Uusia julkaisuja

Tampo: Vaiston varassa

cd

1. Mykorritsan joulu
2. Ultramariini
3. Kuuma narttu
4. Polkupyörällä Tunisiaan
5. Canis Lupus tuokio 1
6. Khum boogie
7. Canis Lupus tuokio 2
8. Ikuisilta näyttävät tähdet
9. Route 325
10. Kivitanhua valssi

Julkaisija Helmi-Levyt 2015

Liisa Valo & Jussi Wirkkala: Maria Josefina Valon lauluja - Kaustisen laulukirja 2

nuottikirja

Maria Josefiina Valo, o.s. Salo (1886-1973) opittiin tuntemaan Kaustisella Fiina Valona, Ampron Fiinana sekä lastenlasten keskuudessa Ampron Mummuna. Musikaalisessa ympäristössä varttunut Maria Josefiina oli hyvämuistinen kansanlaulaja, jonka repertoaariin kuului poikkeuksellisen suuri määrä lauluja. Poikkeuksellisen mittavaa on ollut myös Maria Josefiinaan tämän elinaikana kohdistunut tallennustyö, jonka ansiosta suuri osa Fiinan lauluista on säilynyt jälkipolville.

Vuonna 1989 julkaistun Kaustisen laulukirja 1:n jatko-osa, Liisa Valon ja Jussi Wirkkalan toimittama Maria Josefiina Valon lauluja esittelee liki 60 laulua, jotka on taltioitu Sisko Valon, Juha Kankaan ja Erkki Ala-Könnin toimesta. Tämä Mummun lauluina tunnettu laulusävelmistö on varsinainen aarreaitta kenelle tahansa Kaustisen seudun lauluperinteestä kiinnostuneelle.

76 sivua.

Julkaisija Kansanmusiikki-instituutti 2015

Linnea Holmberg: Förgätmigej

cd

Linnea Holmberg on etsinyt ja löytänyt vanhempiensa (Ebba ja Bertel Holmberg) soitteita ja lauluja arkistoista, jotka hän on tällä levyllä koonnut ja esittänyt muusiikkoystäviensa kanssa.

Muusikot:

Linnea Holmberg - laulu, viulu
Ingolf Backman - basso, laulu, huuliharppu, cajon, shaker, harmonikka
Anders Holmberg - harmonikka, vihellys
Rabbe Thomansson - kitara, banjo, stemmalaulu

Den sjuttonåriges klagan / ABCD / Tordyveln och flugan / Friarevisan / Försakelse / Saga vid spiseln (Det var en gång en konung) / Skomakare Jon / Pelle och Stina / Nu måste jag resa / Var det en dröm / Jag sjunger för jag är så glad / Jims klagan / He it na rolit / Gryhuttipåken / Vad det sällt att ogift vara / Jul i Kaukasien / Uppå berget / Trasten i höstkvällen

Julkaisija Linnea Holmberg 2015

Ale Carr & Esko Järvelä: Holmgång

cd

Ale Carr (SE) & Esko Järvelä (FI) ovat kaksi palkittua, innovatiivista ja dynaamista nuoren polven nykykansanmuusikkoa, jotka ratsastavat skandinaavisen pelimannimusiikin nousukauden korkeimmalla aallonharjalla. Yhteistyö sai alkunsa, kun herrat sattuivat istahtamaan vierekkäin spontaanin jamisession tuoksinnassa WOMEX-maailmanmusiikkimessuilla, missä citternin ja viulun sulava yhteissointi löytyi välittömästi. Duon jäsenet ovat varttuneet kotimaissaan kansanmusiikintäyteisessä ympäristössä, eikä tämä myöskään jää huomaamatta sähäkässä ja musikaalisessa tavassa käsitellä polskille, sottiiseille ja engelskoille tyypillisiä rytmejä ja finessejä. Saumaton ja virtuoottinen yhteismusisointi, äärimmäiset virtapiikit, vivahteikas fraseeraus ja aito kansanmusiikkipoljento puhaltavat niin perinteiset skandinaaviset pelimannisävelmät kuin duon omat sävellyksetkin täyteen elämää saaden aikaan hengästyttävän ja ikimuistoisen kuuntelukokemuksen. Ale ja Esko ovat kansanmusiikkiväelle maailmanlaajuisesti tuttuja mm. yhtyeistä Frigg, Dreamers Circus, Baltic Crossing, Basco ja Tsuumi Sound System, jotka kaikki kuuluvat genren pohjoismaisen vientituotelistan kuumimpaan kärkeen.

