Kansanmusiikkilliiton putiikki

Uusia julkaisuja

Barlast: Svanvik

cd

Barlast luo uutta ilmavaa maailmanmusiikkia, jonka taustalla kuuluu hiljaisuus. Tarpeeton on riisuttu pois. Ainoastaan nimestä tuli painolasti.

"Jännittävät soitinyhdistelmät ja upea tilankäyttö, keskittynyt ilmaisu, rauhalliset tempot, sävykäs maalailu, sävelletyn ja improvisoidun tasapainoinen sulauttaminen, esimerkiksi näistä yhdistettynä syntyy Barlastin musiikin omaperäisyys ja tenho.

Yhtyeen soittimia ovat pääsäveltäjä Philip Holmin kontrabasso, Heikki Hännisen kitarat, Minna Koskenlahden lyömäsoittimet ja huilu sekä Sanna Salosen sopraanosaksofoni, basso-klarinetti ja mänkeri. Yhden kappaleen koristelee vielä Antti Korholan vieraileva mandoliini. Ylipäätään levyllä kohtaavat sekä samanlaiset (esimerkiksi basson ja bassoklarinetin rinnakkaisuus kantaa Midnatt-kappaletta) että erilaiset (no, sentään mänkeristä sähkökitaraan!), soundimaailmasta tulee rikas ja kaikkiaan jotensakin luomuinen.

Kansanmusiikilliset poljennot ja rubatomaisemoinnit vuorottelevat, sävelletty ja yhdessä improvisoitu lomittuvat. Levy on lopulta kuitenkin hengeltään hyvin yhtenäinen. Pienimuotoisuudessaan ja ajoittain hyvinkin vähäeleisessä minimalismissaan se on ennen kaikkea lämmintä ja hyvin lähelle tulevaa musiikkia, ihmisten ääniä Svanvikistä."

- Pentti Ronkanen (Suomijazz.com)

Philip Holm, kontrabasso
Heikki Hänninen, kitarat
Minna Koskenlahti, perkussiot, huilu
Sanna Salonen, sopraanosaksofoni, bassoklarinetti, mänkeri

1. Svanvik
2. Linjen
3. Ayhamin valssi
4. Som flugors surr i mina örön
5. Stjärnpolskan
6. Mierda Moderna
7. Interludium
8. Midnatt
9. Nyårsromans (feat. Antti Korhola)
10. Svanvik (Outro)

Julkaisija Barlast 2019

Sandran valssi. Musiikkia Vepsän nuottikirjasta Oulun seudulta 1800-luvun alkupuolelta

cd

älle levylle on koottu sävelmiä 1800-luvun alkupuolella käsin kirjoitetusta Vepsän kirja -nuottikokoelmasta. Siinä on noin 40 sävelmää sisältäen polskia, marsseja ja valsseja. Levyllä on mukana useita Pohjois-Pohjanmaan pelimannien viime vuosikymmeninä soittamia kappaleita ja lisäksi muutamia aikaisemmin julkaisemattomia Vepsän kirjan sävelmiä. Äänitykset on tehty vuosina 2018-2019.

Levyllä soittavat:
Jaana Herlevi: viulu, alttoviulu
Esko Holappa, hanuri
Jaakko Isokoski, kitara
Reijo Kossi, klarinetti
Unto Kukka, mandoliini
Hannu Ojala, kitara
Kalevi Sumen, ballo
Jussi Vilkuna, huilu


Vepsän marssi / Koko maailman polska / Sandran valssi / Kanttorin poloneesi / Riemupelimannien marssi / Heinäpolska / Heino-Matin valssi / Uusi neion polska eli Vesikesän polska / Vepsän valssi / Lungin polska 1 / Lungin polska 2 / Walsen 22 / Hela världens polonaise / Walls 11

Julkaisija Pohjois-Pohjanmaan Kansanmusiikkiyhdistys 2019

Faarao Pirttikangas & Nubialaiset: Syvä Sawo

cd

Varpaisjärveläisen tarinankertojan uran neljäs levy.

