Kansanmusiikkilliiton putiikki

Uusia julkaisuja

Frigg: Nuottikirja – Sheet Music

nuottikirja

Frigg-yhtyeen ensimmäinen nuottikirja. Mukaan on valikoitunut yhtyeen tähänastisista ohjelmistosta kotimusisointiin, opetuskäyttöön sekä jamitteluun sopivimmat sävelmät. Nuotinnoksissa on pyritty selkeyteen ja käytännöllisyyteen. Näin ollen Friggin esittämistä versioista on kirjan nuotinnoksiin poimittu melodia ja toinen ääni, perussointukierto sekä olennaisimmat korut ja jousitukset. Muutaman kappaleen kohdalla merkittävimmät rakenteelliset seikat on kirjoitettu nuotteihin.

Fjig / Bussen / Cross-Country (RIL) / Deep Water / Eräänä Kauniina Päivänä / Eliaxen Speli / Jepuan Marssi / Fantomen / Friggin' Polska / Jokijenkka / Kenkkuni / Pikkuni / Keidas / Norsken / Nuorten Miesten Speli / Nopeggios Waltz / Potatisvalsen / RajRajRaj / Return From Helsinki / Vänkärin Polska / Tasajalka-Salminen / Vonkaus / Yöjuoksuvalssi

Julkaisija Frigg 2019

Antti Paalanen: Rujo

cd

Antti Paalasen musiikin välineinä ovat suomalaisesta kansanmusiikista tutut vähäriviset hanurit. Perinteestä innoituksensa saanut Paalanen on luonut täysin oman musiikkimaailmansa, jossa traditioon sekoittuu transsinomainen minimalismi, elektronisen tanssimusiikin hypnoottinen poljento, siperialaisen kurkkulaulutyylin tuomat jylhät äänimaisemat sekä moderni äänitekniikka.

Paalasen edellinen soololevy Meluta herätti kansainvälistä kiinnostusta ja nousi muun muassa pohjoismaisen musiikkipalkinnon ehdokkaaksi. Uusi albumi Rujo esittelee Paalasen oman totuuden musiikista - hokemia, toistoa, yhtä aikaa maanista ja rauhoittavaa. Paalasen käsittelyssä haitari taipuu uskottavaksi elektronisen tanssimusiikin syntikaksi. Mukana on myös entistä enemmän laulua ja sanoituksia. Hurja suosio keikoilla niin kotimaassa kuin maailmallakin on nostanut odotuksia uuden levyn suhteen. Rujo on vakuuttava kokonaisuus, joka nostaa Antti Paalasen artistina aivan uudelle tasolle.

Dance for Me / Elä (Gotta Live) / Child in You / Wakamambo (Mambo Horizontal) / Hede & Emi (Pollination) / Taivas on sininen ja valkoinen (The Sky is Blue and White) / Fort Accordion / Hiplaa (Monkey) / Pusu (Kiss) / Jää hyvästi (Farewell)

Julkaisija Rockadillo Records 2019

Tuuletar: Rajatila / Borderline

cd

Rajatila / Borderline (Bafe's Factory) julkaistaan 30.5.2019

 

“Rajatila / Borderline" on kokonaisvaltainen teos, joka käsittelee laajalti ihmismielen ja -elämän rajallisuutta. Albumilla heittäydytään rohkeasti vaikeisiin aiheisiin ja tarkastellaan henkisen ja fyysisen kivun kohtaamista sekä läheltä että kaukaa. Musiikilliset ääriviivat ovat rakentuneet ihmisäänen, kehollisten rytmien, akustisten rumpujen ja nykyteknologian ympärille. Tarinoihin ja teemoihin on ammennettu syvyyttä kansanperinteistä ja -uskomuksista ja ihmisäänen rajoja on puskettu ilmentämään luonnonvoimia, eläimellisyyttä ja alati muuttuvaa ympäristöämme. Kaiken ytimessä on ihminen – kehollisena, aistivana, hauraana ja paljaana kokonaisuutena.

