Uusia julkaisuja

Kurki-Suonio Sanna: Laulajan hiljainen haltioituminen

verkkojulkaisu

Kansanlaulun tehtävä kautta aikojen on ollut viihdyttää, lohduttaa, säestää työtä, kertoa tarinoita. Olen kokenut, että varsinkin näistä viimeisessä eli tarinoiden välittämisessä kuulijoille, on erityisen tärkeää, että kertoja on itse sanojensa takana, läsnä tarinan kerronnassa. 

Mitkä sitten ovat ne musiikilliset keinot, joilla laulaja voi syventää omaa läsnäoloaan välittäessään laulujen tunnelmia ja tarinoita kuulijoille? Minkälaisia työkaluja omasta itsestään laulaja voi löytää käyttöönsä? Miten kansanlaulaja ja juuri minä kansanlaulajana toimin omista lähtökohdistani eri konteksteissa. Näitä asioita pohdin taiteellisessa tohtorityössäni viiden konsertin ja kahden nykyoopperan kautta. 

Jatkotutkintosuunnitelmaani kirjasin seitsemän muuttujaa, jotka olivat teksti, ja sen alateksti, melodia ja sen muunteleminen, intonaatio, aikakäsitys, äänenmuodostus ja äänenvärit, fyysisyys sekä soiva hiljaisuus. Paneuduin suunnitelmani mukaan näiden muuttujien tutkailuun eri konserteissa. Joka konsertin ja myös oopperoiden kautta muuttujien määrä lisääntyi. Voidakseni käsitellä aihetta mahdollisimman monipuolisesti suunnittelin myös konsertit mahdollisimman monipuolisiksi. 

Konserteista ensimmäinen oli toteutukseltaan teatteriesitys Kohtauksia ja se esitettiin Lapinlahden sairaalassa. Toinen konserteista, Kainuu, oli Sanna Kurki-Suonio Trion konsertti. Kolmas, Yrtti, oli yhdessä kanteletaiteilija Eija Kankaanrannan kanssa duona toteutettu nykymusiikin konsertti ja neljäs, Maamme Laulut saattoi Sanna Kurki-Suonio Trion ja tanssiteatteri Tsuumin naistanssijat yhteen koreografi Ari Nummisen ohjauksessa. Viimeinen konserteista, Äänestä nousi hiljaisuus – hetki ja ikuisuus oli muodoltaan yhdessä professori Heikki Laitisen kanssa duona toteutettu improvisaatio. Näiden konserttien lisäksi lauloin kaksi mittavaa, minua ajatellen sävellettyä roolia kahdessa nykyoopperassa vuoden 2008 aikana. Säveltäjä Jovanka Trbojevicin ooppera the Heart in the Plastic Bag esitettiin Kööpenhaminassa maaliskuussa 2008 ja Veli-Matti Puumalan Anna 
Liisa Helsingin Juhlaviikoilla elokuussa 2008. 

Jatko-opintoihini liittyvä kirjallinen työ on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa käsittelen lyhykäisesti joitain itselleni laulamisesta esitettyjä kysymyksiä pyrkien vastaamaan niihin. Toinen osa käsittelee tutkintokonserttejani sekä kahden oopperan työstöä.

PDF-versio löytyy osoitteesta http://ethesis.siba.fi/files/nbnfife201301111088.pdf

Julkaisija Sibelius-Akatemia 2009

Viola Uotila: Sateenkaaren aarteet

cd

Pikkukakkosesta tuttu kanteletyttö Viola julkaisee jo kolmannen soololevynsä. Levy sisältää paljon uutta ja ennen julkaisematonta musiikkia, joista osa on 11-vuotiaan Violan itsensä tai hänen veljensä Antonin säveltämää. Levyn teema on unten salaperäinen maailma, ja tämän ihanan rentouttavan levyn kanssa onkin mukava vaikka torkahtaa päiväunille. Viola laulaa sekä säestää itseään samanaikaisesti, ja jokainen kappale on äänitetty kerralla alusta loppuun. Soitinvalikoimassa on kaksi erilaista kanteletta sekä uutuutena kelttiharppu.