Ale Carr - cittern ja viulu
Esko Järvelä - viulu

Julkaisija Ale Carr & Esko Järvelä 2015

Sanna Kurki-Suonio: Kuolematon Erikoissysteemi

cd

Sanna Kurki-Suonio on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu nykykansanmusiikin tekijä. Toimiminen ruotsalaisen Hedningarna-yhtyeen solistina näiden menestyksekkäimmillä levyillä Kaksi (1992), Trä (1994) ja Karelia visa (1999), ensimmäinen oma levy Musta (1998), yhdessä kanteleensoittaja Riitta Huttusen kanssa tehty Kainuu (2004) ja Tapani Rinteen tuottama Huria (2007) ovat siivittäneet tämän upean laulajan ja vahvan tulkitsijan kansainvälistä uraa. Huria
palkittiin keväällä 2008 vuoden parhaan kansanmusiikkilevyn Etno-Emmalla, ja se julkaistiin Pohjoismaiden lisäksi mm. Keski-Euroopassa ja Englannissa.

Nyt on julkaistu kuitenkin ensimmäinen Sannan ensimmäinen oma levy kahdeksaan vuoteen! Jo muutaman keikan tehnyt Sanna Kurki-Suonion Kuolematon Erikoissysteemi on hänen pitkään kypsytelty uusi kokoonpanonsa. Se yhdistää tuoreesti ja ennakkoluulottomasti etnopohjaisen vahvan laulun harkitun pienimuotoisilla elementeillä toteutettuun, sekä akustisia soittimia että sähköä käyttävään indierockiin. Lopputulos on kiehtovaa, aivan uudenlaista nykykansanmusiikkia. Tai näkökulmasta riippuen selvästi etnovaikutteista indierockia….

Vuonna 2014 Teosto-palkinnon saanut tuottaja ja muusikko Risto Ylihärsilä tunnetaan erityisesti innovatiivisesta Risto-yhtyeestään. Sannan, Riston ja koko bändin yhteistyö on huikeaa. Albumin teema on rakkaus. Laulujen tekstit ovat Kantelettaresta, karjalaisista kansanlauluista, Aulikki Oksasen runoista ja Sannan omasta kynästä.

Kuolematon Erikoissysteemi:
Sanna Kurki-Suonio – laulu
Risto Ylihärsilä – koskettimet, tuotanto
Dimitri Tolonen – rummut
Roope Laasonen – basso
Otto Staubenbiel – huuliharppu
Jarkka Rissanen – kitara

Julkaisija Rockadillo Records 2015

Sväng: Sväng plays Sibelius

cd

Kuinka Svängismi yhdistyy Sibeliuksen ikonisiin sävellyksiin?

Vuonna 2010 huuliharppukvartetti Sväng teki tilaustyönä Ranskaan konserttisarjan ”Sväng plays Chopin”. La Folle Journée -festivaalilla tehdyn 14 konsertin kiertueen klassinen yleisö oli sekä innoissaan että hämillään.