Faarao Pirttikangas & Nubialaiset:
Pekka Pirttikangas
Konsta Eskelinen
Inari Ruonamaa
Lassi Piironen
Kusti Vuorinen
Pentti Dassum
Niko Taskinen
Teemu Mäenpää

Vierailevat muusikot: Eero Grundström, Simo Laihonen, Sebastian Krühn, Maria Stereo, Ninni Luhtasaari, Tuomas Eriksson, Jaakko Laitinen, Jussi Vuorinen ja Maikki Kantola

Äänitiedemiehet / Syvä Sawo / Hiiden hurtta / Valkoinen muuli / Paha hattara / Tanssi hohtava mamma / Henki höyrytyköön / 7 sakaraa / Vesterisen Taato / Älä kiroa pimeää

Julkaisija Karkia Mistika Records 2019

Hanni Autere: On the Way and There

cd

n the Way and There on albumi, joka koostuu kahdesta Hanni Autereen säveltämästä moniosaisesta teoksesta. Sekä nimikkokappaleessa, että toisessa, ELEAN-nimisessä teoksessa, Autere yhdistää estoitta useita musiikin lajeja ja solmii yhteen hyvin eritaustaisia muusikoita. Pääroolissa ovat lauluäänet sekä jousisto, joita maustavat herkullisesti lyömäsoittimet, huilu ja koto.

Muusikot:

On th Way and There:
Hanni Autere (viulu, laulu, nokkahuilu, alttoviulu, kellopeli, klysofoni)
Arto Anttila (kontrabasso, laulu)
Abdissa Assefa (lyömäsoittimet)
Aurora Ikävalko (laulu)
Tero Pajunen (laulu, viulu)
Lea Pekkala (sello, laulu)

ELEAN:
Hanni Autere (viulu, laulu)
Tuukka Haapaniemi (laulu)
Aurora Ikävalko (laulu)
Kirsi Jokela (huilu)
Heikki Kulo (sello, laulu)
Emilia Lepola (koto)
Erja Unkari (viulu, laulu)

On the Way and There: Departure / Challenge / The Spring / Souvenirs / Arrival /
ELEAN: Kyynelvirroin kasteltu / Kirsikankukat / Elossa

Julkaisija Hanni Autere 2019

Piirpauke: Hali

cd

Piirpauken 45-vuotisjuhlavuoden levy. Hali on tehty pitkälle samalla kokoonpanolla kuin vuonna 2017 julkaistu Juju, mutta uuden levyn materiaali on varsin eri tyyppistä. Hali on myös laululevy – ja useimmat kappaleet on laulettu suomeksi.
Sakari Kukko on etsinyt ja uudelleen sovittanut lauluja, jotka ovat jääneet hänen mielestään alunperin liian vähälle huomiolle. Ja mukana on tietenkin kappaleita, joissa suomalainen ja vaikkapa senegalilainen perinne lyövät kättä, kuten avausuralla Kanteletara.
Piirpaukella on kyky sovittaa musiikkia värikkäiksi ja runsaiksi äänimaisemiksi sekä käyttää poikkeuksellisella tavalla elementtejä folkista, jazzista ja progressiivisesta rockista. Tästä musiikillisesta rikkaudesta on tullut myös yhtyeen tavaramerkki.

Sakari Kukko: huilut, saksofoni, piano, kantele, viulu, laulu
Nicolas Rehn: kitara, laulu
Eeri Siikasaari: basso, laulu
Ismaila Sane: perkussiot, laulu
Rami Eskelinen: rummut, laulu
Lisäksi vierailijoina Mika Mylläri, Meissa Niang, Sheila Surban ja Paolo Kukko sekä Diipit levelit -kuoro.

Kanteletara / Itkevä huilu / Tiibetin noidat / Oi äiti armas / Kalevala Blues / Taivaanrannanmaalari / Long Time Ago / Sinulle yksin / Hippala
Bonus track: Finlandia

Julkaisija Rockadillo Records 2019

Janne Viksten: Blue Over Green

cd

Janne Viksten on kansainvälisen tason banjisti. Hänen toista soololevyään saatiinkin odotella kauan, kun ensimmäinen Blue Harbor  -levy julkaistiin jo 1998. Tällä toisella Blue Over Green -levyllä vierailevat mm. J. Karjalainen ja Ninni Poijärvi. Suurin osa levyn musiikista on Janne Vikstenin omia sävellyksiä

Janne Viksten, banjo
Pauli Halme, kitara, laulu
Nelli Ikola-Heiska, viulu,
Antti Vuorenmaa, mandoliini, laulu
Elina Lappalainen, kontrabasso, laulu

