Kansanmusiikkilliiton putiikki

Uusia julkaisuja

NOOLI: Kesä ei lopu koskaan

cd

NOOLI -duo määrittelee rohkeasti nykykansanmusiikin soundia tuottajansa Pekko Käppin ohjastuksella. Duon debyyttialbumi ”Kesä ei lopu koskaan” julkaistiin 11.10. Kaustiselta lähtöisin olevan mutta nykyään Helsingissä vaikuttavan duon musiikissa keskipohjalaiset juuret sekoittuvat kaupungin urbaanin sykkeeseen.  Duo on nähty kesästä 2018 alkaen useilla merkittävillä keikka-areenoilla, kuten Kaustisen festivaalien showcase-artisteina 2019. Yhtye myös valittiin esiintymään marraskuussa Oslon Folkelarm -festivaaleille. Duon jäsenet kuvailevat musiikkiaan seuraavasti: "Uusi albumi on kuin irtokarkkipussi: jokaiselle löytyy varmasti jotain. On salmiakkia, vaahtokarkkia, hieman jotain kirpeämpää sekä suklaata, joka suorastaan sulaa suussa. Tai korvissa.
 
Jonna Lankinen - viulu
Oona Harju - harmooni

Julkaisija Eclipse Music 2019

Loiskis, Sari Kanala: Hissen joulu - musiikkisatu, kirja ja levy

kirja

Loiskis ja Sari Kanala julkaisivat Hissen joulu kirjan tarinan musiikkisatuna syyskuussa 2019. Sari Kanala lukee Hissen jouluseikkailun ja Loiskis esittää laulut. Tomi Nurmen, Pekka Nättisen ja Marianne Oivon säveltämät runot esitetään tarinan etenemisen mukaan. Levyllä on yhdeksän laulua: Joulupuuhia, Lumiukko, Hiirten mäenlasku, Joulukuusen etsintä, Lepakon laulu, Tähden lento, Sininen metsä, Tontun herkkuyö ja Huurremetsä.

Kirjan kuvituksen on maalanut Daga Ulv.

Julkaisija Amusantti, Loiskis 2019

Alvarado-Koivistoinen-Tuomarila: Alma

cd

Tango on kohtuuttomuuden taidetta. Yhdistettynä jazzmusiikin vapauteen siitä syntyy runollisen intohimoista, uudenlaista musiikkia.

“Kuulin Martin Alvaradon konsertin keväällä 2018 Espanjassa. Tutustuimme, ja syntyi ajatus yhteistyöstä”, Eero Koivistoinen kertoo, “Halusimme pitää kokoonpanon intiiminä ja pyysimme mukaan pianisti Alexi Tuomarilan, näin sai alkunsa trio Alvarado-Koivistoinen-Tuomarila. Ohjelmisto koostuu yhtyeen jäsenten sävellysten lisäksi argentiinalaisen ja suomalaisen tangon klassikoista. Lähestymme musiikillista materiaaliamme vapaasti, vahvat melodiat sopivat hyvin improvisoinnin lähtökohdaksi. Alexi ja minä haluamme jazzmuusikkoina tehdä jokaisesta illasta erilaisen ja ainutlaatuisen.”

Vokalisti Martin Alvarado on Buenos Airesin tämän päivän vakuuttavimpia tangon tulkitsijoita.
20-vuotisen uransa aikana hän on Etelä Amerikan lisäksi esiintynyt Aasiassa, Venäjällä ja Euroopan maissa, usein myös Suomessa. Eero Koivistoinen on pitkän uransa aikana esiintynyt ympäri maailmaa eri kokoonpanojen kanssa. Alexi Tuomarila on tullut tunnetuksi lukuisista eri yhteyksistä. Hänen oma trionsa on saanut ylistäviä kritiikkejä kansainvälisessä mediassa. Alexi ja Eero ovat tehneet yhteistyötä 6 vuotta.

Yhtye on uusi ja erittäin ajankohtainen, ja Svart Records julkaisee trion debyyttialbumin Alma lokakuussa 2019.. Sävellyksissä kuuluu yhteys argentiinalaisen tangon upeisiin melodioihin ja tunnelmiin. Martin Alvarado on tango-perinteen arvostetuimpia jatkajia, ja monipuolinen laulaja taipuu vaivattomasti myös jazzmusiikin koukeroihin.