 

Tuuletar

Venla Ilona Blom vocals, beatboxing, percussions

Sini Koskelainen vocals

Johanna Kyykoski vocals, pokers

Piia Säilynoja vocals, hand drum

 

Vierailevat artistit

Pekko Käppi bowed lyre, vocals

Antti Paalanen accordion, roaring

 

Tuottaja Pekka Käppi

 

Tila CD ennakkoon: www.bafesfactory.fi/ordertuuletar-rajatila

 

www.tuuletar.com

www.bafesfactory.fi/tuuletar/en

 

Julkaisija Bafe's Factory 2019

Tuomas Logrén: Kaunis mies

cd

Tuomas Logrén julkaisi toisen sooloalbuminsa Kaunis mies. Logrénin säveltämissä, sanoittamissa ja tulkitsemissa folktyylisissä, suomenkielisissä lauluissa sykkii ilo ja haikeus rinta rinnan. Jokapäiväinen elämä arkisine havaintoineen piirtyy esiin sanoituksissa joiden yhteisenä tekijänä kulkee rakkaus ja sen kaipuu mutta myös lempeä huumori. Kappaleiden sovituksissa yhdistellään taidokkaasti akustisia ja sähköisiä sointeja, kieli- ja kosketinsoittimia.

Kyseessä on todellinen soololevy sillä Logrén soittaa useimmat levyllä kuultavat instrumentit itse. Hänen lisäkseen levyllä vierailee muusikkona albumin taiteellinen tuottaja Kimpi Huisman.

Tuomas Logrén on tunnustettu ja kansainvälisesti arvostettu kansanmusiikkikitaristi, joka on soittanut mm. Friggin, Mimmien ja omien yhtyeidensä Tuomas Logrén Band ja Savuava Kirnu riveissä. Ensimmäinen sooloalbumi, kansanmusiikkia ja kantria yhdistelevä Yövesi ilmestyi vuonna 2014. Levy sai Teosto-palkinto - ja Etno-Emma –ehdokkuudet ja oli arvostelumenestys.

Kaunis mies / Kynttilänvalossa / Ensirakkaus / Kaunis mies / Leppälintu / Turvapaikka / Sydänmaa / Pöllö ja hippiäinen / Joella / Mustarousku / Voinko vielä

Julkaisija Tuomas Logrén 2019

Baltic Crossing: Carry on Crossing

cd

Baltic Crossing on suomalais-tanskalais-englantilainen kansanmusiikkiyhtye, joka aloitti toimintansa 15 vuotta sitten. Hulvattomista ja vauhdikkaista keikoistaan tunnettu viisikko yhdistelee länsieurooppalaisia perinnemusiikkityylejä ennakkoluulottomasti ja saumattomasti lukuisiin muihin musiikillisiin vaikutteisiin. Yhtye on vuosien saatossa vakiinnuttanut asemansa eurooppalaisen kansanmusiikin kentällä. Baltic Crossing on ollut mukana kaiken kaikkiaan viidellä äänitteellä ja julkaisi 15-vuotisen yhteistaipaleensa kunniaksi uuden levyn. 

Ian Stephenson [UK]: kitara & haitari
Andy May [UK]: säkkipilli & piano
Esko Järvelä [FI]: viisikielinen viulu
Antti Järvelä [FI]: mandoliini & kontrabasso
Kristian Bugge [DK]: viulu

Oyster Wife / Women & Wine / Shetland Rose / Kraft Jonke / Lady's Plaything / Ae styk / 2-rivisjenkka / Engelsk Dantz 231 / New Jigs / Audrey's Walz / Catshit / Kaustislainen menuetti

Julkaisija Baltic Crossing 2019

Pauanne

cd

Pauanne-yhtyeen ensilevy! Pauanne esittää yhtyeen sävellyksiä, jotka pohjautuvat suomalaisiin arkistonauhoihin. Musiikin aiheena ovat vanhat ja nykyiset uskomukset.

