Kansanmusiikkilliiton putiikki

KANSANMUSIIKKIYHTYE FRIGG JULKAISEE TÄNÄ VUONNA JOULULEVYN JA LÄHTEE HISTORIANSA LAAJIMMALLE SUOMEN KIERTUEELLE

KANSANMUSIIKKIYHTYE FRIGG JULKAISEE JOULULEVYN JA LÄHTEE HISTORIANSA LAAJIMMALLE SUOMEN KIERTUEELLE
Maamme kansainvälisesti tunnetuin uuden kansanmusiikin superyhtye Frigg julkaisee yhdeksännen albuminsa marraskuussa 2018 ja lähtee mittavalle joulukiertueelle laulusolisteinaan Johanna Försti ja Timo Rautiainen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen folk-kokoonpano esiintyy kansanmusiikkijoulukiertueella tässä laajuudessa.
Ohjelmistoon kuuluu koko kansan rakastamia tunnettuja joululauluja kuten Tonttu ja En Etsi Valtaa Loistoa, jotka saavat uuden muodon Friggin sovituksissa. Lisäksi kuullaan erityisesti tätä kiertuetta varten Friggin jäsenten säveltämiä uusia joululauluja, joiden lyriikat ovat kirjoittaneet nuoren kirjailijapolven kärkinimiin kuuluva Juha Itkonen ja Kaustiselta kotoisin oleva runoilija Antti Huntus.
”Projekti alkoi palavasta halusta tuoda aidosti kotoinen, lämmin ja sävykäs vaihtoehto nykyisen joulumusiikkitarjonnan rinnalle. Halusimme vangita tähän todellista ja maanläheistä joulua - kaikkia niitä tunnelmia, joita omiin, kansanmusiikin täyteisiin joulumuistoihimme liittyy. Johannalla ja Timolla on molemmilla vahvat kytkökset kansanmusiikkiin ja he olivat luontevia valintoja projektin solisteiksi”, kuvailee Friggin viulisti Esko Järvelä.
Laajasti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa loppuunmyydyille katsomoille konsertoinut Frigg on harvinainen näky Suomessa, mutta joululaulukiertueesta se haluaa luoda uuden, jokavuotisen perinteen: ”Muissa pohjoismaissa on jo vuosia toteutettu joulumusiikkiprojekteja laajassa mittakaavassa kansanmuusikoiden toimesta ja yleisö on ottanut ne avosylin omakseen. Omassa versiossamme haluamme tarjota uusien sävellysten ja kansanomaisempien joululaulujen lisäksi myös tuoreita, itsemme näköisiä sovituksia kaikkein tunnetuimmista suomalaisista jouluklassikoista. Kiertue on meille erityinen tietysti myös siinä mielessä, että emme ole Friggin kanssa koskaan tehneet Suomessa näin mittavaa kiertuetta!”, Järvelä kertoo.
 
 
Joulukonsertti kiertää yhteensä yhdeksällä paikkakunnalla:
29.11. Sellosali, Espoo
30.11. Kansantaiteenkeskus, Kaustinen
01.12. Raahesali, Raahe
02.12. Valve, Oulu
03.12. Kulttuuritalo Korundi, Rovaniemi
08.12. Jyväskylän Paviljonki
11.12. Tampere-talo
14.12. Savoy-teatteri, Helsinki
17.12. Kankaanpään kirkko
Frigg on valloittanut maailmaa vahvasti pohjoismaiseen pelimannimusiikkiin nojaavalla, länsimaisten kansanmusiikkityylien fuusiolla, jota kuvaamaan maailmanmusiikkimedia on kehittänyt termin nordgrass viitaten yhtyeen bluegrass-vaikutteisiin. Neljän viulun, kielisoitinten ja kontrabasson huippuunsa hiottu yhteissoitto ryyditettynä pirskahtelevalla ja humoristisella live-energialla on tehnyt vaikutuksen kuulijoihin ympäri maailmaa.
 
Johanna Försti muistetaan ennen kaikkea Tanssii Tähtien Kanssa -orkesterin laulajana, Jo Stance -yhtyeen räväkkänä solistina sekä 2016 Tähdet tähdet -ohjelman tähtikilpailijana. Mestaripelimanni Kaisu Förstin tyttärenä kansanmusiikki näkyy kuitenkin vahvasti hänen taustassaan: hän aloitti musiikkiopinnot 10-vuotiaana soittimenaan viulu sekä opiskeli Kaustisen musiikkilukiossa ja myöhemmin Jyväskylän yliopistossa musiikkikasvatuksen laitoksella.
 
Timo Rautiainen on muusikko ja näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus -yhtyeen laulajana ja kitaristina. Soolouransa myötä Rautiainen on tehnyt aluevaltauksen myös kansanmusiikin pariin, jota hän opiskeli Kaustisella Ala-Könni -kansanmusiikkilinjalla vuosina 2012-2013. Vaikutteet kuuluvat Rautiaisen ohjelmistossa tarkoin valittuina suomalaisen kansanmusiikin helminä, mutta myös hänen omana tuotantonaan. Elokuussa 2017 julkaistiin akustinen Timo Rautiainen & Kansanmiehet-albumi.
Kokoonpano:
Johanna Försti, laulu ja viulu
Timo Rautiainen, laulu ja mandoliini
Alina Järvelä, viulu
Esko Järvelä, viulu
Tommi Asplund, viulu
Tero Hyväluoma, viulu
Petri Prauda, mandoliini, säkkipillit ja cittern
Anssi Salminen, kitara
Juho Kivivuori, basso
 
Lisätiedot:
Raitala Music Oy
Kuva: Tero Ahonen