Martin Alvarado vocal
Eero Koivistoinen sax
Aleksi Tuomarila piano

Julkaisija Svart Records 2019

Belize: Mis Dos Madres

cd

Belize on maailmanmusiikkiyhtye, jonka musiikista kumpuaa alkuvoimasuutta. Yhtyeessä soittavat Kielo Kärkkäinen (laulu), Anri Tuohimäki (viulu), Antti Hyartt (kitara) ja Simo Laihonen (lyösoittimet).

Mis Dos Madres  / Canto es un camino / Olen kuvitellut yön tuloa / Minä kuulun muualle / Nuetra Canción / Este Espacio / Nunca Es Tarde / Kutsu / Kaikkien nähden /  Aamut

Julkaisija Eclipse Music 2019

Lehtojärven Hirvenpää

cd

Lehtojärven Hirvenpää on uudenajan tango-orkesteri Suomen Lapista. Harri Kuusijärven progressiivisen iskelmällisiin sävellyksiin lisää syvyyttä tuovat Jaakko Laitisen elämän ja todellisuuden perusteita ja rakenteita tutkivat sanoitukset. Käkkärämäntyjen ja arkisten aiheiden kuten työn kautta sukelletaan ekologisiin, metafyysisiin ja kosmologisiin mietteisiin, mielen arvoituksellisiin kiemuroihin ja avaruuden äärettömiin ihmeellisyyksiin.
Laulaja Jaakko Laitisen ja haitaristi Harri Kuusijärven lisäksi yhtyeeseen kuuluvat rumpali Tuomas Timonen ja kontrabasisti Sara Puljula.

Lehtojärven Hirvenpään debyyttialbumi on kymmenen laulun upea kokonaisuus elämän ihmeellistä taikaa ja maailmankaikkeuden hölynpölyä.

Koska pasahtaa / Elämän nälkä / Käkkärämänty / Alaovella / Joskus viime jääkauden jälkeen / Mielen laulu / Laulu työlle / Tsägä / On haaveet haaveita / Hölynpölyä

Julkaisija Helmi Levyt 2019

Arto Juurakko, Jussi Asu: Moomma tällaasia

cd

Moomma tällaasia on mestaripelimanni Jussi Asun ja murrerunoilija Arto Juurakon yhteistyönä tekemä äänite, jossa on Jussin säveltämiä ja Arton sanoittamia lauluja sekä Arton murrerunoja tekijän itsensä lukemana.

 

Musiikki: Jussi Asu

Sanat: Arto Juurakko

Julkaisija Sananjuuri 2019

Meriheini Luoto: Metsänpeitto 2

cd

Metsänpeitto 2 -albumi jatkaa tarinaa ikiaikaisen metsän voimasta ja yllätyksellisyydestä. Albumi on äänitetty binauraalisesti ja suositeltava kuunneltavaksi kuulokkeilla.

Meriheini Luoto, viulu, laulu
Maija Holopainen, viulu, laulu
Noora Kauppila, laulu, puuhuilut, lyömäsoittimet
Minna Koskenlahti, lyömäsoittimet, puuhuilut, laulu
Tiina Louneva, viulu, laulu
Iida Savolainen, alttoviulu, viulu, lyömäsoittimet, laulu
Mirva Soininen, laulu
Mirva Tarvainen, viulu, laulu
Metsänpeitto: VI / Metsänpeitto: VII / Metsänpeitto: VIII / Metsänpeitto: IX / Metsänpeitto: X

Julkaisija Meriheini Luoto 2019

Joakim Berghäll: Dialogues IV

cd

Joakim Berghällin duettoalbumi, jossa hän soittaa kahdeksan Suomeen muuttaneen muusikon kanssa: Menard Mponda, Nathan Riki Thomson, Irfan Özbek, Fabio de Oliveira, Kishan Gaine, Marouf Majidi, Malang Cissokho and Cesar Aguilar Alcedo.

