Kansanmusiikkilliiton putiikki

Suomen Kansanmusiikkiliitto juhlii 50-vuotistaivaltaan Samuelin Poloneesi & Vinterstämmassa Helsingissä 16.-18.3.2018.

Suomen Kansanmusiikkiliitto juhlii 50-vuotistaivaltaan Samuelin Poloneesi & Vinterstämmassa Helsingissä 16.-18.3.2018. Tarjolla on kansanmusiikin koko laaja kirjo Kalevauva.fi:stä persoonallisiin pelimannimestareihin.

Onko kansanmusiikki seuraava supertrendi? Tänä on todella mahdollista, sillä niin kiinnostavaa suomalainen kansanmusiikki on tänä päivänä! Tämän voi tulla todistamaan Samuelin Poloneesi & Vinterstämman konserteissa Helsingissä 16.-18.3.

Suomen Kansanmusiikkiliiton juhlavuotta on ennätetty juhlistaa Etkoilla Oriveden kansanmusiikki- ja kansantanssikursseilla joulun välipäivinä sekä Folklandia-risteilyllä. Samuelin Poloneesi & Vinterstämma 16.-18.3.2018 Helsingissä on juhlavuoden päätapahtuma. 

Pelimanniparaatissa lauantaina 17.3. kuullaan Ritarihuoneella tämän hetken kansanmusiikkia eri puolilta Suomea. Esiintyjiä konsertissa on noin 25, joten siinä on tyyliä laidasta laitaan. Lauantai-iltana esiintyy Ritarihuoneella todella kovan luokan tekijät, Orivesi All Stars, Désirée Saarela & Triskel sekä Anne-Mari Kivimäki & Palomylly -76. 

Tapahtuman pääjuhla sunnuntaina 18.3. on koonnut mielenkiintoisen kattauksen tämän ajan kiinnostavista kansanmusiikkiyhtyeistä. Tarjolla on Arto Järvelän ja Kimmo Pohjosen legendaarinen duo Pinnin Pojat, nykyajan Lönrootit eli Kalevauva.fi, yhden naisen orkesteri Maija Kauhanen, iloinen suomenruotsalainen Halsbrytarna, mestarillista soittoa esittävä Heikki Lahti & Komia, oltermannit ja nuoret kansanmusiikin harrastajat yhdessä, Nuorisoserojen kansantanssiryhmä Kuohu, Vuoden nuori pelimanni 2018 Minja Survonen sekä pelimannien yhteissoitto. 

Tapahtumassa myös Poloneesiklubeja Ravintola Kaisaniemessä, Kansanlaulukirkko vanhassa kirkossa ja Lastenkonsertti Orffien tyyliin Helsingin kaupunginmuseossa. Pelimanniyhtyeet jalkautuvat myös kaupungille soittelemaan Hakasalmen huvilalle, Kampin kauppakeskukseen, Vanhaan kauppahalliin, Kampin kappeliin ja Bulevardin kahvisalonkiin.

 

Historiaa Suomen Kansanmusiikkiliiton synnystä

Suomen Kansanmusiikkiliitto perustettiin Oriveden kansantanssi- ja kansanmusiikkikursseilla Oriveden opistolla 6.1.1968. 

Suomen Kansanmusiikkiliiton perustajan ja ensimmäisen puheenjohtajan Erkki Ala-Könnin sanoin tärkeää on sytyttää työhönsä henki. Tämä pätee edelleen, ja se on Suomen Kansanmusiikkiliiton juhlavuoden keskeisin ajatus.

Suomen Kansanmusiikkiliitto perustettiin Oriveden kansantanssi- ja kansanmusiikkikursseilla Oriveden opistolla 6.1.1968. 

Kansanmusiikin kentässä oli ollut liikehdintää jo 1950-luvulla (mm. Suomen Harmonikansoittajat 1952, Ålands Spelmansförbund 1953 ja Finlands Svenska Folkdansrings Spelmansgille 1954), mutta toiminta ei kuitenkaan ollut kovin vireää. Kuusikymmenluvulla kansanmusiikki sai uutta potkua: Keski-Suomeen perustettiin maakunnallinen pelimanniyhdistys vuonna 1960, Suomalaisen Kansantanssin Ystävien jäsenjärjestöksi perustettiin Pelimannikilta vuonna 1965.