Kukka Lehto/viulu
Tero Pennanen/ Hammond-urut, harmooni, preparoitu piano ja arkistonauhat.
Janne Haavisto/ perkussiot

Susiraja / Rauta / Maakillinen voima / Siihen laihin eläny / Taivallahden pohjalla / Juliaana / Mäntiin me kerran markkinoille / Akkojen hommia / Svinja / Kirkkomaalla

Julkaisija Pauanne / Nordic Notes 2019

Tero Pajunen: Sydänpuu

cd

"Hyvä ystävä,

tälle äänitteelle on tallennettu sepittämiäni lauluja viimeisten kymmenen vuoden ajalta. Niistä varhaisin, Erityislaatuinen mies, on vuodelta 2008, jolloin isoisäni siirtyi ajasta ikuisuuteen. Nimikkoraita Sydänpuu puolestaan syntyi vuoden 2018 äitienpäivänä. Tuolla aikavälillä satuin ja tapahduin paljon - nämä laulut ovat elettyä elämää ja tarkoitettu Sinun kuultavaksesi."

Kukapa se kulkurin tuntoja purkais,
jullei kulkuri itte.
Hän väsymättä maailman ääriin taivaltaa
ja kerran kuolee sitte.

Tero Pajunen - laulu, kitara, rytmimuna, bongo

Sateen varjo / Ei se mitään / Peili / Mies ja kitara / Enkelisiipi / Uurnaan / Pienen tytön silmissä / Sydänpuu / Erityislaatuinen mies / Taivaan laivat / Yöllä / Sun rakkautes / Kyyhky

Julkaisija Kanteleen Ääniä 2019

Pekko Käppi & K:H:H:L: Väärä laulu

cd

Väärä laulu on Pekko Käppi & K:H:H:L –yhtyeen kolmas levy. Yhtyeen kaksi aikaisempaa levyä Sanguis Meus, Mama! ja Matilda saivat lukuisia palkintoehdokkuuksia, joista kirkkaimpana voidaan mainita Matilda-levyn tuoma Vuoden kansanmusiikkitekijä -palkinto Etnogaalassa Tavastialla tammikuussa 2018.

Väärä laulu -levyllään nelihenkiseksi muotoutunut folkrock-orkesteri soi suuremmin, synkemmin, syvemmin ja suloisemmin kuin koskaan. ”Nyt rokkaa…vahingossa kävi näin”, sanoo kitaristi-sovittajapeto Tommi Lainekin.

Pekko Käppi - jouhikko, akustinen kitara, laulu
Tommi Laine - sähkökitara, akustinen kitara, baritonikitara, slidekitara, lap steel, mandoliini, Omnichord, harmooni, theremin, syntetisaattori, laulu, perkussiot
Nuutti Vapaavuori - basso, syntetisaattori, laulu
Jani Auvinen - rummut, perkussiot, laulu

Ikoni / Hullu kukko / Väärä laulu / Musta kimppu / Myrsky / Kivittäjä / Suruvaippa / Nousuvesi / Saattaja

Julkaisija Svart Records 2019

MA Rouf: The People

cd

MA Rouf tunnelmoi skandinaavisilla jazz-vaikutteilla hedelmöitetyillä Lähi-Idän rytmeillä.
Miltä kuulostaa jazzin ja maailmanmusiikin fuusio?

Marouf Majidi – tanbour, tar, laulu
Jouni Järvelä –  saksofoni, klarinetti, huilu, piano
Mikko Hassinen – rummut, perkussiot
Jukka Haavisto – basso
Vierailijana Ahoora Mahone – daf-perkussiot

Feather / Dancing Fakir / Blues for Soran / All Alone / Gallop / Child / Linger / You Are You / The People

Julkaisija Kanteleen Ääniä 2019

Soiva Siili: Ääniharava

cd

Soiva Siili on oululaistuneiden varhaiskasvattajien, Kyösti Salmijärven ja Markus Lampelan lastenmusiikkia, jota he ovat tehneet ja esittäneet vuodesta 1995. Soiva Siili luottaa lorun ja laulun yhteisvoimaan tarjoten tilan, jossa kuulija voi itse täydentää musiikillisen tarinansa.