 

Haraka Haraka haina baraka (Menard Mponda) / Whangamomona (Nathan Riki Thomson) / Bülbül ( Irfan Özbek) / The Boy from Botafogo (Fabio de Oliveira) / Kukur Tihar (Kishan Gaine) / Lamentation (Marouf Majidi) /  Thousand Miles to Sahara (Malang Cissokho) / Yakumama (Cesar Aguilar)

Julkaisija Joakim Berghäll / Boulder Music Helsinki 2019

Vaivatun vaellus

cd

Viisitoista Siionin virttä baritonille ja pianolle Winterreisen tapaan.

Viipyillessään Siionin virsien äärellä Jaakko Alatalo, Nivalassa syntynyt, Lapissa elämäntyönsä tehnyt valokuvaaja ja laulunlyömä käsikirjoittaja löysi useissa niistä merkittävää yhtäläisyyttä saksalaisen Wilhelm Müllerin runoelmaan Talvinen matka - Franz Schubertin laulusarjaan Winterreise, jopa sävelmien samanaikaiseen syntyhistoriaan.

Siionin virsien viitoittamalle vaellukselle Jaakko Alatalo sai houkutelluksi säveltäjä, kirkkomuusikko Juhani Haapasalon, jonka sävelkynän piirrokset loivat viidentoista virren kokoelmasta laulusarjan Vaivatun vaellus baritonille ja pianolle.

Sävellys laulusarjaksi: Juhani Haapasalo
Esa Ruuttunen, baritoni

Risto Lauriala, piano

Olen vankina täällä /Vain vähän, Herra Jeesus, on /Soi, virteni, kiitosta Herran / Valitan vaivojani / Voi, mihin raukka juoksisin / Ei mikään niin voi virvoittaa / Ei kanteleeni soi / SIlmäisi eteen, Jeesus / Koska valaissee kointähtönen / Särkyköön nyt sydämeni / Kaitse, Paimen, lampaitasi / Maat, metsät hiljenneinä / Kuin matkamies nyt vaellan / Vakaasti valmistua /Ratki taivaassa

Julkaisija Herättäjä-yhdistys 2019

Jaakko Löytty: Tilkkutäkki – laulujeni syntytarinoita

kirja

Jaakko Löytty, Suomi-gospelin grand old man, on tehnyt satoja lauluja viidellä vuosikymmenellä. Rakastetut Kahden maan kansalainen, Tilkkutäkki tai Pidä minusta kiinni kaikuvat edelleen mitä moninaisimmissa tilaisuuksissa.

Jaakko Löytty on valinnut itse 57 tekemäänsä laulua uransa varrelta Tilkkutäkki — laulujeni syntytarinoita -kirjaan.

Kirjassa on nuotit ja sanat kaikista Löytyn esittelemistä lauluista sekä kattava esipuhe laulun tekemisestä. Kirjan kuvitus on osin aiemmin julkaisematonta, Jaakko Löytyn kotialbumin aarteita.

Kirjan lopussa on myös täydellinen Jaakko Löytty -diskografia.

Julkaisija Herättäjä-yhdistys 2019

Viitasen Piia: Meidän jälkeemme hiljaisuus

cd

Viitasen Piia on tummanpuhuvaa indiefolkia soittava yhtye, joka on julkaissut aiemmin kolme kriitikoiden ylistämää albumia.

Musiikillisesti heidän neljäs levynsä Meidän jälkeemme hiljaisuus ottaa askeleen etäämmälle alkuaikojen luomufolkista yhdistellen entistä rohkeammin akustisia instrumentteja ja perinteistä lauluntekijäperinnettä elektronisempiin sävyihin. Julius Maurasen monipuolisen tuotannon lisäksi albumin ytimessä ovat Viitasen vahvat sävellykset ja sanoitukset, jotka porautuvat syvälle ihmisenä olemisen ytimeen.