Tuolloin jäi itämään ajatus, että jonain päivänä Sväng vielä soittaa omaa kansallissäveltäjäämme Sibeliusta. Sibeliuksen juhlavuosi tarjosi oivan hetken toteuttaa pitkäaikainen haave, joka osoittautui myös valtavaksi haasteeksi: kuinka sovittaa suomalaisten tuntemat ikoniset orkesteriteokset neljälle huuliharpulle? Sväng ei halunnut tehdä yksinkertaistuksia, hittipotpuria tai musiikillista vitsiä, vaan tuoda kuuluviin uuden sointivärin, mahdollisuuden, jota Sibelius ei voinut kuvitella.
Chopinin sovittaminen oli ”vain” pianopartituurin avaamista, mutta nyt olivat kyseessä suuret orkesteriteokset: Karelia-sarja, Lemminkäisen kotiinpaluu, Andante festivo… Svängin muusikko-säveltäjät Eero Grundström ja Jouko Kyhälä tarttuivat partituureihin innolla mutta jännittyneinä: Svängaako Sibelius?
Lopulta Sväng löysi teoksista aimo annoksen pelimannihenkeä, ja Sväng sai Sibeliuksen kuulostamaan omaltaan.

Sväng plays Sibelius -levy julkaistiin Suomessa 2.12.2015 Musiikkitalon konsertin yhteydessä. Julkaisuun liittyi kotimaan kiertue konsertteineen Helsingin musiikkitalossa ja Lahden Sibelius-talossa, Laukaalla, Eurassa ja Seinäjoella. Ensiesityksensä Svängin Sibelius-tulkinnat saivat viime kesäkuussa Haapavesi folkin yhteydessä yhteistyössä Haapaveden kamariorkesterin kanssa, minkä jälkeen Sibeliusta on esitetty jo Itävallassa, Saksassa, Belgiassa, Ruotsissa ja Norjassa. Tammikuussa vuorossa on Japani.

Julkaisija JUMI 2015

Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu: Metsään

cd

Vuonna 2007 perustettu Ammuu! on uuden suomalaisen lastenmusiikin lippulaiva. Yhtyeen akustinen sointi ja upea stemmalaulu, pedagoginen ote sekä taidokas esiintyminen ovat tehneet vaikutuksen niin Emma-palkintoraatiin, musiikkikasvatusväkeen kuin kymmeniin tuhansiin lapsiin kautta maan. Uuden juonellisen konserttikokonaisuuden myötä Piippolan väki menee metsään, muttei päin honkia.

Kun Ammuu! ryhtyy etsimään aarretta, alkaa jännittävä seikkailu taianomaisessa metsässä. Tämän mukaansatempaavan matkan aikana tutustutaan monenkirjaviin metsän asukkaisiin. Luvassa on riemukkaita hetkiä, lauluja ja leikkejä metsän siimeksessä sekä ripaus taikaa. Miten puut soivat? Entä löytyykö aarre? Tule mukaan selvittämään!

Hanna-Maija Aarnio, Lehmä, viulu, kellopeli, laulu
Esko Grundström, Vaari, kontrabasso, laulu
Riikka Helske, Hiiri, kantele, laulu
Essi Putkonen, Kissa, viulu, laulu
Tero Pajunen, Heppa, kitara, laulu
Heidi Tamper, Possu, puhallinsoittimet, laulu

Julkaisija Ammuumuusikot ry 2015

Lempee & Lovee

cd

Lempee & Lovee on Puhtin (Anne-Mari Kivimäki & Reetta-Kaisa Iles), Pekko Käpin, Samuli Volannon ja käsikirjoittaja-ohjaaja Johanna Keinäsen yhdessä toteuttama monitaiteellinen Kalevala-konsertti, joka on nyt saatu taltioitua myös levylle. Kokonaisuus voitti ansaitusti Kalevalaseuran ja Konserttikeskuksen Kalevala-ohjelmankilpailun vuonna 2013.

 

Vaikka Puhti on parhaimmillaan livenä, toimii tämä kokonaisuus välispiikkeineen hämmentävän hyvin. Kappaleita ei voi eritellä, koska ne ovat kaikki jotain erityistä. Ne (ja välispiikit) ovat täynnä hersyvällä huumorilla höystettyä kansanperinnettä, viihdyttävää kerrontaa, erityisen voimakasta tulkintaa sekä melodisesti ja rytmillisesti aina mukaansa tempaavaa iloittelua. Ja mikä parasta, samassa paketissa saa sivistävän oppimäärän deittailun esihistoriasta!