Ääniharava kertoo Soivan Siilin elämästä viimeisen kahdentoista vuoden ajalta. Tosin muutama levyn lauluista on vieläkin varhaisemmilta Soiva Siili -vuosilta. Ääniä Soivan Siilin haravaan on tarttunut päiväkodeissa, metsissä, saunoissa, äänitysstudion sohvilla, Kiinan muurilla, hyvällä tuurilla, kylillä, kotikonnuilla ja Luxemburgin Eurooppa-koululla. Osa lauluista on jo Soivan Siilin konserttiyleisölle tuttuja. Eipä levyltä löydykään yhtään laulua, jota ei olisi joskus konsertissa esitetty. Ääniharava soikoon!

Muusikot: Kyösti Salmijärvi (laulu, kitara, puhe, theremin-sovellus), Markus Lampela (laulu, tinapillit, irlantilainen säkkipilli, huuliharppu, hu lu si, munniharppu, sipsi, mey, mizmar, vibra-slap, puhe), Tommi Salmela (sähköbasso, kontrabasso, mandoliini, haitari, harmooni, WLM welmu -urut, laulu), Rike Pietilä (kitarat, luuttu, claves, sheikkeri, laulu), Jomppe Itkonen (rummut, djembe, cajon, block, tamburiini, chimes, paperipussi, sheikkeri, pirinkello, symbaalit).

Leppäkerttu / Rakkautta ryytimaalla / Ihanaa vaniljaa / Ötököitä pötököitä / Puiden orkesteri / Soivan siilin sieniopas / Laulu Martti A:sta / Kiinanmuuri / Poika ja tyttö / Kesä, älä mene pois / Kamelikaravaani / Vaaroja monia / Maraton / Siilin kuutamo

Julkaisija Soiva Siili Ay 2019

Barlast: Svanvik

cd

Barlast luo uutta ilmavaa maailmanmusiikkia, jonka taustalla kuuluu hiljaisuus. Tarpeeton on riisuttu pois. Ainoastaan nimestä tuli painolasti.

"Jännittävät soitinyhdistelmät ja upea tilankäyttö, keskittynyt ilmaisu, rauhalliset tempot, sävykäs maalailu, sävelletyn ja improvisoidun tasapainoinen sulauttaminen, esimerkiksi näistä yhdistettynä syntyy Barlastin musiikin omaperäisyys ja tenho.

Yhtyeen soittimia ovat pääsäveltäjä Philip Holmin kontrabasso, Heikki Hännisen kitarat, Minna Koskenlahden lyömäsoittimet ja huilu sekä Sanna Salosen sopraanosaksofoni, basso-klarinetti ja mänkeri. Yhden kappaleen koristelee vielä Antti Korholan vieraileva mandoliini. Ylipäätään levyllä kohtaavat sekä samanlaiset (esimerkiksi basson ja bassoklarinetin rinnakkaisuus kantaa Midnatt-kappaletta) että erilaiset (no, sentään mänkeristä sähkökitaraan!), soundimaailmasta tulee rikas ja kaikkiaan jotensakin luomuinen.

Kansanmusiikilliset poljennot ja rubatomaisemoinnit vuorottelevat, sävelletty ja yhdessä improvisoitu lomittuvat. Levy on lopulta kuitenkin hengeltään hyvin yhtenäinen. Pienimuotoisuudessaan ja ajoittain hyvinkin vähäeleisessä minimalismissaan se on ennen kaikkea lämmintä ja hyvin lähelle tulevaa musiikkia, ihmisten ääniä Svanvikistä."