Jos yhtä pyytää saisin / Maalaa näkyväksi / Ihmisen asu / Viimeinen valo jota puhutaan / Hyvään maahan / Kulje mun kanssani / Meidän jälkeemme hiljaisuus /  Murheen mustat laulajat / Kesän ensimmäinen päivä / Lintulaulu   

Julkaisija Texicalli 2019

Désirée Saarela: Vidare

cd

Désirée Saarela on suomenruotsalainen laulaja-lauluntekijä ja kansanlaulaja, joka tulkitsee laulujaan tukeutuen vahvasti kansanmusiikilliseen ilmaisuun. Tekstit, kertomukset ja niistä välittyvä tunne ovat keskiössä hänen musiikissaan. Ympäristö, ihmiset, ihmissuhteet, metsä, meri, avarat maisemat, ja luonto sinällään inspiroivat Désiréetä ja tästä kaikesta syntyy lauluja. Kokemukset useista muutoista kaupungin ja maaseudun välillä ovat värittäneet Désiréen elämää ja jättäneet myös jälkensä hänen tekemiinsä lauluihin ja teksteihin.

Vara på väg /  Allt det som livet bär / Stjärna som lyser igen / I tid och otid / Föränderlig blåvinge / Vore det du, vore det jag / Östersjöns dotter / Jorden runt / De kan gå mycket längre

Julkaisija Eclipse Music 2019

Kalevala elävänä tai kuolleena Vol 1

cd

Äänitteellä esiintyy mielenkiintoinen kattaus kotimaisia artisteja, joita ei suoralta kädeltä osaisi yhdistää Kalevalaan. Mukana ovat Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä, Paleface & Maija Kauhanen ja Paleface & Mikko Heikinpoika, Ismo Alanko, Faarao Pirttikangas & Nubialaiset, Pekko Käppi & K:H:H:L, Mara Balls, Jaakko Laitinen & Väärä raha sekä Suistamon Sähkö. Taiteilijoille on annettu vapaat kädet tulkita omaa ristiriitaista suhdettaan tähän klassikkoon, ja mitä mielenkiintoisimpia esityksiä on kohta kuultavissa tällä äänitteellä. Kaikki kappaleet ovat uusia, nimenomaisesti tälle levylle sävellettyjä ja sanoitettuja biisejä.

Paleface & Maija Kauhanen: Tietäjän tie / Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä: Tulikipinä /  Pekko Käppi & K:H:H:L: Aino /  Mara Balls: Väki / Ismo Alanko: Vihaan Kalevalaa /  Faarao Pirttikangas & Nubialaiset: Laulu luoduille / Mara Balls: Ilman Impi / Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä: Eksyin Tuonelan tuville / Suistamon Sähkö: Tuonelan tyttö / Pekko Käppi & K:H:H:L: Kirohevonen / Paleface & Mikko Heikinpoika: Loitsu /  Faarao Pirttikangas & Nubialaiset: Puutarha /  Jaakko Laitinen& Väärä raha: Voyager

Julkaisija Vallila Music House 2019

Freija: Kaivo

cd

Uusia balladeja Freija-soundilla!

Tummasävyinen Kaivo on teema- ja projektialbumi. Kaikki sen raidat ovat balladeja, vuosisatoja vanhaan kertovan kansanlaulun perinteeseen nojaavia traagisia lauluja, joissa rakkaus ja kuolema ovat keskeisiä elementtejä. Kaivo-albumin tarinat ovat sijoitettavissa tähän päivään, mutta ne sisältävät ikiaikaisia teemoja, kuten petollinen rakkaus, sortuvat sankarit ja traagiset tapahtumat.

Äänitteen laulut ovat yhtyeen solistin Maija Karhinen-Ilon sepittämiä. Ne syntyivät hänen balladiaiheisen tohtoritutkintonsa viimeiseen konserttiin Sibelius-Akatemiassa vuonna 2015. Yhdessä Freijan muusikoiden kanssa sovitetut ja esitetyt balladit äänitettiin vaiheittain vuosina 2017–19.