Julkaisija Kihtinäjärvi records 2015

Vellamo: Koskenkylä

cd

Kalevalaisen taruston veden emännän mukaan nimetty Vellamo on Pia Leinosen ja Joni Tialan luotsaama kokkolalainen folk–yhtye, jonka ilmaisussa sulaa suomalainen laulelmaperinne viehättävään retroiluun, luoden taianomaisia nykyfolk–tunnelmia. Puolet vuodesta Vellamo viettää tien päällä: Kotimaan ohella kiertueet ovat vieneet Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Uuteen-Seelantiin. Vellamo julkaisi Yhdysvalloissa äänitetyn, Euroopassakin hyviä arvioita keränneen esikoisalbuminsa alkuvuodesta 2013. Toinen albumi Trad julkaistiin kesällä 2014. Levyllä soittavat myös basisti Janne Ylikorpi sekä rumpali Timo Tikkamäki, jotka kuuluvat Vellamon bändikokoonpanoon. Koskenkylä on Vellamon kolmas albumi. Levy on äänitetty kesällä 2015 Studio Farmhousella ja sen on masteroinut Studio 57. Kannen grafiikoista vastaa oululainen kuvataiteilija Maria Raasakka. Lauluntekijä Leinosen lapsuudenkodin mukaan nimetty levy koostuu yhtyeen omasta kappalemateriaalista. Aiemman Trad-levyn raikkaiden folkrocksovituksien hioma yhteissoitto pääsee oikeuksiinsa uudella levyllä joka terävöittää yhtyeen omintakeista nykyfolkilmaisua. Levy on monipuolinen kokonaisuus, jossa liikutaan Tule kanssani sisar – kappaleen poliittisesta laulusta Colours of the Meadowin Cindy Lauper-henkiseen poppiin ja Hey Little Birdin 60–70-lukujen Kaliforniafolkista Palmikko- kappaleen suomalaisen kansansävelmän tyyliin. Punaisena lankana läpi levyn kulkee laulunkirjoittaja Pia Leinosen vahvat tekstit ja ennalta arvaamattomat mutta tarttuvat melodiat.

Muusikot: Pia Leinonen - laulu

Joni Tiala - kitarat, koskettimet, mandoliini, buzuki, taustalaulu

Janne Ylikorpi - basso

Timo Tikkamäki – rummut

Julkaisija Soiva Records 2015

Tammer-Hanurit: Sota-ajan tunnelmissa

cd

Suomen viime sodista on jo runsas seitsemän vuosikymmentä eli liki yhden ihmiselämän verran. Sotaveteraanien keski-ikä ylittää jo reippaasti 90 vuotta, ja pikkukunnissa he ovat luettavissa yhden käden sormilla.

Mutta sota-ajan laulut ovat yhä tätä päivää. Elämää juoksuhaudoissa, Kirje sieltä jostakin, Ilta skanssissa, Äänisen aallot; aina ne soivat jossakin ja mikseivät soisi: urhot menevät, mutta heidän lauluissaan säilyvät sotavuosien tunnot herkkinä ja väärentämättöminä.

Sotavuosien tärkein sanoittaja Kerttu Mustonen on Suomen laiminlyödyimpiä runoilijoita, ja voi vain kysyä: Miksi? Yrjö Jylhä kirjoitti runonsa kuolemaa silmästä silmään katsoneena sotilaana, Mustonen taas kotirintaman arjen tuntojen keskeltä. Hyvä oli Jylhäkin, mutta mitä pitemmän aikaa on kulunut sodista, sitä puhuttelevimmilta tuntuu varjorinteen kukkana eläneen Mustosen iskelmärunous.

Tammer-Hanurit on viidentoista kovatasoisen soittajan ja laulajan ryhmä. Sota-ajan tunnelmissa -levylle he ovat tallentaneet sotavuosien perusiskelmät lisättynä Kalervo Hämäläisen myöhemmin säveltämällä ja sanoittamalla Veteraanin iltahuudolla. Sovitukset ovat pääosin hanurin ikinuorelta mestarilta Veikko Ahvenaiselta.

