäinen live-albumi sekä samalla ensimmäinen vinyylijulkaisu. Vinyylin lisäksi albumi on julkaistu digitaalisessa muodossa.

Vuonna 2012 perustettu HelsinkiCotonou Ensemble on helsinkiläisen kitaristi Janne Halosen ja beniniläisen lyömäsoittaja-laulaja Noël Saïzonoun luotsaama kahdeksanhenkinen yhtye, joka yhdistelee beniniläisiä Voodoo-uskonnosta ammentavia perinnerytmejä, afrobeatia, jazzia, funkia ja hip hopia. Beninissä alkunsa saanut yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Beaucoup De Piment! vuonna 2013, minkä yhteydessä bändi kiersi kattavalla kiertueella ympäri Suomea.

Noël Saïzonou - laulu, perkussiot & afrikkalainen saksofoni
Janne Halonen - kitara & laulu
Sampo Riskilä - basso
Juha Räsänen - rummut
Menard Mponda - perkussiot & laulu
Visa Oscar - koskettimet
Mikko Pettinen - trumpetti & laulu
Janne Toivonen - trumpetti & laulu
Joakim Berghäll - saksofoni & laulu
Linda Fredriksson - saksofoni & laulu

Side A
1. The Road Is Long
2. Minin Vodjo
3. Agamafa na Hèdé

Side B
1. Adande
2. Djigbo

Julkaisija No Problem Music! 2016

Hereä: Veden värit

cd

Vaikka Hereän akustinen rytmimusiikki ponnistaa pohjoisesta perinteestä, musiikillisia vaikutteita on poimittu eri puolilta maailmaa. Veden värit levyllä on kaivauduttu Kalevalaisten taruhahmojen kuten Kuuttaren, Päivättären ja Ilman Immen maagiseen olemukseen sekä lumouduttu kalevalaista kansanrunoutta tuoreammastakin runoudesta.

Älä minua / Tyttö itki / Liikaa /Yön kämmenellä / Päivätär /Kuutar / Ilman impi / Keinu / Edelin uni / Musta perhonen / Mataloita maita kuljin

Julkaisija Hereä 2016

Fire in the North Sky: Epic Tales from Finland (Saatuja sanoja)

cd

Lauluja ja eeppisiä tarinoita Kalevalasta.

Muusikot:
Anna-Kaisa Liedes - laulu
Kristiina Ilmonen - huilut, laulu, perkussiot
Timo Väänänen - pyngry, kantele
Nick Hennessey - tarinankerronta

Julkaisija Adverse Camber Productions 2016

Sivut

Selaa vanhempia julkaisuja