Kansanmusiikkilliiton putiikki

Palkinnot ja tunnustukset ”Eläköön Folk!  - Folklandia palkitsee”

Palkinnot ja tunnustukset ”Eläköön Folk!  - Folklandia palkitsee”

”Eläköön Folk!  - Folklandia palkitsee” 
Vuosittaisella kansanmusiikin ja kansantanssin Folklandia-risteilyllä Silja Europa 11.1.2019 palkittiin ja kannustettiin alan tekijöitä ja toimijoita:

Vuoden Wäinö 2019 on mestaripelimanni, musiikkikasvattaja Mauno Järvelä
Mauno Järvelä on yksi suomalaisen kansanmusiikin voimahahmoista, jonka vuosikymmenien mittainen työnsä kansanmusiikin parissa hakee vertaistaan. Hänen musiikillinen filosofiansa lähtee siitä, että jokaisen soittaminen ja jokainen musiikillinen perinne on arvokasta, ja jokaista tulisi myös rohkaista löytämään omat nuottinsa ja perinteensä.

Vuoden Nuori Pelimanni 2019 on Jasmin Harjanti
13. kerran jaettavan Vuoden Nuori Pelimanni tittelin saa 19-vuotias lähihoitaja Jasmin Harjanti, joka suorittaa tällä hetkellä varusmiespalveluaan Parolan prikaatissa. Soittaminen kulkee suvussa ja Jasmin onkin aloittanut haitarinsoiton jo 4-vuotiaana isän, setien ja paapan kanssa. Hän on aiemmin voittanut Suomen pelimannimestaruuskilpailussa kultaa vuonna 2017.

Vuoden 2018 Kansanmusiikkilevy -äänestyksen voittaja on We are Enkel -levy.
Hersyvän pelimannityttöbändin ohjelmisto muodostuu hittikappaleista sadan vuoden takaa sekä yhtyeen jäsenten kansanmusiikkipoljentoisista sävellyksistä.

Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden yhtye on Enkel
ENKEL, eli Leija Lautamaja, Maija Pokela, Miia Palomäki ja Iida Savolainen. Bändin musiikki on modernia, hulluttelevaa ja siksi mielenkiintoista. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat haluavat tällä valinnalla tuoda esiin pelimannihenkisyyden säilyttämisen merkityksen ammattimaisen toiminnan rinnalla.

Maetkan Roihu-palkinnon saa Nordic Dance Helsinki Team
Ensimmäistä kertaa jaettava Roihu-palkinto myönnetään tekijälle/ tekijöille, jotka ovat toiminnallaan ja teoillaan osoittaneet tekemisen paloa ja intohimon käryä. Nordic Dance Helsinki Team on synnyttänyt tanssi- ja musiikkiliikkeen, joka on kaikille avoin osallistava tanssiklubisarja, jossa opetellaan ja tanssitaan suomalaiseen, ja muihin pohjoismaisiin traditioihin pohjautuvia tansseja elävän musiikin tahdissa.

Vuoden Kantele-tunnustuksen 2018 saavat Suomen kantelemuseo, Pekka Toivanen, Maria Ojanperä ja kaikki museon hyväksi työskentelevät
Kanteleliiton Vuoden Kantele 2018 -tunnustuksen saajat ovat jatkaneet ansioituneen tutkijan ja muusikon Kari Dahlbomin upeaa työtä maailman mittakaavassakin ainutlaatuisen Kantelemuseon hyväksi.

Suomen Nuorisoseurojen Vuoden ohjaajat ovat teatteriohjaaja Matti Salminen ja tanssiohjaaja Jutta Wrangén
Suomen Nuorisoseurat myöntää Vuoden ohjaaja -tunnustuksen vuosittain. Sen tarkoituksena on nostaa ohjaajan työn arvostusta ja kannustaa tekemään arvokasta työtä edelleen.
Tanhuohjaajan suurella sydämellä varustettu Jutta Wrangén tekee ammattitaitoista ja kokonaisvaltaista työtä eri-ikäisten ja erilaisten ryhmien kanssa. 
Teatteriohjaaja Matti Salminen on toiminut nuorisoseurassa ja teatterilaisena jo 1980-luvulta alkaen. Hän antaa nuorille mahdollisuuden koetella omia siipiään.

Vuoden 2018 Teatteritekopalkinnon saa Sotavankileiri 1918 -näytelmä
Syksyllä 2018 toteutettu näytelmä oli ajankohtainen, merkittävä ponnistus ja kulttuuriteko. Näytelmä toteutettiin autenttisella paikalla, jossa sata vuotta sitten pidettiin sotavankileiriä. 
Nuorisoseurajärjestön teatteriryhmille vuodesta 1948 jaettu Esko -kiertopalkinto myönnettiin Suomen Nuorisoseurojen Pohjois-Savon aluetoimiston Sotavankileiri 1918 -näytelmän toteutuksesta. Näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja oli Matti Kivinen ja tuottaja Jussi Salmi.

Vuoden 2018 Tanssiteko on Tanssiteos Rauha
Tositapahtumiin perustuvassa kokoillan teoksessa kansantanssi ja elävä musiikki kuljettavat katsojan keskelle Lapin sodan riipaisevia kohtaloita. Tarinan keskiössä on Kemissä 40-luvulla perheensä kanssa elävä lottatyttö, jonka silmien kautta nähdään sotaa edeltäneet ja sitä seuranneet tapahtumat.

Lisätietoja: www.folklandia.fi
Olemme mukana myös facebookissa @folkkis ja instagramissa #folklandia #folklandia2019