- Pentti Ronkanen (Suomijazz.com)

Philip Holm, kontrabasso
Heikki Hänninen, kitarat
Minna Koskenlahti, perkussiot, huilu
Sanna Salonen, sopraanosaksofoni, bassoklarinetti, mänkeri

1. Svanvik
2. Linjen
3. Ayhamin valssi
4. Som flugors surr i mina örön
5. Stjärnpolskan
6. Mierda Moderna
7. Interludium
8. Midnatt
9. Nyårsromans (feat. Antti Korhola)
10. Svanvik (Outro)

Julkaisija Barlast 2019

Sandran valssi. Musiikkia Vepsän nuottikirjasta Oulun seudulta 1800-luvun alkupuolelta

cd

älle levylle on koottu sävelmiä 1800-luvun alkupuolella käsin kirjoitetusta Vepsän kirja -nuottikokoelmasta. Siinä on noin 40 sävelmää sisältäen polskia, marsseja ja valsseja. Levyllä on mukana useita Pohjois-Pohjanmaan pelimannien viime vuosikymmeninä soittamia kappaleita ja lisäksi muutamia aikaisemmin julkaisemattomia Vepsän kirjan sävelmiä. Äänitykset on tehty vuosina 2018-2019.

Levyllä soittavat:
Jaana Herlevi: viulu, alttoviulu
Esko Holappa, hanuri
Jaakko Isokoski, kitara
Reijo Kossi, klarinetti
Unto Kukka, mandoliini
Hannu Ojala, kitara
Kalevi Sumen, ballo
Jussi Vilkuna, huilu


Vepsän marssi / Koko maailman polska / Sandran valssi / Kanttorin poloneesi / Riemupelimannien marssi / Heinäpolska / Heino-Matin valssi / Uusi neion polska eli Vesikesän polska / Vepsän valssi / Lungin polska 1 / Lungin polska 2 / Walsen 22 / Hela världens polonaise / Walls 11

Julkaisija Pohjois-Pohjanmaan Kansanmusiikkiyhdistys 2019

Faarao Pirttikangas & Nubialaiset: Syvä Sawo

cd

Varpaisjärveläisen tarinankertojan uran neljäs levy.

Faarao Pirttikangas & Nubialaiset:
Pekka Pirttikangas
Konsta Eskelinen
Inari Ruonamaa
Lassi Piironen
Kusti Vuorinen
Pentti Dassum
Niko Taskinen
Teemu Mäenpää

Vierailevat muusikot: Eero Grundström, Simo Laihonen, Sebastian Krühn, Maria Stereo, Ninni Luhtasaari, Tuomas Eriksson, Jaakko Laitinen, Jussi Vuorinen ja Maikki Kantola

Äänitiedemiehet / Syvä Sawo / Hiiden hurtta / Valkoinen muuli / Paha hattara / Tanssi hohtava mamma / Henki höyrytyköön / 7 sakaraa / Vesterisen Taato / Älä kiroa pimeää

Julkaisija Karkia Mistika Records 2019

Hanni Autere: On the Way and There

cd

n the Way and There on albumi, joka koostuu kahdesta Hanni Autereen säveltämästä moniosaisesta teoksesta. Sekä nimikkokappaleessa, että toisessa, ELEAN-nimisessä teoksessa, Autere yhdistää estoitta useita musiikin lajeja ja solmii yhteen hyvin eritaustaisia muusikoita. Pääroolissa ovat lauluäänet sekä jousisto, joita maustavat herkullisesti lyömäsoittimet, huilu ja koto.

