Kansanmusiikkilliiton putiikki

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemelle musiikin valtionpalkinto

Vuoden 2018 musiikin valtionpalkinto myönnettiin harmonikkataiteilija Maria Kalaniemelle Taiteen edistämiskeskuksen toimikuntien 50-vuotisjuhlassa, Taike-Gaalassa 27.11.2018. Palkinnosta päättää musiikkitoimikunta.

”Vuoteni sai ihanan loppukaneetin ja kultareunuksen musiikin valtionpalkinnon muodossa. Olen äärettömän kiitollinen tästä kunnianosoituksesta. Minut on nähty ja kuultu. Ihanalta tuntuu, että vuosikymmenten varrella tehty musiikillinen taipaleeni ja työni pedagogina huomioidaan. Tästä on taas innoittavaa jatkaa eteenpäin”, Maria Kalaniemi kommentoi.        

Perusteluissa mainitaan mm. ”Maria Kalaniemi on luonut oman tunnistettavan harmonikansointinsa, jossa virtuoosisuuteen yhdistyy herkkä ja voimakas tunnelataus. Hän on säveltäjänä ja muusikkona laajentanut soittimen perinteistä roolia kansanmusiikissa. Musiikillisesti hän ammentaa niin runolaulusta kuin suomenruotsalaisuudestaan. Kalaniemen kumppaneina on kuultu lukuisia muusikkoja, hän on myös kouluttanut uusia muusikkosukupolvia ja esiintynyt ympäri maailman.” www.taike.fi

Kalaniemi nousi kansalliseen tietoisuuteen voitettuaan Kultainen harmonikka -kilpailun 1983. Hän on kehittänyt oman persoonallisen tyylinsä soittaa melodiabassoharmonikkaa, jota on aiemmin käytetty lähinnä klassisessa musiikissa. Kalaniemi itse kutsuu soittotapaansa runosoitoksi. Hänen kehittämänsä runosoitto ja paljelaulu ilmaisevat Kalaniemen tapaa käyttää ääntään vahvistamaan harmonikan äänimaisemaa ja tunnetta musiikissa. Hänen meditatiivista soittotyyliään on kutsuttu myös haitarifadoksi. 

Kalaniemi nimitettiin taiteilijaprofessoriksi vuosiksi 2005-2009. Vuonna 2013 hän sai Pro Cultura Esbo –kunnianosoituksen. Vuonna 2012 Åkerö-levy yhdessä pianisti Timo Alakotilan kanssa valittiin Emma-gaalassa vuoden Etno-albumiksi. Keväällä 2018 Maria Kalaniemi nimitettiin Tukholman kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi. Kalaniemi on toiminut myös Espoossa joka kevät järjestettävän JuuriJuhla-festivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2004 lähtien.

Maria Kalaniemeä kuullaan seuraavaksi Seimiyö-joulukonserttikiertueella 5.12.-19.12.2018, jossa mukana ovat myösJohanna ja Mikko Iivanainen sekä Timo Alakotila. Vuosi 2019 vie Kalaniemen mm. yhteiselle kiertueelle valokuva- ja videotaiteilija Elina Brotheruksen kanssa Japaniin helmikuussa sekä syksyllä Saksaan harmonitaiteilija Eero Grundströminkanssa. Lisäksi suunnitteilla on seuraava albumi, jota varten Kalaniemi säveltää uutta musiikkia.

Otteita Maria Kalaniemen taiteellisesta työstä
Seimiyö (Åkerö Records 2018)  
Desiree Saarela & Maria Kalaniemi: MoD (2018)
Maria Kalaniemi & Eero Grundström, Svalan (Åkerö Records 2017)
Elina Brotherus, Maria Kalaniemi & Eero Grundström: Tangohousut (2015)
Maria Kalaniemi & Timo Alakotila: Åkerö (Åkerö Records 2011)
Maria Kalaniemi, Eero Grundström & Olli Varis: Vilda Rosor (Aito Records 2010)
Bellow Poetry (Aito Records 2005). 

Lisäksi Kalaniemi on vaikuttanut lukuisilla albumeilla muusikkona tai tuottajana. Albumit Vilda Rosor, Åkerö ja Svalan ovat nousseet arvostetun World Music Charts Europe -listan kärkisijoille ja Emma-palkintoehdokkaiksi. 

Solistina ja yhtyekiertueilla koti- ja ulkomaisten projektien kanssa laajasti mm. Euroopassa, Pohjoismaissa sekä Japanissa, Kiinassa ja Taiwanissa: 
Niekku 1983–1992
Värttinä 1990–91
Rollo-tanssiteatteri 1991–1992
Tero Vaaran Maatakiertävä Viihdeorkesteri 1990–1991
Maria Kalaniemi & Aldargaz 1995
Anna-Kaisa Liedeksen yhtye 1992–1998
Helsingin kaksrivisnaiset
Katri-Helena & Superpelimannit 1996-1999, 2001
Vesa-Matti Loirin yhtye 1997-2002
Accordion Tribe, viiden eri puolilla maailmaa asuvan harmonikkataiteilijan yhtyevuodesta 1996
Maria Kalaniemi & Sven Ahlbäck vuodesta 1992
Ilmajousi-Luftsträk trio; Sven Ahlbäck, Johan Hedin, Maria Kalaniemi
Maria Kalaniemi trio; Timo Alakotila, Olli Varis, Maria Kalaniemi, vuodesta 2000
Maria Kalaniemi & Olli Varis duo, runonsoittoa Bellow Poetry vuodesta 2005
Maria Kalaniemi & Vilda Rosor, suomenruotsalaista sävelperinnettä ja omia sävellyksiä vuodesta 2010

Kalaniemi konsertoi aktiivisesti tällä hetkellä kvartettina Johanna ja Mikko Iivanaisen sekä Timo Alakotilan kanssa sekä duona Desiree Saarelan, Eero Grundströmin ja Marianne Maansin kanssa.

 

---

 

 

Finlandssvenska Maria Kalaniemi erhöll 27.11. 2018 statspris i musik

"Mitt år fick en härlig slutkanet och guldkant i form av statspriset i musik. Jag är oerhört glad och tacksam för denhär hedersbetygelsen. Jag har blivit sedd och hörd i mitt musikerskap. Det känns fint, nu är  bara att fortsätta framåt med alla kryddor", kommenterar Maria Kalaniemi.

Finlandssvenska dragspelskonstnären Maria Kalaniemi har under tre decennier hunnit skapa en betydande karriär såväl i Finland som utomlands och på ett betydande sätt förnyat uppfattningen om dragspelet samt den musik man spelar på detta instrument. Hon slog igenom på riksnivå 1983 då hon segrade i den första Gyllene Harmonikan-tävlingen i Ikalis. Som musiker präglas Maria Kalaniemi av en speciell känslighet som utövande konstnär samt av en långt utvecklad virtuositet i behärskningen av sitt instrument. Hon har speciellt utmärkt sig med att utveckla ett personligt sätt att i sin musik använda sig av speciellt det s.k. melodibasdragspelet.

 

Haastattelut / intervju:
Maria Kalaniemi | 040 553 9199 | [email protected] | www.mariakalaniemi.com

Lisätiedot / Information:
Minna-Mari Roms |050 413 5013 | [email protected] | www.artprevolution.com

Kuva: Jimmy Träskelin