Blue Over Green / New Roads / Some Journey / The Barge Fellows / Happy Boy Blues / Johanna´s Walz / One Two Three / Chilly Winds / Just Roll With It / Big Woods / Just Us / There's A Rugged Road / Martta / The Light Goes Early / Virta - Streams / Old Trails

Julkaisija Hilland Records 2019

Orivesi All Stars: Kaikenmoisia tansseja

cd

OAS eli Orivesi All Stars on periaatteessa kenelle tahansa soittamisen perustaidot omaavalle avoin pelimannikollektiivi, joka on perustettu musiikillisen ilon löytämisen, oppimisen, kokemisen ja jakamisen edistämiseksi. Ikähaitari OAS:ssa on n.8-85 vuoden välillä, maantieteellinen kattavuus on jo vähintäänkin akselilla Saksa-Oulu-USA ja ryhmässä ei tehdä eroa, oletko amatööri-, harrastaja- vai ammattisoittaja. Ainoa päämäärä on, että harjoitetaan mukavaa ja mielekästä musisointia yhdessä, hyvässä hengessä ja annetaan sen näkyä ja kuulua!

Yhtye on perustettu perinteisillä Oriveden kansanmusiikkikursseilla joulukuussa vuonna 2011. Vetäjinä toimivat Antti Järvelä ja Reetta Kuisma.

Orivesi All Stars on Suomen hyväntuulisin ja suurin pelimanniyhtye! OAS on tehnyt nyt tuplalevyn, missä kuuluu soittamisen ilo!

1: Venehessä vetten päällä / Du är så vacker/ Vanha jatsi / Ja ämmät ne itki, Tampsi-Jaakon jenkka / Ola och Anna / Muistojen helmiä / Heut’ nacht hab ich geträumt von dir / Kyrklåt av Arne Modén / Rihmarulla / Nurkkatanssit / Pelimannin kaipuu / Kaakkuri / Ingemunddansen / Frede’s polska / Muisto / Kazazok, Kerenski, Serberjanozka / Saviojan jenkka / Polska från Övermark, Rahapolska / Sappo, Engelska / Lappakatrilli / Torpanvartijan valssi
2: Cine Città / Irmelin laulu / Varrii ompi tsaijuves / Min levnads afton / Kiitoslaulu / Ellan Valden jatsi / Westphalia / Kryp-Jons vals / Taneli / Jungfrun träder fram (Menuetti Oravaisista) / Schottische, Schottis från Värmland efter Oskar Andersson, Schottis efter Bengt Håkanson i Jät / Selänvaehus / Koputuspolkka/Ameriikan polokan tahtia (á cappella)/Virtalan Reinon knäpsäyspolkka / Eikä mulla kotua ole / Mazurka Les écoliers de Saint Genest / Itäkarjalainen katrilli / McGee’s Minor Waltz / Laihian polkka / Valvotun yön valssi / Koiviston polska

Julkaisija OAS ry 2019

Tellu Turkka & Timo Alakotila: Luurankonainen

cd

Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua

Turkka & Alakotilan pitkän yhteistyön hedelmä sisältää sekä uunituoreita omia ja muiden tekemiä koskettavia tarinoita ja lauluja vuosien varrelta. Monet levyn lauluista liittyvät kuolemaan ja kohtaloon, luontoon ja luopumiseen. Silti sävy on ennemmin valoisa ja toiveikas kuin synkkä.

Tellu Turkka - laulu
Timo Alakotila - piano

Tellu Turkka ja Timo Alakotila ovat molemmat huikean kokeneita muusikkoja, joiden musiikillinen paletti ulottuu kansanmusiikista kuoro- ja orkesterimusiikkiin. Turkka tuli suurelle yleisölle tutuksi legendaarisen ruotsalaisen Hedningarna-yhtyeen laulajana 1990-luvulla ja on sen jälkeen vaikuttanut pitkässä rivissä kansanmusiikkiyhtyeitä sekä säveltänyt useita teoksia Suomen johtaville kuorolle kuten Philomelalle. Timo Alakotila on varmasti Suomen työllistyneimpiä muusikkoja, soittaen pitkässä rivissä yhtyeitä kuten JPP, T for Three, Tango-orkesteri Unto ja Nordik Tree. Hänen tunnistettava soittotapansa on lyönyt vahvan leimansa koko kansanmusiikkikenttään ja hän on säveltänyt musiikkia niin jousikvartetille kuin big bandille.
– Työtapamme on aina ollut improvisaatioon pohjaavaa, Tellu Turkka kertoo. Kumpikin reagoi toisen impulsseihin ajatusta nopeammin, niin että musiikki on kuin virkistävässä sävelvirrassa uimista. Ei pitkiä harjoitusperiodeja, vaan läsnäoloa ja heittäytymistä.