Maija Karhinen-Ilo – laulu, harmonikka, kitara, piano, nokkahuilu
Arto Anttila – basso, laulu
Matti Laitinen – kitarat, mandoliinit, laulu
Lassi Logrén – viulu, nyckelharpa, laulu
Jakke Saarinen – rummut

Viihdetähti / Marjukka / Tuulia / Toinen nainen / Malesian mysteerikone / Kaivo / Vilhelmin haamu / Laulu balladista

Julkaisija Freija Musiikki Oy 2019

Global Music Programme: Mix Tape Volume 1. Celebrate Diversity

cd

Levy on syntynyt Sibelius-Akatemian Global Music -ohjelman vuosien 2017 ja 2018 opiskelijoiden työn tuloksena. Musiikki on luotu opintokurssien sisällöistä sekä opiskelijoiden omien projektien tuotoksista.

Vildaluodda, säv. Hildá Länsman ja Viivi Maria Saarenkylä / Ahe Mama, säv. Kasheshi Makena / Koromilitsa, säv. Chrysa Panagiotopoulou / Lala Mwanangu, säv. Arja Paju / The Kings´s Letter (Part 1), säv. Trad. ja Ahoora Hosseini / Paisaje 1, säv. Natalia ja Sergio Castrillón / Runoja tuntemattomalle rakastetulle, säv. Emmi Uimonen / Paisaje II, säv. Natalia ja Sergio Castrillón / Abene Crocodile, säv. Maarika Autio / Nomandia, säv. Leevi Lehikoinen / Paisaje III, säv. Natalia ja Sergio Castrillón / The King´s Letter (Part II), säv. Trad. ja Ahoora Hosseini / Panjir, säv. Akber Abliz

Julkaisija Sibelius-Akatemia 2019

MäSä Duo: Kutsumattomat

cd

MäSä Duon aikakausi alkoi 2014. Alkuaikoina meno oli usein rauhatonta ja musiikilliset kiistat ratkaistiin kaksintaisteluin. Revolveriin ei tartuttu, vaan aseina vähärivinen haitari ja viulu.
Kutsumattomat-albumilla Lauri "Wild" Kotamäki ja Kyösti "West" Järvelä ratsastavat kyliin ja kaupunkeihin aiheuttaen levottomuuksia ja hämmennystä. Vallesmannikin on koittanut saada pelimanneja ruotuun, mutta turhaan.
Levyllä vierailevat Antti Järvelä, Laura Korpi, Senni Heiskanen ja Petri "Ewil" Honkaniemi. Raikukoon laulu ja soikoon soitto!

Lauri Kotamäki: 3-rivinen haitari, laulu, stompbox
Kyösti Järvelä: viulu, laulu

Mustalintu / Huolia mulle lisätään / Progelaulu / Raitioliikenteen häirintäpolkka (Säkkijärven polkka ) / Oi jospa jostain / Taivahan tanssilavat / In Continental Mood - Flatworld (Hautajaisvalssi) / Tv:n kokoinen haitari / Polkkasuma Kuortaneelta

Julkaisija MäSä Duo 2019

Freilach mit Kneidlach: Gefilte Fidl

cd

Yhtyeen rehevä ja maanläheinen sointi perustuu perinteiseen Itä-Euroopan juutalaisten klezmertyyliin, jota yhtye on perustamisvuodestaan 1998 lähtien opiskellut arkistoäänitteiltä ja -nuotinnoksista. Freilach mit Kneidlach on tehnyt yhteistyötä klezmer-revivalin legendan Alan Bernin (Brave Old World, The Other Europeans, The Klezmatics) kanssa sekä nuoremman polven klezmertaiturien, kuten Ilja Shneyveysin ja Sasha Lurjen kanssa.

Freilach mit Kneidlachin ensimmäinen albumi Klezmorim fun Helsinki (2008) sai innostuneen vastaanoton mediassa. Uudella levyllään yhtye on kypsynyt sekä herkemmäksi ja kamarimusiikillisemmaksi että perinteikkään juurevaksi. Viulun, oboen, mandoliinin, haitarin ja basson yhteissointi on rikastunut mm. cimbalomilla ja G-violonella sekä jiddishin,- venäjän-, ja unkarinkielisillä lauluilla. Levyn jiddishinkielinen nimi Gefilte fidl, täytetty viulu on kumarrus ashkenasijuutalaisen kulttuurin kulinaristisiin herkkuhin – tässä tapauksessa perinneruokaan nimeltä gefilte fish, täytetty kala.