Tuttuja kappaleita taiten sovitettuina ja soitettuina; mitäpä tästä Tammer-Hanurien uutukaisesta muuta sanoisi. Pääsolistina on selkeä-ääninen Tuula Mäkinen. Tamperelaiset tarjoilevat perinteisen vanhan musiikin ystäville sitä, mitä he niin mielellään kuuntelevat, mutta jota radio- ja tv-kanavat eivät heille tänään juuri tarjoile.

Julkaisija Tammer-Hanurit 2015

Heidi Kenttällä & Minsku Tammela: Yksitoista laulua Leevi Lassilan kustannuksella

cd

Heidi Kenttälän ja Minsku Tammelan levy vie menneiden aikojen Kelontekemään.

Lars Leevi Lassila syntyi köyhään kotiin Kittilän Kelontekemässä vuoden pimeimpänä päivänä 21.12.1892. Suvussa oli runonlaulajia useammassa polvessa, ja Lassin Leevinä tunnetusta pojasta kasvoi teräväsanainen laulunikkari, jonka kerrotaan sepittäneen silmänräpäyksessä lauluja aiheesta kuin aiheesta. Laulutuotannon keskiössä olivat pilkkalaulut, joiden tiedettiin iskevän sinne pahimpaan ja parhaimpaan paikkaan. Se, joka Leevin kanssa riitaantui, sai osakseen pilkkakirveen armottomat iskut.

Heidi Kenttälän ja Minsku Tammelan levy sisältää yksitoista Lars Leevi Lassilan laulua. Kokonaisuus tarjoaa teräväkatseisen kurkistuksen sadan vuoden takaiseen pieneen lappilaiseen kyläyhteisöön ja sen tapahtumiin sekä värikkäisiin hahmoihin. Rajatusta aihepiiristä huolimatta Lassin Leevin tuotanto onnistuu kuitenkin olemaan hämmästyttävän ajatonta. Kenttälän ja Tammelan pysäyttävät tulkinnat saavat kuulijan vuoroin hymyilemään, punastelemaan, ihastelemaan ja kauhistelemaan.

Julkaisija Kansanmusiikki-instituutti 2015

Rosenfink: Stråla stjärna, ren och klar

cd

Viisivuotisjuhlansa kunniaksi kansanmusiikkiyhtye Rosenfink julkaisi toisen levynsä, "Stråla stjärna, ren och klar!" 1.12.2015. Miltä kuulostaa arkistojen (Svenska litteratursällskapet i Finland rf.) kätköistä kaivettu unohdettu suomenruotsalainen joulumusiikki 100 ja 150 vuoden takaa Rosenfinkin muusikoiden käsittelyssä? Millaisia lauluja löytyi? Mistä ne kertovat? Ohjelmistossa on tapaninpäivän lauluja, piirileikkilauluja ja myös mm. Topeliuksen teksteihin sävellettyjä ensimmäisiä varsinaisia joululauluja.

Vilka sånger sjöngs i juletid för 100 eller 150 år sedan? Och hur låter samma sånger i dag i Rosenfinks tappning? Rosenfink firar sitt femårsjubileum genom att ge ut en julskiva med gammal finlandssvensk julmusik som ensemblen hittat i SLS arkiv. De äldsta visorna på den nya skivan Stråla stjärna, ren och klar för oss tillbaka till en tid med traditioner som staffansgång och stjärngossespel. Rosenfink lyfter också fram några av de tidigaste sångerna i vår nutida julrepertoar: julsånger skrivna av folkskollärarinnan Sofie Lithenius från Helsingfors och visor diktade av poeten Zacharias Topelius. I dem får vi höra om den traditionella julbocken i fårskinnspäls och om julgranen och tindrande juleljus.