Turkka on monipuolisesti kiinnostunut taiteesta, mikä näkyy myös levynkansissa, jotka ovat hänen itsensä suunnittelemat. Vakavia teemoja pirskahtelevastikin käsittelevien kuvien teknisessä toteutuksessa auttoivat taiteilija Johanna Turunen ja valokuvaaja Karoliina Kolehmainen. Kuvat ovat osia Tellu Turkan näyttelystä Matka pimeän maahan (2017).

Kevät ja kuolema / Tyttö ja kettu / Auringon Poika ja Maan Tyttö / Baba Yaga / Iso Karhu / Luurankonainen / Lempi / Rauha / Ritari Marraskuu / Viimeinen valssi

Julkaisija Seita Music 2019

Lauri & Satu: Karnevaalit

cd

Kuulijoilleen Lauri & Satu tarjoilevat elämänmakuisia tarinoita ja rouheita soundeja rommilasi kädessä nautiskeltavaksi. Bluesin ja kansanmusiikin sekoituksesta syntyy omaleimaista Vantaanjoen suiston juurimusiikkia.

Levyltä löytyy sopivassa suhteessa sekä omia, että lainattuja kappaleita. Mielenkiintoiset soitinnukset sekä hyvin yhteensoivat  lauluäänet sitovat kappaleet eheäksi kokonaisuudeksi.

Lauri Ankerman on aiemmin esiintynyt ja levyttänyt nimellä Lauri “Arno” Ankerman, ja hänen kolmesta aikaisemmasta levystään ensimmäinen voitti YLE:n levylautakunnan 2012.
Satu Lankinen toimii freelancermuusikkona ja musiikkipedagogina sekä viimeistelee maisterinopintojaan Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla. Lauri ja Satu ovat keikkailleet duona useamman vuoden ajan ympäri Suomea.

Levyllä kuultavista soittimista Lauri soittaa laulun lisäksi kitaroita, bassoa, ukulelea sekä perkussioita ja on pääosin sanoittanut kappaleet. Satu vastaa laulun lisäksi haitarista, jouhikosta, huiluista ja perkussioista. Vierailevina muusikkoina toimivat Erno Haukkala sousafonin, poikkihuilun ja vetopasuunan kanssa sekä Esa Kuloniemisoittaen cid-fiddleä, bassoa ja kitaraa. Esa Kuloniemi on toiminut myös albumin taiteellisena tuottajana.

Kaksi aurinkoa / Lautalla Tallinnaan / Laatikkoon, laatikkoon / Kova poika (Rough Boy) / Panta kaulassa / Kallion joulusatu (Faitytale of New York) / Rommilaulu / Äidin hanuri (Squeeze Box) / Laivoja katsomaan / Porvarit (Les Bourgeois) / Oksa / Ikkuna / Kannattiko lähteä / Karnevaalit loppuu

Julkaisija Turenki Records 2019

TAKSI: Soon

cd

TAKSI on pianisti Timo Alakotilan ja kolmen Kuisman siskoksen muodostama yhtye. Reetta, Laura ja Veera Kuisma ovat uuden pelimannipolven ammattilaisia, jotka musisoivat taitavasti Alakotilan rinnalla. Yhdessä he tuovat lavalle huikean esityksen, joka on täynnä intoa, energiaa ja tarkkaa viimeistelyä. TAKSI:n repertuaariin kuuluu runsaasti omia sävellyksiä sekä tulkintoja perinteisistä sävelmistä.

Timo Alakotila: Piano
Reetta Kuisma: Kontrabasso
Laura Kuisma: Viulu
Veera Kuisma:. Viulu

Stortut / Härjedals schottis / Bölepolkat / Branten / Salapolska / Idiochromatic Set / Last Man Standing / Hotakaiset / Polska efter Spel-Erik / Jig Set / Reel Set / Soon

Julkaisija Taksi 2019

Kiharakolmio feat. Taneli Mäkelä, Esko Roine, Tume Uusitalo & Puntti Valtonen: Vanhoja poikia

cd

Vanhoja poikia -levy sisältää musiikkia Tommi Auvisen ja Seija Holman näytelmästä Vanhoja poikia, joka on Tampereen Työväen teatterin ohjelmistossa 2018-2019.

