Kansanmusiikkilliiton putiikki

Sininen sielua myöten kokoaa suomalaisen bluesin tarinan ensimmäistä kertaa yksiin kansiin

Joulukuun alussa ilmestyvä Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina avaa blues-musiikin historiaa ja vaiheita Suomessa. Pete Hoppulan ja Matti Laipion kirjoittaman tietokirjan julkaisee Aviador Kustannus, ja sen ilmestymistä juhlitaan julkistamistilaisuuksissa Helsingissä ja Tampereella.

 

Suomalaisen blues-musiikin tarina tulee ensimmäistä kertaa saataville kirjan muodossa joulukuussa, kun Aviador Kustannus julkaisee Pete Hoppulan ja Matti Laipion kirjoittaman historiikin Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina. Teos avaa suomalaisen bluesin vaiheita haparoivista ensiaskelista kansainväliseen menestykseen. Perusteelliseen tutkimustyöhön ja kirjoittajien vuosikymmenien kokemukseen suomalaisen bluesin kentällä perustuva tietokirja sisältää myös harvinaisista otoksista koostuvan kuvituksen. Teoksen ilmestymistä juhlistetaan julkistamistilaisuuksissa Helsingissä Töölön kirjastossa 27.11. ja Ravintola Juttutuvassa 13.1., sekä Tampereella Pääkirjasto Metsossa 11.12. Tilaisuuksissa kirjailijat Pete Hoppula ja Matti Laipio keskustelevat teoksen synnystä sekä kotimaisen bluesin historiasta ja nykytilasta.

Sininen sielua myöten tarkastelee Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla muotoutuneen bluesin rantautumista ja kotoutumista pohjolan perukoille. Alkuun amerikkalaisista äänitteistä ja televisiosta omaksuttu musiikkityyli sai täällä omaleimaisia muotoja pohjoismaisen jazzin ja swingin alkuvaiheita sekä suomalaisia kupletti- ja rillumarei-perinteitä myötäillen. Suomi-blues valloitti vuosikymmenien aikana tiensä marginaalista koko kansan korville ja jopa kansainväliseen suosioon. Sininen sielua myötenvalottaa tätä sinivalkoista blues-maisemaa runsaiden artisti- ja yhtyeprofiilien kautta, ja haastattelujen myötä ääneen pääsevät mm. Jussi ja Eero RaittisenHarri SaksalanHasse Wallin ja Pepe Ahlqvistinkaltaiset nimet. Kuvaa bluesin elosta pohjolassa piirretään myös aktiivisen yhdistys-, julkaisu- ja levy-yhtiötoiminnan näkökulmasta.

Pete Hoppula (s. 1977) heittäytyi afroamerikkalaisen musiikin vietäväksi jo ala-asteikäisenä. Sekä levykeräilijänä että harrastemuusikkona ja aiheeseen vihkiytyneenä tutkijana ja toimittajana hän on ollut osaltaan vaikuttamassa suomalaisen juurimusiikkikentän vaiheisiin läpi 2000-luvun. Hoppula on toiminut Blues News -lehden vastaavana päätoimittajana ja toimituspäällikkönä sekä Finnish Blues Societyn puheenjohtajana.

Matti Laipio (s. 1944) aloitti rytmimusiikkiharrastuksensa 1950-luvulla ja on perehtynyt bluesin ohessa koko afroamerikkalaisen musiikin kenttään. Hän toimi 1970-luvulla Finnish Blues Societyn varapuheenjohtajana ja Blues News -lehden kirjoittajana. Hän on kirjoittanut sittemmin useisiin lehtiin aiheesta jo vuosikymmenten ajan ja toimii myös arvostettuna luennoitsijana. 

 

Sininen sielua myöten -julkaisutilaisuudet
27.11. klo 18-20 Helsinki, Töölön kirjasto, Mika Waltari -sali (tapahtuma Facebookissa)
11.12. klo 18-19 Tampere, Pääkirjasto Metso, musiikkiosasto (tapahtuma Facebookissa)
13.1. klo 12-18 Helsinki, Ravintola Juttutupa, Finnish Blues Societyn Blues'n'roots -jamit