Suomen Nuorison Liitto (nykyinen Suomen Nuorisoseurat) oli 1950-luvun lopulta lähtien järjestänyt lyhytkursseja kansantanssijoille Oriveden opistolla. Näiden yhteydessä pidettiin ensimmäiset pelimannikurssit vuonna 1964. Dosentti Erkki Ala-Könni vastasi kurssien tiedollisesta annista, Voitto Mäkelä ja Eino Tulikari taidollisesta puolesta. Tanhusäestäjien puute oli huutava, ja tähän toivottiin kurssituksella saatavan parannusta.

Suomen Nuorison Liiton tanhu- ja musiikkitoimikunnassa jatkettiin keskustelua oman järjestön aikaansaamisesta kansanmusiikin harrastajille. Vuonna 1966 asetettiin erillinen kansanmusiikkivaliokunta, mikä omalta osaltaan vahvisti kansanmusiikin asemaa. Suomen Nuorison Liitossa tehtiinkin pääsihteeri Juhani Yli-Rantalanvalmistelemana syksyllä 1967 esitys Suomen Nuorison Liiton Pelimannit -nimisen järjestön perustamisesta. Tätä varten kutsuttiin kansanmusiikkiväki kokoon Oriveden opistolle tammikuussa 1968. Näin syntyi Suomen Pelimanniyhdistys, joka vaihtoi nimensä vuonna 1980 Suomen Kansanmusiikkiliitoksi.

Suomen Kansanmusiikkiliitto nykyisin

Nykyisin Suomen Kansanmusiikkiliitto on aktiivinen toimija kansanmusiikkikentässä. Suomen Kansanmusiikkiliitto on valtakunnallinen ja suurin kansanmusiikkialan järjestö Suomessa. Suomen Kansanmusiikkiliitolla on 20 jäsenjärjestöä. Niistä suurin osa alueellisia kansanmusiikkiyhdistyksiä, joka kattavat koko Suomen. Näiden lisäksi on jäseninä kaksi soitinjärjestöä Suomen huuliharpistit ja Suomen sahansoittajat.

Suomen Kansanmusiikkiliiton päätapahtumaa Samuelin Poloneesia on järjestetty eri vuosittain eri puolilla Suomea vuodesta 1972 lähtien. Tapahtuma aktivoi aina alueen kansanmusiikkielämää ja jättää jälkensä sinne pidemmäksikin aikaa.
Suomen Kansanmusiikkiliitto tuottaa kahdeksan valtakunnallista kansanmusiikkikiertuetta vuosittain. Tämä toiminta on erittäin tärkeää ammattikansanmuusikoiden työllistämisessä. Suomen Kansanmusiikkiliitto toimii espoolaisen JuuriJuhla-RotFestin tuottajana, ja on mukana muissakin tapahtumissa yhteistyökumppanina esim. Folklandia, Kaamospelit, Etnogaala. Jäsenyhdistyksillämme on paljon eri tapahtumia ympäri Suomea.

Tärkeimmät Suomen Kansanmusiikkiliiton kurssit ovat vuosittain järjestettävät KAMU nuorten kansanmusiikkileiri, Ethno Finland - kansainvälinen nuorten aikuisten leiri ja legendaariset Oriveden kansanmusiikki- ja kansantanssikurssit. 

Suomen Kansanmusiikkiliitto julkaisee Kansanmusiikki-lehteä Kansanmusiikki-instituutin kanssa. Lehti aloitti Pelimanni-nimisenä joulukuussa 1969. Liitto tuottaa koko Suomen isoimmat festivaalit kokoavan Folk-Suomi –esitteen.

Liitolla on suomalaisen kansanmusiikin laajin myyntipalvelu, laaja luetteloitu irtonuottikokelma. Laaja myyntipalvelu on tärkeä sekä levyjen ja kirjojen tuottajille että ostavalle asiakaskunnalle. 