Levyllä on mukana parikymmentä Junnu Vainion kappaletta taattuun Kiharakolmion rytkeeseen istutettuna. Nappaa levy kainaloon ja lähde albatrossin lailla liitoon!

Taneli Mäkelä, laulu
Esko Roine: laulu
Tume Uusitalo: laulu
Puntti Valtonen: laulu
Kiharakolmio:
Antti Paalanen: haitarit, laulu
Kyösti Järvelä: viulu, laulu
Heikki Korkeakoski: mandoliini, laulu
Limu Lautamaja: kontrabasso, laulu

Panaman konsuli / Albatrossi / Soita mulle Sorpas / Mä voisin olla amerikkalainen / Kasatshok / Kaiken yllä aarnikotka liitää / Yleisessä saunassa / Turistit tuppukuylään! / Kun aurinko lämmittää / Tuppukylän polkka / Matkarakastaja / Kauhea kankkunen / Kotkan poikii ilman siipii / Ääretön aava ympärilläin / Juhannustanssit / Vanha salakujettaja Laitinen / Vasinaiset Seiväsmatkat / Mun sydämeni tänne jää / Vanhoja poikia viiksekkäitä / Käyn ahon laitaa

Julkaisija Kaiho Music & Tampereen Työväen teatteri 2019

FBB: Katrilli toisesta elämästä

cd

Sibelius-Akatemian Folk Big Bandin toinen levy.
Folk Big Band on noin 40 henkinen kansansoitinorkesteri. Soittimistoon kuuluu mm. viuluja, kanteleita, haitareita, kitaroita, puhaltimia ja harmooneja sekä laulua. Myös arkaaisemmat soittimet kuten jouhikko, munniharppu ja mänkeri tuovat oman sävynsä sointiin. Orkesterin muusikoista jokainen on säveltäjä, sovittaja, multi-instrumentalisti, solisti ja yhtyemuusikko. Lopputulos on ennenkuulumatonta, väkevää, tarttuvaa - se hehkuu ylpeyttä suomalaisesta kansanmusiikista! Joskus enemmän on enemmän!

Orkesteri aloitti toimintansa vuonna 2010 osana Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän toimintaa. FBB valittiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Vuoden yhtyeeksi 2012 ja sen suuren suosion saanut vuonna 2014 julkaistu ensi levy sai Etno-Emman 2015. Orkesterin toinen levy Katrilli toisesta elämästä julkaistiin Folklandian jatkoilla 12.1.2019.

Levoton sydän / Hurja poika / Katrilli toisesta elämästä / Kyynelvalssi / Blue Squatron / Muut ne vaihtaa valkioitaan / Rooftop Crossrow Shark Attack Polska / Oi sinutko unohtaisin / Polokat Pohjois-Pohjanmaalta / Valolla vasten pimeää / Mun vereni, feat. Pekko Käppi & Global Orcestra

Julkaisija Sibelius-Akatemia 2019

VILDÁ: Vildaluodda / Wildaprint

cd

VILDÁ combines mystical yoiks, swinging rhythms and improvisation in a fascinating way. In uenced by contemporary pop music and Finnish folk music, a unique soundtrack is born that will carry the listener to the northern fells, where the winds of the Sámiland blow. 

 

 

VILDALUODDA / WILDPRINT -ALBUM

 

Arctic fells, frosty winds, wide waters and deep forests. That is our home - the North. For us it is the birthplace of our attitude as well as many memories, a source of inspiration, stories and tradition, a vast play ground full of endless trails to travel. Wild and fascinating! Yet it is also the place where we feel the most safe and rooted. When we decided to set off on an adventure together as VILDÁ, we would never guess what an exciting journey begun. We have discovered, felt and experienced together. And as we stroll around the musical wilderness, we are leaving behind a trace like any other creature or being on this planet - it looks like a wildprint.

 

 Hildá Länsman (Sámiland/ Finland) - vocals, joik, drum

Viivi Maria Saarenkylä (Finland) - accordion, backing vocals

 

 The album will be released 4.4.2019 at G Livelbab in Helsinki.