‘’Love and respect for the whole spectrum of Yiddish culture is audible every moment of this beautifully recorded CD.’’ – Alan Bern

Freilach mit Kneidlach:
Benjamin Hirschovits – viulu
Laura Airola – viulu, mandoliini, avainviulu
Daniel Shaul – cimbalom, oboe, laulu
Eva Jacob – haitari, laulu
Ilkka Heinonen – kontrabasso, G-violone, laulu

 GMCD 1934

Julkaisija Maailman musiikin keskus - Global Music Centre 2019

Cuejero: Inmerso GMCD 1935

cd

‘Tämä albumi johdattaa sinut musiikilliselle matkalle, jonka inspiraatio on syntynyt saman maan jakavien kulttuurien fuusiosta. Musiikkimme heijastaa instrumenttien syvien äänten välittämät tarinat, jotka pohjaavat toisaalta perinteeseen ja ovat toisaalta kiinni meitä ympäröivässä yhteiskunnassa.’

Cuejero:
Javier Sánchez Pérez – kontrabasso, nauhaton basso
Lotta-Maria Pitkänen – viulu
Ricardo padilla - perkussiot
Toni Jokiniitty – flamencokitara

Levyllä vierailevat Rafita de Madrid, Enrique Bermùdez Piculabe, Maher Mahmoud, Satta AlSaadi, Beltrán Cubel Gajas sekä big band.

Julkaisija Maailman musiikin keskus - Global Music Centre 2019

Grönfors Hilja: Vanhojen kaaleenlaulujen oppikirja

kirja

Vanhojen kaaleenlaulujen oppikirja tutustuttaa lukijansa Suomen romanien vanhoihin lauluihin ja laulutapaan. Oppaana kaaleenlaulujen maailmaan toimii mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors.
Julkaisu sisältää Grönforsin ohjelmistosta 32 säestyksetöntä laulua äänitteinä ja nuotteina. Laulujen nuotinnoksista ovat vastanneet Heidi Haapoja-Mäkelä ja Juulia Salonen sekä Lotta Hagfors, Lukas Korpelainen ja Neea Lamminmäki. Nuotinnokset on toimittanut Maari Kallberg. Nuotinnosten layoutin on laatinut Ilona Korhonen. Laulut on äänittänyt vuosina 2011 ja 2013 Taito Hoffrén, joka myös masteroi levyn. Romanikielen käännöksistä ja kirjoitusasujen tarkistuksista ovat vastanneet Kimmo Granqvist ja Henry Hedman.

Phurange kaalengo džiilengo sikjibosko liin

Phurane kaalengo džiilengo sikjibosko liin rigila meen aro Finitiko kaalengo džiilen ta aro lengo džambibosko maneera. Mestaros folkengo džambiboskiiri Hilja Grönfors hin douva koon rikila meen aro kaalengo džiilengo bolipa.
Aro dai liin hin Grönforsiako programmosta 32 džiilja uutan baiba bi lyijaha ta nuotensa.

Julkaisija Maailman musiikin keskus 2019

Ronuuttajat: Ruumenia

cd

Vuonna 2011 perustettu Ronuuttajat soittaa erittäin energisesti ja ammattitaidolla eteläpohjalaista ja suomalaista pelimannimusiikkia. Yhtyeen soittajat ovat kotoisin Ilmajoelta. Ronuuttajat on nimetty vuoden 2014 Speli-yhtyeeksi.

Marko Huhta: 1- ja 2-rivinen haitari, kotrabasso, lusikat
Erkki-Jussi Koivuluoma: 1- ja 2-rivinen haitari
Juha Kullas: kontrabasso, kitarat, mandoliini

Tv:n kokoinen haitari / Pikku syntinen polkka / Kesäsoittajien valssi / Wanhoilla vainioilla / Sahtipolkka / Heinäpolkka / Kekkerit kanalassa / Pässinpolkka / Nätin tytön polkka / Taidepläjäys / Wals voor polle / Valssi Iidalle / Elinan ja Markon häävalssi / Kevytkenkäisten jenkka / Tunkiopolkka / Vaiennut viulu

Julkaisija Ronuuttajat 2019

Sivut

Selaa vanhempia julkaisuja