Jarmo Romppanen - mandola, kitara, laulu/mandola, gitarr, sång
Juulia Salonen - laulu, huilut, kantele/sång, flöjter, kantele
Pauliina Pajala - 5-kielinen viulu, avainviulu/femsträngad fiol, nyckelharpa
Hannu Risku - lyömäsoittimet/slagverk

Julkaisija Finlands svenska folkmusikinstitut 2015

Suistamon sähkö

cd

Kansanelektrobändi lietsoo hysteriaa ja tanssittaa transsiin. Anne-Mari Kivimäki ja Eero Grundström tekevät Suistamon uutta tanssimusiikkia koneilla ja Notka-haitarilla. Yhdistelmä on hullujen tiedemiesten lumoavaa työtä. Lauluvoimaa, säkenöivää liikettä ja maanista menoa lavalle tuovat esitanssijat Reetta-Kaisa Iles ja Tuomas Juntunen. Laulujen tarinoihin on haettu inspiraatiota muun muassa Suistamon vanhoista kyläkartoista, vesivoimalaitoksista ja myllyistä, rahisevista arkistonauhoista, kansanrunoudesta, Karjalan matkoista ja kuoppaisista teistä. Suistamon Sähkössä on jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä ja jotain lainattua.

Anne-Mari Kivimäki - haitari, laulu
Eero Grundström - koneet, laulu
Reetta-Kaisa Iles - laulu, esitanssi
Tuomas Juntunen - laulu, esitanssi
Samuli Volanto - äänitekniikka

Julkaisija Suistamon sähkö 2015

Vilma Timonen Quartet: Drops

cd

VTQ julkaisei kolmannen albuminsa Drops Allotriassa 18.11.2015. Vilma Timonen Quartetissa yhdistyvät kanteleen ainutlaatuinen sointi sekä tyylillä ja vahvalla ammattitaidolla kansanmusiikista ponnistavaa fuusiota soittava omaleimainen yhtye. Ohjelmisto koostuu Vilma Timosen sävellyksistä, joissa vahva laulu ja ainutlaatuinen instrumentaatio tuovat esille kanteleen rikkaan ja monipuolisen äänimaiseman mielenkiintoisesti ja uutta luovasti.

Vilma Timonen, kantele, laulu
Tuomas Timonen, lyömäsoittimet, laulu
Topi Korhonen, kitara, trumpetti, mandoliini, laulu
Jaakko Kämäräinen, basso, laulu

Julkaisija Bafesfactory 2015

Raimo Jolkkonen: Folk Avenue

cd

Raimo Jolkkonen - kitara, mandoliini, kontrabasso

The Coast is clear / St Anne´s Reel / Auchadon house / Ekin Avenue / John Ryan´s polka / My beautiful city / Petronella / Gairsay

Julkaisija Raimo Jolkkonen 2015

Juha Kujanpää: Kultasiipi

cd

Säveltäjä-kosketinsoittaja Juha Kujanpää julkaisee toisen sooloalbuminsa “Kultasiipi”. Loistavia arvioita esikoisalbumillaan niittäneen Kujanpään kokoonpanossa soittaa jälleen joukko suomalaisen musiikkitaivaan huippuja. Progea ja kansanmusiikkia yhdistävä Juha Kujanpää Ensemble soi uudella levyllä entistä progressiivisemmin.

Juha Kujanpää - koskettimet
Timo Kämäräinen - kitarat, kitara-banjo
Tero Tuovinen - basso
Jussi Miettola - rummut
Kukka Lehto, Tommi Asplund, Alina Järvelä - viulut

feat.
Antti Sarpila - klarinetti
Emmi Kujanpää - laulu
Henri Haapakoski - huilu, saksofoni
Teija Niku - haitari

Esikoissooloalbumillaan "Kivenpyörittäjä" sekä kuulijat että kriitikot vakuuttanut Juha Kujanpää jatkaa Pekka Pohjolan, Mike Oldfieldin ja Anssi Tikanmäen jalanjäljillä myös toisella albumillaan "Kultasiipi". Mukana mm. Antti Sarpila ja Timo Kämäräinen. Juha Kujanpää Ensemble valittiin Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin vuoden yhtyeeksi kesällä 2014.