Muusikot:

On th Way and There:
Hanni Autere (viulu, laulu, nokkahuilu, alttoviulu, kellopeli, klysofoni)
Arto Anttila (kontrabasso, laulu)
Abdissa Assefa (lyömäsoittimet)
Aurora Ikävalko (laulu)
Tero Pajunen (laulu, viulu)
Lea Pekkala (sello, laulu)

ELEAN:
Hanni Autere (viulu, laulu)
Tuukka Haapaniemi (laulu)
Aurora Ikävalko (laulu)
Kirsi Jokela (huilu)
Heikki Kulo (sello, laulu)
Emilia Lepola (koto)
Erja Unkari (viulu, laulu)

On the Way and There: Departure / Challenge / The Spring / Souvenirs / Arrival /
ELEAN: Kyynelvirroin kasteltu / Kirsikankukat / Elossa

Julkaisija Hanni Autere 2019

Piirpauke: Hali

cd

Piirpauken 45-vuotisjuhlavuoden levy. Hali on tehty pitkälle samalla kokoonpanolla kuin vuonna 2017 julkaistu Juju, mutta uuden levyn materiaali on varsin eri tyyppistä. Hali on myös laululevy – ja useimmat kappaleet on laulettu suomeksi.
Sakari Kukko on etsinyt ja uudelleen sovittanut lauluja, jotka ovat jääneet hänen mielestään alunperin liian vähälle huomiolle. Ja mukana on tietenkin kappaleita, joissa suomalainen ja vaikkapa senegalilainen perinne lyövät kättä, kuten avausuralla Kanteletara.
Piirpaukella on kyky sovittaa musiikkia värikkäiksi ja runsaiksi äänimaisemiksi sekä käyttää poikkeuksellisella tavalla elementtejä folkista, jazzista ja progressiivisesta rockista. Tästä musiikillisesta rikkaudesta on tullut myös yhtyeen tavaramerkki.

Sakari Kukko: huilut, saksofoni, piano, kantele, viulu, laulu
Nicolas Rehn: kitara, laulu
Eeri Siikasaari: basso, laulu
Ismaila Sane: perkussiot, laulu
Rami Eskelinen: rummut, laulu
Lisäksi vierailijoina Mika Mylläri, Meissa Niang, Sheila Surban ja Paolo Kukko sekä Diipit levelit -kuoro.

Kanteletara / Itkevä huilu / Tiibetin noidat / Oi äiti armas / Kalevala Blues / Taivaanrannanmaalari / Long Time Ago / Sinulle yksin / Hippala
Bonus track: Finlandia

Julkaisija Rockadillo Records 2019

Janne Viksten: Blue Over Green

cd

Janne Viksten on kansainvälisen tason banjisti. Hänen toista soololevyään saatiinkin odotella kauan, kun ensimmäinen Blue Harbor  -levy julkaistiin jo 1998. Tällä toisella Blue Over Green -levyllä vierailevat mm. J. Karjalainen ja Ninni Poijärvi. Suurin osa levyn musiikista on Janne Vikstenin omia sävellyksiä

Janne Viksten, banjo
Pauli Halme, kitara, laulu
Nelli Ikola-Heiska, viulu,
Antti Vuorenmaa, mandoliini, laulu
Elina Lappalainen, kontrabasso, laulu

Blue Over Green / New Roads / Some Journey / The Barge Fellows / Happy Boy Blues / Johanna´s Walz / One Two Three / Chilly Winds / Just Roll With It / Big Woods / Just Us / There's A Rugged Road / Martta / The Light Goes Early / Virta - Streams / Old Trails

Julkaisija Hilland Records 2019

Orivesi All Stars: Kaikenmoisia tansseja

cd

OAS eli Orivesi All Stars on periaatteessa kenelle tahansa soittamisen perustaidot omaavalle avoin pelimannikollektiivi, joka on perustettu musiikillisen ilon löytämisen, oppimisen, kokemisen ja jakamisen edistämiseksi. Ikähaitari OAS:ssa on n.8-85 vuoden välillä, maantieteellinen kattavuus on jo vähintäänkin akselilla Saksa-Oulu-USA ja ryhmässä ei tehdä eroa, oletko amatööri-, harrastaja- vai ammattisoittaja. Ainoa päämäärä on, että harjoitetaan mukavaa ja mielekästä musisointia yhdessä, hyvässä hengessä ja annetaan sen näkyä ja kuulua!