 

www.bafesfactory.fi/vilda

Julkaisija Bafe's Factory 2019

Áššu: Áššu

cd

Áššu base their music on traditional Sami Joik. Finnish Ulla Pirttijärvi joiks of her relatives and her home villages Utsjoki and Angeli. Olav Torget and Harald Skullerud from Norway complement the ensemble with string instruments and percussions.

 

The ensemble draw further inspiration from West African grooves and tradition. They vary their expression from wide atmospheres and quiet moods all they way to more uptempo grooves.

 

The world music scene has long enjoyed their music especially around African and Arabic tradition. This has influenced the instrument choices and unique sound of the new album.

 

 

  Ulla Pirttijarvi: vocals, joiks

 

  Harald Skullerud: percussion, calimba, calabas, harmonium

 

  Olav Torget: baritone guitar, konting, oilcan guitar

 

 

The album will be released 4.4.2019 at G Livelbab in Helsinki.

 

Listen single Vulleš Heaika from the upcoming album for  example from Spotify

 

https://open.spotify.com/album/6zkizchi19FlExkanCTgYM?si=_DXmsccTRhSQekd...

 

www.bafesfactory.fi/assu

Julkaisija Bafe's Factory 2019

Markku Lepistö & Mikko Helenius: Bellows and Pipes

cd

Julkaisupäivä 25.1.2019

Kuortanelaissyntyinen, nykyään Pirkanmaalla Akaassa asuva harmonikkataiteilija MARKKU LEPISTÖ ja urjalalaislähtöinen, nykyisin Helsingissä vaikuttava urku- ja tangotaituri MIKKO HELENIUS julkaisevat tammikuussa debyyttilevynsä 'Bellows and Pipes'. Albumi sisältää sekä duon uusia, harmonikalle ja uruille sävellettyjä instrumentaalikappaleita että traditionaalisia kansansävelmäsovituksia.

Ensilevytyksenä albumilla kuullaan Lepistön kuusiosainen sarja harmonikalle ja uruille. "Uusi sarja syntyi pääosin vuosina 2015–2016 osana Taideyliopiston tohtoriopintoja. Tässä sävellyksessä kuuluu kansanmusiikin lisäksi vaikutteita myös taidemusiikista ja ehkä myös jazzista, kertoo Lepistö". Oma kiinnostukseni urkuihin ja urkumusiikkiin syntyi Kuortaneella jo teini-ikäisenä ja yksi nuoruuden muusikkohaaveistani oli opiskella kanttori-urkuriksi. Harmonikka vakiintui kuitenkin omaksi instrumentiksini, mutta urkukipinä jäi kytemään noista vuosista, Lepistö jatkaa"

Levyn äänityksestä, miksauksesta ja masteroinnista vastaa kymmenien urkulevyjen kokemuksella espoolainen Mika Koivusalo. Äänitykset tehtiin akustisesti erinomaisessa Käpylän kirkossa, jossa Mikko Helenius työskentelee vakituisesti seurakunnan urkurina. Käpylän kirkon urut ovat Kangasalan urkutehtaan tuotantoa vuodelta 1977 ja niiden koko ja soundit olivat erinomaisen sopivia juuri tähän levytykseen. Levyn kansitaiteesta vastaa tamperelainen graafikko Teemu Raudaskoski.

Markku Lepistö (s.1963) on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi vuonna 2016 ja on perehtynyt erityisesti vähärivisten harmonikkojen mahdollisuuksiin sekä 1800-luvun historiallisen musiikin että omien sävellyksien esittämiseen.

Mikko Helenius (s. 1977) on opiskellut Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolla, ja hän on työskennellyt kanttorina pääkaupunkiseudun seurakunnissa vuodesta 1997 alkaen ja nyt tällä hetkellä Oulunkylän seurakunnassa. Helenius on opiskellut myös bandoneoninsoittoa Juan José Mosalinin oppilaana Pariisissa vuosina 2001–2004 ja sävellystä Gustavo Beytelmannin johdolla.