2009

Kraft: Max höjd

cd

Johanna Juhola ja Pekka Kuusisto - kaunista, rajoja rikkovaa ja taiturimaista musiikkia.

Julkaisija Texicalli Record 2009

Eva Alkula & Tomoya Nakai: Youkihi

cd

Upean suomalais-japanilaisen kantele-koto-duon ensilevy!

Julkaisija Texicalli Records 2009

Halogeeni: Alehinin puolustus

cd

Kansanmusiikkitrion (Anne-Mari Hakamäki, Matti Hakamäki, Juha Virtanen) toinen pitkäsoitto. 13 kappaletta sisältävällä äänitteellä Halogeeni lähestyy kansanmusiikkia myös modernimmasta näkökulmasta. Musiikin raja-aidat saavat kyytiä, mutta yhtyeen peruslinja kuitenkin säilyy iloisena, valoisana ja rehtiä pelimannihenkeä huokuvana.

Julkaisija Halogeeni 2009

Pekka Huttu-Hiltunen: Länsivienalainen runolaulu 1900-luvulla

kirja

Musiikkiantropologisessa tutkimuksessaan Pekka Huttu-Hiltunen selvittää runolaulun olemusta 1900-luvulla. Runolaulu on ollut keskeinen itämerensuomalaisen kulttuurialueen maailmankuvaa ja kulttuurisia merkityksiä välittävä ja uusintava kommunikaation muoto, kulttuurinen media. Viimeisen sadan vuoden aikana sen alkuperäinen kulttuurinen funktio on asteittain vaihtunut toiseksi ja laulaminen on harvinaistunut myös läntisessä Vienan Karjalassa. Laulu ei kuitenkaan ole kokonaan sammunut. Kuuden runolaulajan runolaulujen analyysi osoittaa, että vaikka määrällisesti laulaminen 1900-luvun aikana on vähentynyt, siinä on sekä musiikillisen muodon että runomitan toteutumisen osalta selkeästi oma jatkuvuutensa. Ks. myös www.runolaulu.fi

Julkaisija Sibelius-Akatemia/Juminkeko 2009

Freilach mit Kneidlach: Klezmorim fun Helsinki

cd

Freilach mit Kneidlach –yhtye sai alkunsa 1998 soitettuaan eri kokoonpanoilla Helsingin juutalaisen seurakunnan tilaisuuksissa, häissä jne. Yhtye on perustamisestaan lähtien pyrkinyt vaalimaa klezmermusiikin perinteitä ja säilyttämään musiikkilajin alkuperäisen tyylin. Yhtyeen tavoitteena on tehdä klezmermusiikki ihmisille läheiseksi ja tutuksi iästä ja kulttuuritaustasta riippumatta. Freilach mit Kneidlach –yhtyeessä soittavat Benjamin Hirschovits (viulu), Daniel Shaul (oboe, klarinetti, laulu), Laura Airola (viulu, mandoliini), Ilkka Heinonen (kontrabasso, cimbalom) ja Eva Jacob (pianohaitari). Yhtyeen esikoislevy.

Julkaisija Suomen Klezmeryhdistys 2009

Ruumen: Silo

cd

Vuosina 1995-2002 toiminut Ruumen-yhtye oli yksi ensimmäisistä pohjoismaisista yhtyeistä joka yhdisti skandinaaviseen perinnemusiikkiin modernia sampleritekniikkaa ja dub-estetiikan mukaista "aktiivista" miksausta. Yhtye aloitti ensin nelihenkisenä akustisena yhtyeenä, mutta pian mukaan liittyi Teemu Korpipää samplereineen ja saundi muuttui sähköisemmäksi. Lempilevyt ehdotti jo muutama vuosi sitten jonkinlaisen kokoelman julkaisua yhtyeen jälkeenjääneistä nauhoituksista ja nyt vuonna 2009 tuo Silo-niminen levy on julkaisuvalmis, sisältäen tasapuolisesti live- ja studionauhoituksia 72:n minuutin edestä. Ruumen-yhtyeen jäsenet olivat Kurt Lindblad (huilut), Tapani Varis (kontrabasso, sähköbasso, melodica, pitkähuilu, munniharppu), Veikko Ojanlatva (irlantilainen buzuki, akustinen kitara, sähkökitara), Piia Kleemola (viulu, alttoviulu) ja Teemu Korpipää (elektroniikka). 