Yhtye on perustettu perinteisillä Oriveden kansanmusiikkikursseilla joulukuussa vuonna 2011. Vetäjinä toimivat Antti Järvelä ja Reetta Kuisma.

Orivesi All Stars on Suomen hyväntuulisin ja suurin pelimanniyhtye! OAS on tehnyt nyt tuplalevyn, missä kuuluu soittamisen ilo!

1: Venehessä vetten päällä / Du är så vacker/ Vanha jatsi / Ja ämmät ne itki, Tampsi-Jaakon jenkka / Ola och Anna / Muistojen helmiä / Heut’ nacht hab ich geträumt von dir / Kyrklåt av Arne Modén / Rihmarulla / Nurkkatanssit / Pelimannin kaipuu / Kaakkuri / Ingemunddansen / Frede’s polska / Muisto / Kazazok, Kerenski, Serberjanozka / Saviojan jenkka / Polska från Övermark, Rahapolska / Sappo, Engelska / Lappakatrilli / Torpanvartijan valssi
2: Cine Città / Irmelin laulu / Varrii ompi tsaijuves / Min levnads afton / Kiitoslaulu / Ellan Valden jatsi / Westphalia / Kryp-Jons vals / Taneli / Jungfrun träder fram (Menuetti Oravaisista) / Schottische, Schottis från Värmland efter Oskar Andersson, Schottis efter Bengt Håkanson i Jät / Selänvaehus / Koputuspolkka/Ameriikan polokan tahtia (á cappella)/Virtalan Reinon knäpsäyspolkka / Eikä mulla kotua ole / Mazurka Les écoliers de Saint Genest / Itäkarjalainen katrilli / McGee’s Minor Waltz / Laihian polkka / Valvotun yön valssi / Koiviston polska

Julkaisija OAS ry 2019

Tellu Turkka & Timo Alakotila: Luurankonainen

cd

Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua

Turkka & Alakotilan pitkän yhteistyön hedelmä sisältää sekä uunituoreita omia ja muiden tekemiä koskettavia tarinoita ja lauluja vuosien varrelta. Monet levyn lauluista liittyvät kuolemaan ja kohtaloon, luontoon ja luopumiseen. Silti sävy on ennemmin valoisa ja toiveikas kuin synkkä.

Tellu Turkka - laulu
Timo Alakotila - piano

Tellu Turkka ja Timo Alakotila ovat molemmat huikean kokeneita muusikkoja, joiden musiikillinen paletti ulottuu kansanmusiikista kuoro- ja orkesterimusiikkiin. Turkka tuli suurelle yleisölle tutuksi legendaarisen ruotsalaisen Hedningarna-yhtyeen laulajana 1990-luvulla ja on sen jälkeen vaikuttanut pitkässä rivissä kansanmusiikkiyhtyeitä sekä säveltänyt useita teoksia Suomen johtaville kuorolle kuten Philomelalle. Timo Alakotila on varmasti Suomen työllistyneimpiä muusikkoja, soittaen pitkässä rivissä yhtyeitä kuten JPP, T for Three, Tango-orkesteri Unto ja Nordik Tree. Hänen tunnistettava soittotapansa on lyönyt vahvan leimansa koko kansanmusiikkikenttään ja hän on säveltänyt musiikkia niin jousikvartetille kuin big bandille.
– Työtapamme on aina ollut improvisaatioon pohjaavaa, Tellu Turkka kertoo. Kumpikin reagoi toisen impulsseihin ajatusta nopeammin, niin että musiikki on kuin virkistävässä sävelvirrassa uimista. Ei pitkiä harjoitusperiodeja, vaan läsnäoloa ja heittäytymistä.