Suomen Kansanmusiikkiliitto myöntää oltermannin arvoja ja ansiomerkkejä ja pöytästandaareja. Pelimannimerkkijärjestelmä innostaa pelimanneja kehittämään soittotaitoaan ja suorittamaan merkkejä.

Suomen Kansanmusiikkiliitto on jäsenenä Nordlekissa ja Nordic Folk Councilissa Lisäksi on yhteistyötä Viron ja Venäjän kansanmusiikkitoimijoiden kanssa. Viipurissa on järjestetty kaksi kertaa venäläis-suomalainen kansanmusiikkitapahtuma Kukushka, johon Suomen Kansanmusiikkiliitto on tuottanut suomalaiset esiintyjät.

Suomen Kansanmusiikkiliitto tekee yhteistyötä Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen kanssa eri hankkeissa. Liitto hoiti ostopalveluna Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskusta vuosina 1997-2012. 

Suomen Kansanmusiikkiliitto tuottaa Kaustinen Folk Music Festivaleille vuosittain maakuntateeman yhdessä jäsenjärjestöjemme kanssa, ja organisoi juhlille Folk Shopin yhdessä Kansanmusiikki-instituutin ja Kaustinen Folk Music Festivalin kanssa. 

Suomen Kansanmusiikkiliiton toiminnanjohtajana on toiminut vuodesta 1989 lähtien Päivi Ylönen-Viiri. Osa-aikaisena tuottajana toimii Janne Ojajärvi (Samuelin Poloneesi ja kiertueet). Kansanmusiikki-lehden päätoimittajana on Sauli Heikkilä.

 

Suomen Kansanmusiikkiliiton puheenjohtajat:
Erkki Ala-Könni 1968-1983
Martti Pokela 1984-1986
Tapio Rantakari 1987-1993
Seppo Kalliomaa 1994-1997
Jukka Nuoranne 1998-2007
Antti Koiranen 2008-2017
Risto Kupari 2018-

 

50-vuotisjuhlavuosi 2018

Vuosi 2018 on Suomen Kansanmusiikkiliiton 50-vuotisjuhlavuosi, jota vietetään monessa eri paikassa pitkin vuotta.

Etkoja juhlittiin liiton perustamispaikalla Oriveden opistolla Oriveden kansanmusiikki- ja kansantanssikursseilla 29.12.2017 kurssikonsertissa. Kursseilta laitettiin myös välähdyksiä maailmalle Periscope-lähteyksinä.

Folklandia-risteilyllä pidettiin Suomen Kansanmusiikkiliiton 50-vuotiskonsertti 13.1.2018 klo 14-15. Esiintymässä makupaloja eri puolilta Suomea: Pömpeli, Mahottomat, Vuoden nuori pelimanni, Orivesi All Stars. Konsertti päättyi pelimannien yhteissoittoon.

Suomen Kansanmusiikkiliiton 50-vuotisjuhlavideota aloitettiin kuvaamaan Folklandia-risteilyllä Videolle kukin soittaja soittaa vuorollaan neljä tahtia Pispalan Sottiisista. Kuvaamista jatketaan kesällä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Juhlavideo julkaistaan Suomen Kansanmusiikkiliiton YouTube-kanavalla. 

Samuelin Poloneesi & Vinterstämma 16.-18.3.2018 Helsingissä on 50-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma. 

Kaustinen Folk Music Festivalilla Suomen Kansanmusiikkiliitto juhlii juhlaseminaarin ja hengellisen kansanmusiikkikonsertin myötä.

Suomen Kansanmusiikkiliiton jäsenjärjestöt järjestävät myös omia alueellisia konsertteja Suomen Kansanmusiikkiliitto 50 vuotta -teemalla. Niistä tarkemmin myöhemmin

 

Lisätiedot:
toiminnanjohtaja Päivi Ylönen-Viiri, 0500 431913, toiminnanjohtaja@kansanmusiikkiliitto.fi

puheenjohtaja Risto Kupari, 044 7933520, risto.kupari(ät)rauma.fi 
www.kansanmusiikkiliitto.fi