Julkaisija Lempilevyt 2009

Markus Siltamäki, Heli Laaksonen & Markus Rantanen: Lauluttoman lännen lauluja. Kansan muistamaa musiikkia Laitilasta

kirja

Kuka onkaan laittanut liikkeelle huhun, että Länsi-Suomen kansanlauluperinne on niukkaa ja kuivakkaa, saa nyt syödä sanansa. Tunnetun perinteenkerääjän, lahjakkaan muusikon ja puuhakkaan sanamaijan yhteistyönä on koostettu kirja Laitilan seutuvilla lauletuista piirileikeistä, balladeista ja tanssilauluista. Veikeät ja haikeat riimittelyt, helppolukuiset nuotinnokset ja iloiset pikkutarinat viihdyttävät ja viisastavat niin pientä musiikinoppijaa, suurta pelimannia kuin keskikokoista kansalaistakin.

Julkaisija Laitilan Kulttuuriseura Walo 2009

Salla Seppä: Puupiika

cd

Seitsenhenkinen Puupiika-yhtye aloitti toimintansa keväällä 2006. Yhtyeessä soittavat kansanmusiikin nykyiset ja tulevat ammattilaiset Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta. Jokainen muusikko tuo musiikkiin oman sävynsä ja yhtyeen sointi onkin kuin kudelma erivärisiä lankoja, joista joka konsertti- ja kuuntelukerralla muodostuu uudenlainen kangas. Sävellykset ovat Salla Sepän käsialaa ja kahdeksan kappaleen avulla avautuu metsäinen rakkaustarina. 

Julkaisija Pilfink Records 2009

Lyra All Stars: Kalevala

cd

Lyra All Stars julkaisi 26.2 Kalevalan teksteihin sävelletyn levyn nimeltä Kalevala. Levyn alaotsikkona on: kansalliseepos Kalevala koko kansalle ja kaikenikäisille. Elias Lönnrot keräsi kansalta Kalevalan runot, ja nyt Lyra All Stars jakaa kansalle takaisin sen, mikä siltä on aikanaan kerätty. Sävellykset ovat Vega Välitalon käsialaa.

Julkaisija Lyra 2009

Sirkus: Hiluhilu

cd

Yli kymmenen vuotta pääasiassa irlantilaista kansanmusiikkia esittänyt Sirkus esittää Hiluhilu –levyllään tuoreita tulkintoja tutuista suomalaisista kansanlauluista sekä muutaman uuden oman laulun. Sirkus-yhtyeen muusikot Petri ja Keijo Keinonen ja Heikki Kangasniemi ovat valinneet keikkaohjelmistoon ja levylle itselleen tärkeitä ja muistorikkaita lauluja. 

Julkaisija Humble House Records 2009

Ikaalisten pelimannien parhaat, toim. Hanna Tuuri.

kirja

Ikaalisten pitäjällä on pitkä musiikki- ja pelimannihistoria. Vuonna 1968 perustetut Ikaalisten Harmonikkamiehet ja vuotta myöhemmin perustetut Ikaalisten Viulupelimannit ovat tehneet ikaalilaista pelimannimusiikkia tunnetuksi Suomen rajojen sisä- ja ulkopuolella. Ikaalisten Syyssoitot synnyttivät 1970-luvun alussa Sata-Häme Soi -juhlat, joista Ikaalinen on tänä päivänäkin tunnettu.