Bellows and Pipes:
1. Himlens polska comp: trad / arr: Markku Lepistö
2. Lakeuden risti comp: / arr: Markku Lepistö

Suite for Accordion and Organ comp: / arr: Markku Lepistö

3. Overture
4. First Waltz
5. Choral
6. Second Waltz
7. Promise
8. Finale

9. Gammal fäbodpsalm från Dalarna comp: trad / arr: Oskar Lindberg
10. Rukous comp: / arr: Mikko Helenius (On a melody by Helmi Hännikäinen)
11. Sen suven suloisuutta comp: trad / arr: Markku Lepistö & Mikko Helenius

VIDEO: Gammal fäbodpsalm från Dalarna
https://www.youtube.com/watch?v=cbQRMirY5k0

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Markku Lepistö, 0400 414 202
markku@markkulepisto.com

Julkaisija Rapusaari Records 2019

Hannu Kella & Timo Alakotila: Mingled Years

cd

Hannu Kella & Timo Alakotila: Mingled Years                          
Keino Production Ltd., KPXCD001
Virallinen julkaisupäivä 12.1.2019

 

Säveltäjät, harmonikkataiteilija Hannu Kella ja pianisti Timo Alakotila, ovat työstäneet albumillisen säveltämäänsä musiikkia. Nykykansanmusiikin genressä mittava, toistakymmentä muusikkoa, jousikvartetin ja kuoron sisältänyt projekti, on nyt valmis julkaistavaksi Mingled Years -albumina 12.1.2019.

Idea yhteisestä levystä syntyi, kun Kella ja Alakotila keskustelivat vuonna 2005 Oriveden kurssipäivillä molempien laajasta tuotannosta niin teatterin, elokuvien kuin tanssiprojektienkin parissa. Mingled years sisältää laajan spektrin taiteilijoiden vanhempia ja uudempia sävellyksiä. Mukaan mahtui myös pari varta vasten levylle sävellettyä kappaletta.

”Tuotimme ja sovitimme musiikin ja jopa sävelsimme kaksi kappaletta yhdessä. Soittamalla ja kokeilemalla sävelmät saivat muotonsa. Vuorotellen täydensimme ja muokkasimme sävellyksiä - yhteistyömme toimi erittäin hyvin”, kertoo Hannu Kella. Timo Alakotila lisää: ”Yhteistyö perustuu luottamukselle. Meillä on myös samantapainen sävelkieli, joten kummankin ideat oli helppo hyväksyä puolin ja toisin.” Levyllä kuullaankin melkoista virtuoottista rytmiikkaa sekä sävelten ilottelua ja maalailua. Yhteiset sävellykset ovat Arctic Halo ja Kuma.

Levyä valmisteltiin pitkään, sillä molemmat muusikot ovat tahoillaan kiireisiä. Sekä Timo Alakotilaa että Hannu Kellaa työllistävät sävellys- ja sovitustilaukset, omat kokoonpanot vievät kiertueille ja muusikoiden taiteellista johtajuutta tarvitaan erilaisissa tapahtumissa ja projekteissa. ”Hauska anekdootti on, että tuolla levyllä on esimerkiksi Minglewaltz, jonka sävelsin ystäväni 40-vuotisjuhlaan, mutta hän ehti jo täyttää 50, ennen kuin sävellys vihdoin saatiin levylle”, naurahtaa Kella projektin venymistä.

Monella muullakin sävelmällä on tarinansa, mikä kertoo musiikin ajattomuudesta elämän aikajanalla. Mukaan on mahtunut Alakotilan säveltämä häämarssi Matrimonio sekä Kellan oman isoäitinsä hautajaisiin säveltämä surumarssi Sorrow March. Sävelmän Vals 333 Alakotila sävelsi alun perin nyt jo lopettaneelle Aldargaz-yhtyeelle. Kellan Lobo de Oro on yhdistelmä kahdesta erillisestä Tanssiteatteri Tsuumin projektista. Tämä sovitus- ja improvisaatiosession tuloksena syntynyt teos kantaesitettiin Lahden MM-talvikisojen avajaisissa 2017. Alakotilan säveltämä Olavin polska on Tsuumin tanssiproduktiosta ”Laulu tulipunaisesta kukasta” vuodelta 2003.

Hannu Kella ja Timo Alakotila ovat juhlatunnelmissa levyjulkaisukonsertissa lauantaina 12.1.2019 Folklandia-risteilyllä  www.folklandia.fi.