Julkaisija Eclipse Music 2015

Suunta: Oknirua

cd

Suunta on julkaissut uuden levynsä Oknirua. Suunta-yhtyeen toinen levy kuljettaa veden syvyyksistä maan pinnalle – kohti taivaita ja tähtiä.

The three musicians of Suunta come from a background of traditional Finno-Ugric and Nordic music, which they take towards contemporary territory, together with live electronics. The archaic sounds of kantele, global percussion, woodwinds and human voice begin a journey of celestial navigation from the deeps of the ocean towards the thin crust of the planet, where people live their lives, work, create and feel. Navigating by the stars, the music draws its power from new visions of ancient memory-based rites and stories.

Suunta-yhtyeen toinen levy kuljettaa veden syvyyksistä maan pinnalle – kohti taivaita ja tähtiä.

Timo Väänänen, Kristiina Ilmonen, Anna-Kaisa Liedes

  • vocals, percussion, winds, electric kantele, giant kantele, live electronics
  • ihmisääni, lyömäsoittimet, puhaltimet, sähkökantele, jättikantele, eloelektroniikka

Julkaisija Suunta 2015

Louise Gray: Maailmanmusiikki

kirja

Lähde matkalle fadon kaipaukseen ja kurkista rebetikon huumehuuruiseen maailmaan.

Mikä yhdistää tuvalaista kurkkulaulua ja bluesia? Miten musiikki vaikutti Ruandan kansanmurhaan? Miksi Fela Kutia pidetään maailmanmusiikin tähtenä mutta Michael Jacksonia ei? Kirja avaa maailmamme musiikkityylejä ja todistaa, että musiikki ei ole vain viihdettä vaan myös yhteiskunnallinen voimatekijä.

Julkaisija Into Kustannus 2015

Toverit herätkää - Poliittinen laululiike Suomessa

kirja

"Pitäkööt leijonat makeiskorinsa,
puolueettomat humanistit korulauseensa!
Tätä vääryyttä vastaan ei taistella kukkasin.
Tätä verta ei pysäytä pehmeä myötätunto.
Nälkäisten vatsat eivät suudelmista täyty."

Näin lauloi Aulikki Oksanen vuonna 1970 kappaleessa "Kenen joukoissa seisot". Poliittinen laululiike huipentui pari vuotta myöhemmin Agit-Propin, Kom-teatterin ja ohjelmaryhmien kultakauteen. Monista kappaleista on tullut klassikkoja: "Natalia", "Siirtotyöläinen", "Oppimisen ylistys"...

Toverit herätkää kertoo poliittisen laulun tarinan 1900-luvun alun työväenlauluista nykypäivään. Kirjailija Timo Kalevi Forssin haastateltavina ovat 1970-luvun keskeiset tekijät Kaj Chydenius, Pekka Aarnio, Sinikka Sokka, Atte Blom, M. A. Numminen, Eero Ojanen, Mikko Perkoila ja moni muu. Forss ruotii musiikkia ja sanoituksia 2010-luvun näkökulmasta, unohtamatta historiallisia ja aatteellisia taustoja. Myös myöhempien sukupolvien edustajat, kuten Eppu Normaalin Mikko Saarela ja räppärit Paleface ja Rauhatäti, kertovat poliittisen laululiikkeen vaikutuksesta musiikkiinsa.

Julkaisija Into Kustannus 2015

Eero Turkka & Dragan Milev: Big Road Blues

cd

Svängistä ja Trepaanit -yhtyeestä tuttu Eero Turkka on lyöttäytynyt bulgarialaisen taiteilijan ja bluesdiggarin Dragan Milevin kanssa studioon ja työstänyt kunnianosoituksen bluesin legendoille.

Julkaisija Eero Turkka 2015

Sivut

Selaa vanhempia julkaisuja