Kansanmusiikkilliiton putiikki

Tanssiteatteri Tsuumi: Mirva Mäkisen Ajan ja Paikan Ulottumattomissa ensi-illassa huhtikuussa

Mirva Mäkisen uusi teos ei pyri johonkin jo valmiiseen

 

Tanssiteatteri Tsuumin ja teoksen taiteellisen työryhmän yhteistuotanto Ajan ja Paikan Ulottumattomissa saa ensi-iltansa 27. huhtikuuta Vapaan Taiteen Tilassa Helsingissä. Sooloteos on Mirva Mäkisen ohjaus ja koreografia ja teoksessa esiintyy Tanssiteatteri Tsuumin toinen taiteellinen johtaja Tuomas Juntunen. Kantaesityksen takana loistaa vahva tekijäkaarti: visuaalisesta suunnittelusta vastaa Jaana Kurttila, auditiivisesta suunnittelusta Jaakko Autio ja videotaiteesta Kim Saarinen.

Ajan ja Paikan Ulottumattomissa on installaationomainen teos, jossa yhdistyy tanssi, ääni, video sekä voimakas visuaalisuus. Tärkeässä roolissa on itse tila, joka on väestönsuoja. Yleisö todistaa esiintyjän prosessia, transformaatiota, joka tapahtuu lavalla rituaalin omaisena. Teos ei pyri johonkin jo valmiiseen vaan esityksen prosessin aikana paljastuu esiintyjän läsnäolo ja teoksen äänisuunnittelija Jaakko Aution rytmittämä katsojan kuljetus. Pyörivä liike viittaa jatkuvuuteen ja matkalla olemiseen. Teoksen äärellä voi levätä.

”Missä se on?
Se on kosketuksessa tämän hetken kanssa; hakemassa, etsimässä ja kokeilemassa. Sen alkulähteillä syntyy elämä, universaali ja iankaikkinen rytmi, musiikki ja tanssi.
Toisto. Elämä tutkii toistoa mahdollisuutena ulottua, kasvattaa liikettä, tulla joksikin ja kadota jälleen. Kadota päästäkseen jonnekin toisaalle, ajan ja paikan ulottumattomiin.”

OHJAUS JA KOREOGRAFIA Mirva Mäkinen
ESIINTYJÄ Tuomas Juntunen
VISUAALINEN SUUNNITTELU Jaana Kurttila
AUDITIIVINEN SUUNNITTELU Jaakko Autio
VIDEOTAIDE Kim Saarinen
TUOTANTO Tanssiteatteri Tsuumi & työryhmä

ESITYKSET (Vapaan Taiteen Tila, Vilhonvuorenkuja 15-16, Helsinki)
pe 27.4. klo 19.00 ensi-ilta
la 28.4. klo 19.00
to 10.5. klo 19.00
pe 11.5. loppuunmyyty
la 12.5. klo 19.00

LIPUT 15/10/5 euroa Tiketti.fi sekä esitysiltana käteisellä ovelta, mikäli tilaa riittää

Lisätietoja, valokuvia:
Tanssiteatteri Tsuumi
+358 44 745 4454
maritta.laesmaa(at)tsuumi.com

Mirva Mäkisen väitöstilaisuus "Taiteellinen tutkimus kontakti-improvisaation arvoista somaesteettisen esityksen kehyksessä" on toukokuussa 2018. Hän valmistui tanssitaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2000. Ennen tanssitaiteen maisterin tutkintoa Mäkinen opiskeli liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän Yliopistossa.

Vuodesta 2000 alkaen Mäkinen on toiminut Kallion lukion tanssin lehtorina. Hän on opettanut tanssia kansainvälisesti noin 40 eri maassa, muun muassa Cullberg Balletilla Ruotsissa. Mäkinen on myös työskennellyt tanssijana useiden tanssiryhmien ja koreografien teoksissa, muun muassa Karttunen Kollektiv:ssa (kor. Jyrki Karttunen), uuden sirkuksen ryhmä Circo Aereossa, koreografi Joona Halosen teoksissa, Echo Echo tanssiryhmässä Irlannissa sekä yhteistyöproduktioissa Frey Faustin kanssa. Viimeisen viiden vuoden aikana Mäkinen on työskennellyt koreografi Valtteri Raekallion viidessä eri teoksessa.