Mingled Years:
LOBO DE ORO säv. Hannu Kella, sov. Alakotila & Kella
MATRIMONIO säv./ sov. Timo Alakotila
VALS 333 säv./ sov. Timo Alakotila
ARCTIC HALO säv./ sov. Timo Alakotila, Hannu Kella
SUNDOWN PRELUDE säv. / sov. Hannu Kella
RACEROLLER säv. Hannu Kella, sov. Alakotila, Kella, Esko Järvelä
LAMPAAN POLSKA trad. / Timo Alakotila, sov. Alakotila, Anna-Mari Kähärä
MINGLEWALTZ säv. Hannu Kella, sov. Alakotila, Kella, Järvelä
KUMA säv. / sov. Timo Alakotila, Hannu Kella
OLAVIN POLSKA säv. / sov. Timo Alakotila
SORROW MARCH säv. / sov. Hannu Kella

VIDEO: "Mingled Year Teaser", Lampaan polska  
https://www.youtube.com/watch?v=pzIbJDgJzyE&feature=youtu.be

Albumi on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian julkaisu163. Albumin säveltämistä ja tuotantoa ovat lisäksi tukeneet Musiikin edistämissäätiö MES, Taiteen edistämiskeskus, sekä Suomen kulttuurirahasto.

Hannu Kella lukeutuu tunnetuimpiin kotimaisiin uuden kansanmusiikin säveltäjiin. Hän on säveltänyt musiikkia niin teattereille, tanssiryhmille, kuin elokuviinkin. Hannu Kella on tuttu näky perustamansa Tsuumi Sound System –yhtyeen kiertueilla niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Muista yhtyeistä voidaan mainita mm. Septentrio -yhtye ja työväenlauluduot taiteilijoiden Ari Nummisen ja Kaisa Korhosen kanssa. Vuonna 2017 Kella toimi Lahdessa järjestettyjen pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuiden taiteellisena johtajana. Saman vuoden keväänä sai kantaesityksensä levyn taiteilijoiden yhteisprojekti ”perintö”, joka oli Kellan säveltämänä ja Alakotilan sovittamana itsenäisyytemme juhlavuoden tilausteos kansallisen veteraanipäivän juhlaan. www.hannukella.com

Kellan ja Alakotilan pitkän yhteistyön varrelle on mahtunut myös mm. lukuisia teoksia tanssiteattereiden kanssa, useita levytyksiä eri kokoonpanojen kanssa, sekä Euroviisujen 2007 väliaikanumeron sävellys ja musiikkituotanto.

Timo Alakotila on yksi maamme kysytyimpiä muusikoita. Hänen lahjakkuutensa säveltäjänä tunnetaan kansainvälisesti yli genrerajojen. Laaja sävellystuotanto koostuu mm. konsertoista, runsaista sovituksista, musiikkinäytelmistä ja tanssiesityksistä. Vuonna 2016 Alakotila julkaisi omia soolosävellyksiään sisältävän albumin Timo Alakotila & Piano. Viimeisimpiin projekteihin lukeutuu myös Seimiyö-konserttikiertue ja levyjulkaisu yhdessä Johanna ja Mikko Iivanaisen sekä Maria Kalaniemen kanssa vuonna 2018. Alakotila vaikuttaa tällä hetkellä myös yhtyeissä Maria Kalaniemi & Timo Alakotila, JPP, TAKSI, Nordik Tree, duo May Monday, Tango-orkesteri Unto, Psalttamus ja T for Three. Timo Alakotila on toiminut taiteellisena tuottajana, muusikkona, säveltäjänä ja sovittajana yli kahdellasadalla levyllä mm. edellä mainittujen yhtyeiden kanssa. Hän toimii kesäisin Hyvinkäällä järjestettävän Kaukas EloFolkin taiteellisena johtajana. Vuonna 2011 Alakotilalle myönnettiin taiteilijaprofessorin arvonimi. Alakotila on myös arvostettu opettaja, ja hän kehittänyt metodin kansanmusiikki-improvisaatioon. www.timoalakotila.com

Haastattelut:
Hannu Kella, p. + 358 44 548 0663, hannu.kella@gmail.com
Timo Alakotila, p. +358 50 5116112, timoalakotila@gmail.com

Lisätiedot ja promolevyt:
Minna-Mari Roms, p. +358 50 413 5013, minna.roms@gmail.comwww.artprevolution.com

Levykansikuva ja albumin graafinen suunnittelu Marko Mäkinen.
Liitteet: Tiedote ja levykansikuva

 

2019

Selaa vanhempia julkaisuja