Turkka on monipuolisesti kiinnostunut taiteesta, mikä näkyy myös levynkansissa, jotka ovat hänen itsensä suunnittelemat. Vakavia teemoja pirskahtelevastikin käsittelevien kuvien teknisessä toteutuksessa auttoivat taiteilija Johanna Turunen ja valokuvaaja Karoliina Kolehmainen. Kuvat ovat osia Tellu Turkan näyttelystä Matka pimeän maahan (2017).

Kevät ja kuolema / Tyttö ja kettu / Auringon Poika ja Maan Tyttö / Baba Yaga / Iso Karhu / Luurankonainen / Lempi / Rauha / Ritari Marraskuu / Viimeinen valssi

Julkaisija Seita Music 2019

Lauri & Satu: Karnevaalit

cd

Kuulijoilleen Lauri & Satu tarjoilevat elämänmakuisia tarinoita ja rouheita soundeja rommilasi kädessä nautiskeltavaksi. Bluesin ja kansanmusiikin sekoituksesta syntyy omaleimaista Vantaanjoen suiston juurimusiikkia.

Levyltä löytyy sopivassa suhteessa sekä omia, että lainattuja kappaleita. Mielenkiintoiset soitinnukset sekä hyvin yhteensoivat  lauluäänet sitovat kappaleet eheäksi kokonaisuudeksi.

Lauri Ankerman on aiemmin esiintynyt ja levyttänyt nimellä Lauri “Arno” Ankerman, ja hänen kolmesta aikaisemmasta levystään ensimmäinen voitti YLE:n levylautakunnan 2012.
Satu Lankinen toimii freelancermuusikkona ja musiikkipedagogina sekä viimeistelee maisterinopintojaan Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla. Lauri ja Satu ovat keikkailleet duona useamman vuoden ajan ympäri Suomea.

Levyllä kuultavista soittimista Lauri soittaa laulun lisäksi kitaroita, bassoa, ukulelea sekä perkussioita ja on pääosin sanoittanut kappaleet. Satu vastaa laulun lisäksi haitarista, jouhikosta, huiluista ja perkussioista. Vierailevina muusikkoina toimivat Erno Haukkala sousafonin, poikkihuilun ja vetopasuunan kanssa sekä Esa Kuloniemisoittaen cid-fiddleä, bassoa ja kitaraa. Esa Kuloniemi on toiminut myös albumin taiteellisena tuottajana.

Kaksi aurinkoa / Lautalla Tallinnaan / Laatikkoon, laatikkoon / Kova poika (Rough Boy) / Panta kaulassa / Kallion joulusatu (Faitytale of New York) / Rommilaulu / Äidin hanuri (Squeeze Box) / Laivoja katsomaan / Porvarit (Les Bourgeois) / Oksa / Ikkuna / Kannattiko lähteä / Karnevaalit loppuu

Julkaisija Turenki Records 2019

TAKSI: Soon

cd

TAKSI on pianisti Timo Alakotilan ja kolmen Kuisman siskoksen muodostama yhtye. Reetta, Laura ja Veera Kuisma ovat uuden pelimannipolven ammattilaisia, jotka musisoivat taitavasti Alakotilan rinnalla. Yhdessä he tuovat lavalle huikean esityksen, joka on täynnä intoa, energiaa ja tarkkaa viimeistelyä. TAKSI:n repertuaariin kuuluu runsaasti omia sävellyksiä sekä tulkintoja perinteisistä sävelmistä.

Timo Alakotila: Piano
Reetta Kuisma: Kontrabasso
Laura Kuisma: Viulu
Veera Kuisma:. Viulu

Stortut / Härjedals schottis / Bölepolkat / Branten / Salapolska / Idiochromatic Set / Last Man Standing / Hotakaiset / Polska efter Spel-Erik / Jig Set / Reel Set / Soon

Julkaisija Taksi 2019

Sivut

Selaa vanhempia julkaisuja