"Olen tanssissa kiinnostunut virtaavasta liikkeestä ja flow-kokemuksista. Rakastan tutkia liikettä; liikkeen rytmiä ja liikkeen erilaisia tapoja ilmetä kehossa. Tanssimisen tunne syntyy minulle siitä tunteesta, kun pystyn vaihtelemaan rentouden ja jännityksen luomaa intensiteettiä. Kutsun tuota kehon tavaksi hengittää liikettä", Mäkinen kertoo.

Tuomas Juntunen on tanssija-muusikko-esiintyjä, joka on kouluttautunut tanssijaksi Turun konservatorion tanssilinjalla. Työskenneltyään vuosia alalla Juntunen opiskeli näyttelijäntekniikkaa puolalaisessa Song of the Goat -teatterissa. Opinnot toteutettiin yhteistyönä Manchester Metropolitan Universityn MA in acting -koulutusohjelmassa. Juntunen valmistui toukokuussa 2015 Kuopion konservatorion rytmimusiikkilinjalla pääaineenaan laulu. Työhistoriaa on Tanssiteatteri Tsuumin lisäksi karttunut eritoten Tanssiteatteri Minimin palveluksessa.

Jaana Kurttila on toiminut freelance-kentällä pukusuunnittelijana vuodesta 1993. Kiinnitettynä pukusuunnittelijana hän on ollut Kuopion kaupunginteatterissa sekä vähän aikaa myös Rovaniemen Teatterissa. Kurttilan kotipesänä on uran alusta asti toiminut Tanssiteatteri Minimi. Hän on puvustanut myös Tanssiteatteri Rimpparemmin, Routa Companyn, Puhti-duon ja Tanssiteatteri Tsuumin produktioita. Teatteripuolella Kurttilan puvustustöitä ovat esimerkiksi Lahden kaupunginteatterin Chicago-musikaali sekä Kuopion kaupunginteatterin Housut pois -musikaali. Viime vuosina Kurttilan on myös tehnyt kokonaisvisualisointeja muun muassa Verigreippi-ryhmälle ja Tanssiteatteri Minimille. Jaanan motto on "Nyrjähtäneitä puvustuksia suorin saumoin".

Jaakko Autio on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta sekä medianomiksi Metropolian elokuvatuotannon äänisuunnittelun linjalta. Autio on toiminut äänisuunnittelijana ammattiteattereissa, kuten Svenska Teatern, Kokkolan kaupunginteatteri ja Kouvolan Teatteri ja freelancer-ryhmissä, kuten Kuopion Uusi Kesäteatteri, Circus Maximus ja Mimo Art Company sekä tehnyt äänitöitä lastenteatterin, performanssin, kuunnelmien, musiikin, installaatioiden sekä elokuvan parissa. Taiteilijana ja äänisuunnittelijana Aution lähestymistapa taiteeseen pitää sisällään teoreettisemman tutkivan työskentelyn, sekä käytännön jalkautumisen teatterin ja taiteen tekemiseen. Autio haastaa ilmaisullaan tekijän ja katsojan uudistamaan suhdettaan maailmaan.

Kim Saarinen on kansainvälisesti palkittu elokuvantekijä ja media-alan yrittäjä. Hän valmistui taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta. Saarisen aiempiin töihin lukeutuvat muun muassa ohjaamansa esikoiselokuva Body Language Zone, sekä erilaiset myyntitrailerit Tanssiteatteri Minimille, Tanssiteatteri Tsuumille ja Tero Saarinen Companylle. Hän on myös luonut videosisällöt koreografi Cilla Backin Elämä-teokseen. Parhaillaan Saarinen ohjaa kahta tuotannossa olevaa lyhytelokuvaa.

Ajan ja Paikan Ulottumattomissa, alkuperäinen kuva Mikko Mäntyniemi.

 

Tanssiteatteri Tsuumi
Tsuumi Dance Theatre
Bulevardi 23-27, 00180 HKI
+358 40 588 0011
[email protected]
www.tsuumi.com
www.facebook.com/TanssiteatteriTsuumi