Julkaisija Ikaalinen-Seura ry 2009

Sytyke: Tulipunapalsami

cd

Maailman ainoa tikkukanteleyhtye Sytyke julkaisi esikoislevynsä! Kuusihenkisen Sytykkeen käsissä soivat 19-20-kieliset Saarijärven kanteleet, joita soitetaan enimmäkseen puutikulla eli tikkutyylillä. Kyseinen, erikoinen soittotapa lähes hävisi Suomesta, mutta elää nyt elvytystyön ansiosta uutta tulemistaan. Sytykkeen muusikot Riikka Jaakola, Ulla-Sisko Jauhiainen, Maija Kauhanen, Marja-Liisa Keinänen, Sampo Korva ja Pauliina Syrjälä ovat kansanmusiikin ammattilaisia tai sellaiseksi opiskelevia.

Julkaisija Kanteleen Ääniä 2009

Alamaailman Vasarat: Huuro Kolkko

cd

Neljännella studioäänitteellään fiktiivisen maailmanmusiikin profeetat ovat vieneet vasaroinnin astetta pidemmälle - kyseessä on yhtyeen ensimmäinen konseptialbumi, eeppinen teos, jota yhtye itse pitää 12-vuotisen uransa auraalisena kulmakivenä. Albumin kaikki kappaleet perustuvat Huuro Kolkon, 1900-luvun alkupuolella vaikuttaneen suomalaisen tutkimusmatkailijan päiväkirjoihin ja tarinoihin. 

Julkaisija Laskeuma Records 2009

Kansanmusiikkia Pohjois-Pohjanmaalta

cd

Pohjois-Pohjanmaan Kansanmusiikkiyhdistys ry päättii koota mahdollisimman monta pelimanniporukka yhteen yhteiselle alueen kansanmusiikki-cd:lle. Mukana ovat mm. Iin Laulupelimannit, Kuivaniemen ja Simon pelimannit, Oulun Pammaus ja Nivalan pelimannit.

Julkaisija Pohjois-Pohjanmaan Kansanmusiikkiyhdistys ry 2009

Sakari Toiviainen: Kadonnutta paratiisia etsimässä - Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin elokuvat

kirja

Kirja tutkii Markku Lehmuskallion elokuvauraa ja käsittelee hänen 18 elokuvaansa, joista osa on syntynyt yhteistyössä nenetsitaiteilija Anastasia Lapsuin kanssa. Kuvaukset ihmisen ja luonnon suhteesta, taiteen tehtävästä ja taiteilijan osasta, pohjoisten alkuperäiskansojen olosuhteista ja kulttuurista ovat Lehmuskallion elokuvien keskeisiä teemoja.

Julkaisija Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2009

Kemijärven Kansanpelimannit: Kotikylän leikit

cd

Kemijärven Kansanpelimannit on seitsemän miehen ja yhden naisen voimannäyte itälappilaisesta osaamisesta. Pelimannit soittavat perinteistä suomalaista kansanmusiikkia, lappilaisia musiikintekijöitä unohtamatta – ohjelmistossa mm. Siirtolan, Tekoniemen, Keräsen ja Vuomajärven kappaleita.

Julkaisija Kemijärven Kansanpelimannit 2009

Santtu Karhu & Talvisovat: Allus oli muna

cd

Santtu Karhun ja Talvisopien, maailman ainoan karjalankielisen rockyhtyeen, uusin levy jatkaa heidän musiikillista matkaansa etnorokin poluilla. Musiikissa on vaikutteita mm. hardrockista, afrosta ja reggaesta. Santtu Karhu on säveltänyt ja sanoittanut kaikki levyn kappaleet. Sovitukset hän on tehnyt Talvisopiensa kanssa. 

Julkaisija Hot Igloo 2009

Ilona Korhonen Ensemble: Tarkka pää, tania mieli

cd

Ilona Korhosen seitsemälletoista naisäänelle säveltämä teos perustuu kuuluisan inkeriläisen runolaulajan Larin Parasken teksteihin. 17-henkisessä yhtyeessä laulaa ammattikansanlaulajia sekä pitkälle ehtineitä opiskelijoita. Luvassa tukkiatutisuttavaa polyfoniaa ja inkeriläisen äänenmuodostuksen juhlaa!

Julkaisija Kanteleen Ääniä 2009

Sivut

Selaa vanhempia julkaisuja